Varenie

Tradičné recepty

pupava - fotkapupava, 17. apríla 2014

Zdravím! :)
Želám (taktiež) krásne prežité veľkonočné sviatky plné vody, dobrôt a rodinnej pohody.
Chcem sa vás spýtať na vaše veľkonočné tipy. Sú recepty, ktorých sa na Veľkú noc nikdy nevzdávate? Čo varievate/pečiete každý rok a ešte to neomrzelo? Som zvedavá, čo sa v kuchyniach po celom Slovensku vyrába v tomto čase, čím sú jednotlivé regióny špecifické, kde máte aké veľkonočné chute :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
U nás sú tradičné len raňajky, údené, studené varené klobásy a vajcia na tvrdo. Ostatné sa mení podľa toho, na čo máme chuť.
smejkad
u nas byvala na ranajky vzdy prazenica s klobáskou a zvysok ako pise sovka 62 :-)
mliekarka
Pozdravujem @pupava a taktiez prajem pekne Velkonocne sviatky.U nas robime tradicne na Zeleny stvrtok spenat a potom v sobotu na obed uz rozvoniava Velkonocna baba.Kolace nerobime vzdy rovnake vacsinou upecieme jeden alebo dva rezy a nieco slane.Na pondelok chystame na pohostenie syrovy zavin udene varene vajicka :-))
havino
u nás sa už tradícia údeného, klobás, varených vajec vytratila, boli roky do zadu ked zemiakový šalát som robila dva krát do roka, na Vianoce a na Veľkú noc, žiadalo sa, tento rok som upustila aj od toho, idem upiecť plnenú teľacinu, nové zemiaky, zeleninové šaláty, tradične slepačiu polievku, ale tá je každú nedeľu, tej sa nevieme vzdať aj počas roka, koláče striedam, jeden, dva druhy a dosť, v nedeľu ráno budú mať mazanec s medovým maslom
babidka
U nas boli vzdy iste iba nedelne ranajky : studena sunka, klobasky ,hrudka,vajicka a samozrejme paska /mazanec/ a k tomu cvikla , cvikla s chrenom a chren s kyslou smotanou . Ale u susedov to byvalo ine - sunka ,klobaska vajicka prazene , k tomu hrudka a samozrejme paska , cvikla a chren .A casom zistujem , ze nielen u nas ale aj v celom regione je to asi tak 1:1 . Niekto chce velkonocne jedlo studene a niekto teple :-)
No a ine jedla varievam podla chuti a podla toho , kolko hosti ocakavam .Vzdy vravievam svojim priatelkam :PRIBRZDI !Pamataj , ze ziadne sviatky nie su o jedle a upratovani ....
evanaaa
Na Zelený štvrtok robievam špenát, na Veľký piatok nejakú rybu-filé, v sobotu veľkonočnú kapustu, údené, vajcia, ap., v nedeľu kačku alebo hus, tú budeme mať aj teraz, a k tomu to, čo je u ostatných, ako som zistila netradičná kombinácia, ale u nás to funguje roky - zemiakový šalát., teda žiadna dusená kapusta a knedle, napokon aj kapusta bude ako som spomenula vyššie. Aj na Vianoce ak máme šalát ku kaprovi, an druhý deň ho máme k hydine. No, a pre návštevu niečo sladké, aj slané, obl. misa alebo chlebíčky.......
ribana
Vsetkym varecharom prajem pekne a vesele Velkonocne sviatky. Na velky piatok iba rybu,v sobotu peciem babu(peceny syrek) ,uvarim hrudku.V nedelu ranajky biely kolac alebo mazanec s lekvarom a mlieko. Na obed pecena kacka a nove zemiacky s petrzelkou.Na Velkonocny pondelok na stole nesmie chybat chren ,cvikla, zamiakovy salat,sunka udena,klobasy,sunka dusena,syr platkovy,varene vajcia,baba , hrudka a chlieb.