Varenie

Tradičné dušičkovské jedlá

pupava - fotkapupava, 19. októbra 2014

Dobrý deň,
zaujíma ma, či robievate nejaké tradičné dušičkovské jedlá. Nemyslím teraz halloweenovské záležitosti, tie ja osobne prenechávam inej kultúre. Ale zaujíma ma, či aj u vás sú Dušičky dňom, kedy sa stretne celá rodina a spomína na pekné zážitky so svojii blízkymi, prípadne si urobíte nejaké tradičné jedlo, špecifické pre tento deň... :) My tak napríklad robíme jeden šalát, ktorý sa u nás jedáva iba na dušičky a nikdy inokedy. Skrátka, berieme to ako svojský sviatok. Tak ma zaujíma, ako je to u vás :) Či niečo také robíte alebo len napečiete nejaké halloween cupcake-ky alebo vôbec nič :)

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
Zvyknem aspoň niečo drobné upiecť, keby sa niekto zastavil aj u mňa.
jozka2
Ja som si stale privstala a nieco uvarila,aby deti mali pod zub.Den pred tym nejake kolace.Najskor kysnute,ale pre zhon sme nemali ani casu jest.Po prichode domov som zaliezla do vane a pod ho do hajan.
pivonka
V posledných rokoch som si zvykla upiecť štedrák podľa skvelého receptu od @Lelika23 tu na Vareche:
 varecha.pravda.sk/recepty/stedrak-najuzasnejsi-vianocny-k...

Ja viem, je to vianočný koláč. Ale je skutočne skvelý, tak si ho vychutnáme aj na Dušičky. A je vďačný, lebo, ak je pekné počasie, okrem návštevy cintorína podnikneme jesenný výlet do prírody (vlani to bolo Valašsko - úžasných 11 km ) a koláč pribalíme do merindy.
luciak
K Dusickam sa u na neviazu ziadne specifiske jedla, nepamatam ani z detstva, zeby to tak bolo. Napr. minuly rok sme sa po odchode z cintorina isli rovno niekam do dobrej restauracie najest.
jeka
Ani u nás sa nič takéto tradičné nevarí,ale vžy sa upečie makovník,orechovník,pudingoš.To je také zaužívané.
evanaaa
Mňa ani nenapadlo, žeby sa malo niečo špeciálne variť na Dušičky, pritom mama pochádzala z nábožnej rodiny, iste by niečo robila, to by som vedela. Je to spomienka na našich zomrelých, prečo by sa s tým amlo spájať jedlo, ale možno niekde bývalo zvykom, neviem.
danielas
Tak pred 15 rokmi mi spomínala kolegynka ako sa vždy tešieva na dušičky. Celá rodinka sa po návšteve cintorína postretáva u ich tety a spomínajú na tých svojich... Nikdy nesmú chýbať škvarkové pagáčiky!
Majú to zabehanú tradíciu. Milujem škvarkáče a tak si na nich každým rokom spomeniem, ako si pochutnávajú :-)
hubata
My sme sa na Dušičky stretávali u babky kým žila: navarila "za kýbel" šípkového čaju "a k tomu do obrovskej misy dala na stôl tvarohový béleš. Ako z misy ubúdalo, zároveň aj pribúdalo: každý kto prišiel, niečo doniesol či už napečené alebo klobásky, slaninky - a tak sme si pospomínali na tých ktorí už neboli medzi nami. Obyčajne padla aj poznámka o tom čo zomrelí mali radi za života ako napr.
"Pamatáte sa na Lojzka, ked sme v osemdesátempátem vykopávali kukuricu? Na objed zedel 28 slivkových gulí a ešte sem mu aj zabalila dvacet do objedára" - spomínala starenka.
hubata
Uuuuups! Poprosím Adminkov, aby jeden komentár zmazali, lebo by tých gulí bolo 56 a nie 28...... hehe.
Ďakujem.
tinca
u nás sa tiež žiadne špecifické jedlo nevarilo na tento sviatok,ale mamina vždy niečo dobré uvarila,upiekla, lebo väčšinou sme prišli uzimení z cintorína. Obyčajne kysnuté záviny orechový a makový, dobrú oškvarkovú nátierku a varené vínko so škoricou.
kora
ja som rodená záhoráčka a vydala som sa na východné Slovensko,kde žijem už 34 rokov,ani tu sa nevaria jedlá,ktoré by prináležali k tomuto sviatku,ale ako tu už bolo písané,tak keď sa poschádza celá rodina,tak sa vždy ukuchtí niečo dobré,a tu je to plnená kapusta,alebo ,,holúbky",,huľky ako sa to tu volá,svokra ,naokrúcala jeden veľký hrniec/z kila ryže a z kila mletého mäsa/ a my sme sa hostili.Tu sa to varí pri každej príležitosti,oslave, svadbe atď.Moja babka pochádza od Trnavy a ona zasa robila knedlík kapusta pečené mäso.Je to vkaždej rodine individuálne,ale asi sa väčšinou varia také jedlá,z ktorého sa dá spraviť veľa porcií a nieje s tým až tak veľa práce.