špargla

13 komentárov
  • anajka, 14. mája 2012 o 23:25
    Práve je čas špargle, veľmi ju máme radi a v tomto období sa ju snažím do jedálnička zaradiť čo najčastejšie. Deti ale začínajú štrajkovať, či iné teraz nerastie keď ju máme tak často a preto som rozmýšľala, ako si ju dopriať aj počas celého roku. Rada by som ju uskladnila aj iným spôsobom, ale nemám s tým žiadne skúsenosti a preto by som prijala od "varecháčov" radu ako je najlepšie ju spracovať na ďaľšie použitie. Či je lepšie ju sterilizovať, alebo mraziť (aká je po rozmrazení.....). Možno táto téma bude zaujímavá aj pre ostatných čitateľov.
    Ďakujem za všetky komentáre.


  • sovka62, 15. mája 2012 o 06:48
    Ešte kedysi, za študentských čias špargľu (a iné netradičné veci) pestovali v našej škole, aby sa študenti zoznámili aj s menej známymi druhmi zeleniny. Cvičenia zo zeleninárstva sme mali v zime, tak nám ju pani docentka priniesla zavarenú v slanom náleve v 5 litrovom pohári. Pripadala mi trochu mäkká, taká blatovitá, ale chuť si zachovala (to som zistila až neskôr, keď som sa dostala k čerstvej špargli).


  • rennatte, 15. mája 2012 o 10:43
    @anajka ,
    kedze som zahoracka a k cerstvej spargli mam blizko aj par rokov som bola ako brigadnicka na jej zbere ti mozem povedat, ze je to proste sezonna zelenina a jej cerstvu vonu a chut neuchovas nijako,da sa zavarit aj zamrazit, ale to nieje ona,,,,v porovnani s uhorkami, cerstvy chrumkavy je cerstvy a zavareny uz je len zavareny,,,tak je to aj so sparglou, proste ten sladkokysly nalev prebije tu lehodnu chut cerstvej spargle a pouzijes ju uz len ako prilohu, treba si ju vychutnat v obdobi jej sezony a to je prave teraz a prave teraz je aj v mojej rure a zapeka sa so sunkou a syrom a aj s fotakom a poznamkami na stole na zdokumentovanie pre varechu .-) inak vcera sme mali vyprazanu sa zemiakmi a zajtra bude kremova polievocka, jednaznacne si ju vychutnavame,,,mnam, mnam a este aj salatik sa chystam robit, ,,,tak do sparglovania varechaci, kym je sezona


  • 2010, 15. mája 2012 o 11:13
    Spargla aj ked som dostal a k nej az vonku daako pocas mojej mladosti neexistovala na Slovenskom trhu , je vyborna staci aj takto jednoducho , morska sol , cerstve mlete korenie, olivovy panensky a sup na grill s ostanou zeleninou a syr haloumi, super.




  • afataga, 15. mája 2012 o 11:22
    ja si zvykmen trochu spargle zmrazit, uz olupanu ale surovu, jasne ze uz nie je ako cerstva, ale napr. do rizota sa da pouzit, ine som s mrazenou neskusala, dala by sa asi aj polievka


  • janger, 15. mája 2012 o 11:34
    Spargla sa da zmrazit. Surovu sparglu umyt, osupat, poutierat. Potom rychlo zmrazit. Ked ju budes chciet po case znovu pouzit, tak ju nerozmrazuj, ale este taku zamrznutu daj do vriacej vody a uvar beznym sposobom. Len bude treba chvilocku-minutku dlhsie povarit.


  • anajka, 15. mája 2012 o 19:32
    Ďakujem za komentáre, veľmi ju máme radi a je aj veľmi zdravá, tak teraz idem hľadať nové inšpirácie aby bola zasa na iný sp§sob.


  • helca103, 15. mája 2012 o 20:45
    Dnes som čítala niečo zaujímavé o špargli tak to sem dávam na pripomenutie:

    Pre zdravie, krásu a chuť
    Sezóna špargle je v máji v plnom prúde. Ak ste jej ešte neprišli na chuť, skúste to čím skôr a doprajte si jedlá zo špargle čo najčastejšie, veď obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici júna. Táto lahodná a ľahko stráviteľná zelenina je totiž v top rebríčku zdravých potravín určite na prvých priečkach. Jej zázračné liečivé vlastnosti poznali už v staroveku. Okrem toho patrí k najlepším prírodným omladzovacím prostriedkom, známe sú jej detoxikačné schopnosti a oddávna sa považuje aj za účinné afrodiziakum. Špargľová kúra sa používa na celkovú očistu organizmu. Špargľa sa tiež odporúča pri redukcii hmotnosti, veď 100 gramov tejto veľmi diétnej zeleniny má len asi 15 kalórií.

    Liečivé účinky špargle
    Špargľa obsahuje mnohé dôležité látky, ktoré reálne pomáhajú pri prevencii a liečbe viacerých orgánov i celého organizmu. Je účinnou podpornou látkou pri cukrovke, kožných ochoreniach, ekzémoch, omladzuje a zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov, podporuje činnosť srdca, obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. V špargli sa nachádza najmä veľké množstvo kyseliny listovej, aminokyseliny, najmä asparagín, značné množstvo draslíka a zinku, a tiež vápnik, horčík a fosfor. Je bohatá aj na vitamíny, má mimoriadne vysoký obsah vitamínu E, vitamínu C, obsahuje významné množstvo betakaroténu a vitamínov skupiny B – viamín B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B5 (niacín) , B6 (pyridoxín), biotín a kyselinu pantoténovú.

    Čo dokáže špargľa?
    - Posilňuje imunitný systém,
    - Omladzuje bunky a chráni ich pred voľnými radikálmi,
    - Stimuluje krvotvorbu a zásobovanie buniek kyslíkom
    - Regeneruje pokožku,
    - Zlepšuje zrakovú ostrosť, zmierňuje šerosleposť
    - Podporuje činnosť srdca, upravuje vysoký krvný tlak, búšenie srdca
    - Pomáha pri ochoreniach obličiek,
    - Chráni pred zápalmi,
    - Zlepšuje náladu, aktivuje tvorbu hormónov šťastia, pomáha pri poruchách spánku
    - Posilňuje nervovú sústavu, upokojuje, pomáha pri strese, uvoľňuje nervové napätie
    - Zlepšuje pamäť a koncentráciu,
    - Podporuje metabolizmus, napomáha pri spaľovaní sacharidov, bielkovín a tukov
    - Je tradičným prostriedkom pri pokazenom žalúdku, pálení záhy a refluxe, zápche a liečbe koliky,
    - Odvodňuje a odkysľuje organizmus,
    - Je bohatý zdroj vlákniny

    Pre krásu
    Zo špargle je vynikajúca omladzovacia kúra, ktorá urýchľuje metabolizmus celého organizmu. Denne treba skonzumovať 200 g špargle a minimálne ju treba držať jeden týždeň.

    - Špargľa potláča prejavy starnutia pokožky,
    - omladzuje a zlepšuje kvalitu kože,
    - pomáha udržiavať vláčnu pleť,
    - regeneruje pokožku,
    - podporuje rast vlasov a nechtov,
    - podporuje redukciu hmotnosti.


  • evanaaa, 15. mája 2012 o 22:09
    Myslím si, že v prípade ak niekto má viac špargle než dokáže rýchlo spracovať, najlepší variant by bola špargla v slanom náleve, vtedy by poslúžila ako polotovar, lebo sladkokyselá je skôr už niečo podobné zavareným uhorkám, čalamáde podobne, ako príloha k jedlu, nie na spracovanie.


  • kuchticka, 16. mája 2012 o 05:47
    Spagla je u nas v sezone velmi casto. Najradsej ju robim narychlo v rure pri vysokej teplote. Pokladiem v jednej vrstve do pekacika, postriekam olivovym olejom, trosku solou, posypem na hrubo mletymi orechami alebo mandlami a za 6 minut je hotova, velmi lahodna pochutka.


  • helca103, 16. mája 2012 o 17:25
    toto je pre mňa novinka ale môže to byť dobré predpokladám že ju aj povaríš alebo nie? Dnes som kúpila špargľu v LIDLI tak sa zajtra chystám urobiť podľa @Rennatte , zapekanú zo syrom


  • kuchticka, 17. mája 2012 o 05:51
    @helca , ako tak zistujem - spargla biela sa musi lupat a zrejme varit. Ja kupujem iba zelenu sparglu. ktoru mozem jest i surovu, ale vatsinou ju len umyjem, odlomim drevnate konce a dam nad paru asi na 10 minut, alebo ako som napisala vyssie - rychlo upeciem.


  • helca103, 17. mája 2012 o 09:36
    @kuchticka ďakujem za odpoveď ja som do teraz kupovala iba bielu špargľu ale teraz určite budem hľadať zelenú aby som ju vyskúšala. Veľmi ma zaujala tá tvoja príprava s orechami.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist