Zdravá výživa

Spôsoby stravovania

martinis - fotkamartinis, 13. septembra 2014

Pekný sobotný podvečer prajem,

v poslednej dobe som na internete našiel veľa informácií o rôznych zaujímavých formách stravovania sa, medzi ktorými sa oplatí spomenúť vegetariánstvo a vegánstvo, frutariánstvo, flexitariánstvo, paleo stravovanie či ešte raritnejšie freeganstvo alebo "locavore". Moja otázka teda znie, či poznáte ďalšie alternatívne metódy stravovania, či sami niektorú praktizujete (ak áno, tak prečo), prípadne aký máte názor na takéto formy životosprávy. Blíži sa 1. október, ktorý je medzinárodnym dňom vegetariánov a mňa teda zaujímajú vaše názory a skúsenosti :)

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Moj nazor je takyto: ak nema clovek zdravotne problemy alebo dietu nariadenu lekarom, mal by sa stravovat normalne...nic v zlom a tiez prajem pekny sobotny, aj ked trocha uprsany podvecer... :-). Si sikovny kuchar, citam si Tvoje recepty.
methi
Suhlasim s kimlom. Vacsina tych dnesnych diet su aj tak len o mode a tak trochu sa to uz prehana. Vseci su najmudrejsi a povazuju sa za tych vyvolenych, co maju ostatnym diktovat, co a ako jest. Kym zdravie nekaze inak, kludne aj vyudenu klobasu a oskvarky. Pekny podvecer Mato :)
radost
..môj štíhly muž vraví:jesť všetko..ale s mierou..človek je všežravec..a uprednostňovať domáce zdroje ..zahraničné-dovozové-menej..takže nie sme stúpenci žiadneho zo smerov,o ktoré sa zaujímaš..
modne vlny sú často spojené s biznisom..opravím-jedine s biznisom..
iná vec je "iné" stravovanie kvôli zdravotným ťažkostiam..
kakao
Nuž, poznám — nie z vlastnej skúsenosti — jednu pomerne extrémnu formu stravovania (aj keď niektorí by to tak nenazvali), breathariánstvo:

 www.vitalia.cz/clanky/breathariani-jidlo-nepotrebuji/...

 www.2012rok.sk/wp/rozhovory/26698-prvy-slovensky-breat...


A názor na rôzne alternatívy a ich prívržencov? Ži a nechaj žiť. Neprekážajú mi, nesúdim ich podľa jedálnička, nemám však rád keď niektorí radikáli chcú všetkých okolo seba za každú cenu pretvoriť na svoj obraz (neplatí len pre stravovanie).
brambora
ziadne jednosmerne stravovanie nie je telu prospesne... a uz vobec nie, ked sa clovek doteraz stravoval "na kompletku" a zrazu by chcel zo dna na den byt vegan alebo nieco podobne. samozrejme, ale kazdy ma svoj zivotny styl.
vegetariani sa delia do viacerych skupin: su to bud ludia, ktorí lutuju zvierata, ktore pre nase dobro zahynu. takze "hraju formu" a nejedia maso. potom su takí, ktorim jednoducho maso pachne a nevlozia si ho do ust, neznesu tu chut v ustach. a potom su taki, ktorím maso nerobi dobre, tak ho museli vylucit zo svojho jedalnicka.
ja osobne som vsezravec, ktory preferuje delenu stravu. ;) jem vsetko, ale nie spolu ;) ale slanina s bielym chlebom a cibulou... no kto by odolal? ;) kazdy nech sa stravuje tak, ako mu to zdravie dovoluje!
svedka
Ako vitarianka som sa stravovala 4 mesiace a poviem ti,bolo mi uzasne.Mavala som velke problemy s migrenou-to bol hlavny dovod+som chcela zhodit nejake to kilo.Zhodila som 12,bez jojo efektu.Travenie a vsetko okolo toho-pravidelne :) Energie-na rozdavanie.Plet sa mi precistila....celkovo odporucam,minimalne na par tyzdnov. Je to vlastne ziva strava a ziadna tepelna uprava.Niekto si da sem-tam aj mlieko (kozie,ovcie),ci syr,ale ja som vynechala,ved ked z,tak poriadne :)
martinis
Podľa toho, čo som si prečítal sa zdá, že najlepšie je naozaj jesť všetko a v rozumných množstvách - a ja vám verím, predsa len ste všetci šikovní kuchári a ste odo mňa aj starší, čo znamená, že máte skúseností podstatne viac :)
Počul som však aj kritické názory, vraj sa treba rozumne stravovať už v mladosti, ako prevenciu pred neskoršími problémami; ja to vidím tak, že treba jesť tak, ako to človeku vyhovuje najlepšie - v mojom prípade veľa zeleniny, syrov, semienok a sem tam mäso a ryby.

Je pravdou, že veľa stravovacích modelov sú len módne hity, aj keď určite existujú ľudia, ktorí v ich správnosť úprimne veria. Ako píše @kakao - ži a nechaj žiť - nikomu netreba vnucovať to, čo je správne podľa mňa. @kimlo @methi @radost vďaka za vaše názory, pestrosť stravy je základom, to je zlaté pravidlo.
@brambora o delenej strave som už počul, aj princíp zhruba poznám, prezradíš, prečo ju preferuješ a v čom sú jej výhody? :)
@svedka podľa toho, čo píšeš sa zdá, že tvoje telo surovú stravu celkom uvítalo a pomohla mu, takže aj na raw food asi niečo bude, aj keď musím priznať, že neviem, či by som takto vydržal 4 mesiace aj napriek tomu, že denne mávam nevarené jedlo - šalát, muesli a podobne ... ale super koment, vďaka, že si sa podelila o skúsenosť ;)

Myslím, že k dobrému zdraviu treba dostatok pohybu - napríklad len dennú prechádzku, čistú myseľ a radosť zo života a čo sa týka stravy - pestrosť, rozumné množstvá a to, čo nám chutí.

Ozaj, verím, že sa ešte ktosi podelí os voj názor alebo skúsenosť, je to zaujímavá téma :)
1x rela
svedka
Popravde,prvotny plan bol-par tyzdnov a uvidim .Mala som iste zdravotne problemy a toto bola jedna varianta,ako zabojovat:) Telo si samo vypyta,co treba.Ked treba slaninu,tak slaninu :D
methi
Suhlasim tu aj s dalsimi nazormi, ktore pribudli od vcera. Zvlast s @kakao
evusik
keby som sa nemala riadiť ničím iným len potrebami vlastného tela tak by to bolo asi takto - som všežravec, ale v lete keď je dostatok ovocia a zeleniny mi mäso nechýba, jem ho len veľmi minimálne... akonáhle ale príde zima už sa mi žiada mäso... takto to u mňa funguje už roky a ja na tom nič nebudem meniť, pokiaľ nemám zdravotné problémy tento spôsob stravovania mi vyhovuje...
nikdy som neskúšala žiadnu inú alternatívu... len raz som vyskúšala akúsi očistnú kúru, kde sa jedla len surová zelenina a ovocia ale môj žalúdok to nezvládol... narobila som si problémy z ktorých som sa dostávala asi dva týždne, zrejme to nie je pre každého...
inak si myslím, že dospelý človek má právo sa rozhodnúť ako sa bude stravovať, ale pri deťoch by sa mal minimálne poradiť s doktorom...
2010
Do nedavna som sa len uskrnal nad vsetkymi moznymi a nemoznymi dietami, ale jedna funguje na 100%, hlavne pre tych skor narodenych so zhumplovanym organiznom, vysokym cukrom, chloresterolom, tlakom atd. nestoji nic, netreba sa nikde zapisat ani nic kupovat.
Vola sa 5:2 :-)
radost
@2010
5:2..?? vysvetli..5 drepov a 2 lyžice..??..či ako..??..:-)
babidka
Sama som bola 10 rokov vegetarianka , obcas prerusovane obdobim vitarianstva . Zacala som s tym kvoli problemom s travenim cerveneho masa , neskor som uz nepotrebovala ani maso ani mliecne vyrobky a citila som sa dobre .Jedno leto som skusala aj makrobiotiku ale -nechutilo mi to , po surovej strave sa mi to zdalo nechutne a fadne , malo vyzivne. Napriek vsetkym varovaniam sa mi nielenze nezhorsil krvny obraz/bola som tazka anemicka/ ale serove zelezo sa mi vysplhalo po rokoch do normalu :-) Ked sme sa prestahovali do domu a zacala som chovat vlastnu hydinu , dopestovali sme si vlastnu zeleninu - tak som postupne presla na normalnu stravu.No a ked zacala farmarcit moja svagrina a dodala nam prve domace hovadzie a bravcove maso , tak som bez problemov postupne zacala jest aj to .
Myslim , ze vsetko je to o tom ako si to usporiadame vo vlastnej hlave :-) Ak samu seba presvedcim ze napr. paleo alebo raw stravovanie je pre mna to prave ...tak mi to nielenze bude chutit ale aj prospievat :-)
Preto si myslim , ze skusit alternativne stravovanie nie je nic zle .Nech uz su dovody akekolvek - zdravotne, "chutove" ci eticke . Treba to vsak robit s rozumom a najprv si urobit prieskum , nastudovat si okolo toho literaturu/alebo aspon pobehat po nete/ a zvazit aj pripadne zdravotne rizika . Z vlastnej skusenosti viem , ze ak sa pre takuto zmenu rozhodne clovek racionalne a nie prilis emotivne - tak si sleduje vsetky hodnoty /mnozstvo bielkovin , cukrov , sacharidov ,vitaminy v strave atd ./ aby ta strava bola vyvazena a naozaj racionalna a nic v nej nechybalo .
1x malusa
brambora
@martinis ja som delenu stravu zacala drzat kvoli tomu, ze som potrebovala schudnut. a velmi mi pomohla. za 3,5 mesiaca som schudla 12kil a bolo to bez obmedzovania, takze sa mi to pacilo, lebo som sa nemusela trapit. a postupne som zacala pocitovat, ze moje telo nie je tak plne, nafuknute. citila som sa najedena ale pritom lahka a mala som viac sily a vydrze. potom som na isty cas zacala jest normalne, vsetko so vsetkym, a chvala bohu vaha nevyskocila hore, ale udrzala sa. neviem ti konkretne povedat v com su vyhody, ale pre mna to znamenalo zdravsie stravovanie, a preto som sa rozhodla pokracovat aj dalej. jem uplne vsetko ale jeden den mam maso, mliecne vyrobky a druhy den zas sacharidove veci ako chleba, zemiaky, cestoviny, ryza so zeleninou, hubami, strukoviny. uplne dobroty sa daju vymyslat a ja a moje telo sme spokojní. ;) ale samozrejme sem tam zhresim kolacikom ale snazim sa ho jest v sacharidovy den, takze to je celkom este ok. ;)
2010
@radost , takze 5:2, je skor sposob zivota ako dieta.5 dni jes vsetko a 2 dni postis - hladujes, no skoro. Stale mozes jest 500 kalorii.
Ked si das jeden vydatny kolac to je vsetko, alebo si das na obed co som mal dnes v postny den. 100 g ryba + 100g konjaki slize + 200 g zelenina ( zelena fazulka, cesnakove vyhonky, potocnica, paprika) + dressing. Cely obed priblizne 200 kalorii, takze bude aj vecera ( vajicka, zelenina).
 diva.aktuality.sk/clanok/39518/je-dieta-5-2-ucinna-a-naoz...