Varenie

Syridlo

andy2292 - bez fotkyandy2292, 18. mája 2018

Prosim Vas o radu. Ak vyrabame syr da sa syridlo neskor odobrat ako napriklad kvasok a vyrobit si z odobrateho nove? Ci je potrebne vzdy kupovat nove syridlo na vyrobu syrov?

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
@Andy2292

Keďže ma o odpoveď požiadali z redakcie Varechy, skúsim odpovedať. Je viac druhov syridiel. Ja používam tekuté: Fromase 220 TL. Kúpila som ho vo Zvolenskej Slatine a má dobu spotreby rok. Čiže si z jeho pomocou spravím veľa syra. Nepočula som o tom, že by sa dalo syridlo zo syra odobrať. Ale možno tu budú takí ktorí poradia niečo iné.
rulik
neviem či je namieste šetriť a riskovať, že sa dielo nepodarí, v Slatine majú naozaj dobré syridlo a nakoniec pri výrobe syra sa ho až toľko nepoužije, takže tá fľaštička vydrží dlho, na 5L mlieka sa dáva 1 KL syridla
bubaya
Nedá sa to,. musíš použiť vždy nové. Syridlo zreaguje s bielkovinou v mlieku a zrazí ju, takže z neho po tejto reakcii nezostane nič. Je to úpone iný princíp reakcie, ako kvások.
paces
Naco kupovat? Syridlo si lahko vyrobis povarenim a odstatim rozmackanych vajcovych skrupin v octe. Vecer cca 5 minut povaris, nechas cez noc spolu a rano ocot zlejes. Skrupiny mozes pouzit do kompostu alebo do kvetinacov doma a ocot, ci vlastne uz tekuty uhlicitan vapennaty, je siridlo.