Rôzne

Tip

2baska4 - bez fotky2baska4, 27. júla 2014

Ahojte, poraďte mi :)
Prvý rok pestujem bylinky na okne, mám veľa krásnej bazalky napr, poraďte čo s ňou .) Viem,že sa dá sušiť, ale ako a kde ? A čo sa s ňou dá ešte robiť a kedy atď(či už pri varení - kedy ju pridať ) alebo nejaký "koktejl" z ne spraviť ? Čo máte odskúšané proste.... Som v tomto úplný začiatočník, preto také otázky :D
Z mäty a medovky si robím limonády, levanduľa ešte rastie, no tá bazalka.... :))
Ďakujem za odpovede :)

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
@2baska4 treba ju usušiť, na plech dať papier na pečenie, rozložiť a sušiť,ale nie na priamom slnku. Potom odložiť do zatváracich pohárikov. Všetky bylinky, či čerstvé alebo sušené sa pridávajú do jedla až nakoniec.
gubics
Ja som odstrihla konáriky, umyla a nechala uschnúť.Potom som ich dala do plochej krabice z umelej hmoty a zmrazila. Pokiaľ je tá bazalka dobre usušená tak sa nezlepí a keď to používaš pri varení alebo na ozdobu sú ako čerstvé, vybrať toľko koľko potrebuješ tesne pred podávaním, ináč nedrží tvar, ale chuťovo je výborný. Sušiť nezvyknem, lebo ešte mám z kúpenej sušenej bazalky.
jozka2
Ja ostriham mensie konariky a necham zamrazit,vyberies kedy potrebujes a susim tak ,ze na jednom konci zviazem a zavesim do tiena/predtym ich oplachnem vo vode, tym,ze visia voda rychle stecie/potom suche listky lahoko zosuniem z vetviciek a v ruhach pomrvim,ususenu,pomrvenu davam do flasticky
jozka2
mozes cerstvu na drobno nakrajat na misu s paradajkami.Platky paradaky nato platok mozzarella cheese,posypat bazalkou a pokvapkat oliv.olejom.Ja niekedy davam medzi paradajku a syr aj platok novej cibule,je to chutne a bazalkove.
tinca
@2baska4 áno obtrhať alebo aj zamrazujem lístky uložím do umelohmotnej krabičky a tie majú výraznejšiu chuť ako sušené
marika9
U nás nemôže byť rizoto bez bazalky. Aj dnes som práve robila. Vyskúšaj, je to úplne iné.