Rôzne

Tekvica

lorak40 - bez fotkylorak40, 18. augusta 2015

Vážení,potrebujem radu.Ako spracovať a uskladniť tekvicu?

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
neposkodena vydrzi v pivnici niekolko tyzdnov az mesiacov
struhanu sme davali do mrazaku a robil sa aj akozeananasovy kompot, ale treba dat pozor, aby sa neprevaril, vtedy ostane taky mlazgavy
receptov s tekvicou najdes milion pat, ja davam do pozornosti pecivo s pecenou tekvicou, vynikajuce :-)
2010
Vacsinou mame najlepsie spomienky na recepty kore varila mama ci babka. V tomto je slovenska kuchyna cudna aj ked bola velmi chudobna tak daktore zeleniny boli na zakazanom zozname napr. tekvica tvrda aj kukurica nepoznam jeden recept z nich - vhodne len pre domace zvierata?
Takze tazko ti poradit co ty bude chutit, da sa piect da sa varit, da sa znej robit pyre alebo salat aj plnka do kolacov, ale je to surovina cudzia slovenskej kuchyni.
tekvicovy kolac
 varecha.pravda.sk/recepty/slany-kolac-kolokithopita/7108-...

tekvicovy salat


alena45
ale akú tekvicu myslíš ? Pre každý typ sú iné možnosti uskladnenia.
1x tricia
janara
správna poznámka - doležitý je typ tekvice
..dá sa variť, piecť - robiť slané ak sladké koláče, šaláty, zapekanie, polievky, prívarky ...tisíce receptov, je bežnou zeleninou u nás, vynikajúcou, nedám na tekvicu dopustiť!!!!
skladovanie - tak ako smejkad - v pivnici, mrazená (surová aj blanšírovaná), zaváraná
radost
zrelú a zdravú tekvicu v panelákovej pivnici udržím do jari..toť pred 3-4 rokmi do mája..preto nemrazím..nezaváram..tiež ju máme radi pre jej variabilnosť v uplatnení..
2010
@janara , moja mama ma 86 rokov a donedavna si zapisovala slovenske recepty, keby si mohla prezrad jeden slovensky recept na tvrdu tekvicu lebo ona si nepamata ani jeden... asi je to vekom.


pacik
Dobre vysušená tekvica na vzduchu a slnku, do ktorej neurobíš nechtom dierku, vydrží na suchom mieste niekoľko mesiacov. Nie vo vlhkej pivnici.
Už som skladovala aj v kotolni rodinného domu, minulú zimu boli v komore, kde sa nekúri. Posledná mi vydržala až do tohto leta. Keď som ju dávala do kompostu, po rozseknuti bola vnútri úplne v poriadkuTak isto skladujem aj cukety.
janara
preto som reagovala hned v prvej vete - doležitý je typ tekvice !
tvrdú tekvici pravdep. máš na mysli hokaido - robievam z nej výbornú polievku ,
túto tekvicu nepoužívala v kuchyni ani moja mama ( dnes by mala 87r.),
ja ju používam cca 10 rokov - a Rp na polievku je tu mnoho, asi netreba prepisovať :)
rada robím túto  varecha.pravda.sk/recepty/tekvicova-polievka-/19295-recep...

janara
neviem či je ešte nejaká iná "tvrdá tekvica", neviem, či nemáš na mysli tie tekvice, ktoré dosahujú aj veľké - obrovské rozmery, tie sa popučívali hlavne pre hydinu, iné zvieratá, ale tie, pokaľ sú mladé sa tiež dajú použiť na varenie, ako iné typy tekvice - hlavne prívarky, a z tých milujem jadierka :)
..neviem, či som Ti odpovedala na Tvoj dotaz
ajkadajka22
Keď som bola malá tak som chodila k babke na prázdniny a ona ma vždy spolu s dedkom brávali na záhumienok,kde mali posadené zemiaky,fazuľu a tekvicu,babka ju volala špargľovka.Prívarok z nej bol vynikajúci na teplo ale aj na studeno.Dedko si ho brával v plechovej konvičke aj do roboty.
kltko
nno, okrem iného, keď je jej veľmi veľa, je dobré uskladniť tekvicu prasaťu do hrantu, to si na nej v čase jesennej zabíjačky iste pochutíš. Aj keď bude "trošku" transformovaná ;)