Varenie

Spaleny wok?

wzorin - fotkawzorin, 22. júla 2012

Prosim o radu...dnes jsem pripravoval (anglicky "seasoning") svuj novy wok z kabonove oceli podle navodu.
1.Umyl jsem panev z obou stran abych odstranil povlak proti rzi
2.Opalil jsem panev na sucho aby ziskala zluto-modrou barvu
3.Na mirnejsim ohni jsem panev zevnitr potrel olejem a mel jsem cekat az zcerna... a tady nastal problem ve spodni casti zcernala docela dost a vypada jakoby spalena
Nevim jestli jsem panev neznicil a nevim co dal sni. Poradi nekdo?
Diky

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
nechcem ťa strašiť, ale podľa" diagnózy", čo uvádzaš, no neviem, či fakt nie je spálená, ešte niekto múdrejší keby sa ozval, tiež by ma zaujímalo. To, že v spodnej časti sčernela, by nevadilo, ale horšie je s tým vnútrajškom. Dúfam, že je to len planý poplach a tak to má byť. Možno časom "príde k sebe", však sa uvidí...
honestka
taky kvalitny ocelovy wok neznici ani jedna generacia- cim je starsi tym je lepsi, preto nie je vhodne kupovat tie rozne moderne ci teflonove...
na com si vypaloval na plyne ci na elektrike?

ak na elektrike, tak potrebujes radsej wok s plochym dnom ako ten tradicny, alebo specialny "WOK RING" / taky kovovy golier s otvormi/ tu ho mozes vidiet:





do ktoreho wok polozis, aby nelezal priamo na platnicke.
Ak si ho nevypaloval dlho, tak by nemal by spaleny, lebo ten tmavy kruh ti ostane vzdy, ked budes v nom varievat. vytvori sa obycajne do vysky, ked sa na zaciatku prilieva troska oleja, - az potom suroviny v nom prevracias - restujes / stir fry / a radsej osobitne, aby nebol preplneny. az nakoniec vsetko spolu das dokopy na par minut, aby sa chute v nom spojili.
Ako sa pravne s novym zaobchdza je nazorne aj v tomto videu:




dufam, ze pomoze aj inym.
45678
@vzorin , nebuď smutný, ak si všetko robil podľa návodu, ktorý bol priložený a nastal tento "obraz", určite si wook nezničil, on sa postupne celý "dotvorí" a ak by si mal pochybnosti, že to nie je ono, máš predsa 24 mesiacov na reklamáciu. Určite ju využi, obchod to pošle na expertízu a na 99,99% Ti pošlú nový wook. Karbónová oceľ nie je jednoduchozničiteľná..nech Ti dobre varí :-)))
afataga
ked uz tu mame wokovu diskusiu, vyuzijem a polozim aj ja otazku, mam taky tazky liatinovy wok, ktory sa zda ze vydrzi naveky, ked som mala plynovy sporak pouzivala som ho na najvacsom plameni a super sa v nom robilo, ohen obklopil takmer cely wok a maso sa okamzite zatiahlo, teraz ked mam sklokeramicku dosku, vobec ho nemozem pouzit, maso sa zacne dusit, tak som si kupila taky tenky obycajny, ale ani v tom sa mi masko nezatiahne tak rychlo, nemate na to nejaku fintu?
2010
Problem s wokom je ze sa neda ist k babke alebo mame na rady. Tradicny sposob varenia vo woku je uplne cudzi - iny ako europsky.
Preto mne osobne cina v europe moc nechuti lebo je prisposobena europskym chutiam a postupu varenia a vysledok je masna a rozvarena . ( Moc vela oleja a nizka teplota nahradena dlzkou pripravy -dusenie , a to nie je povodne cinske Bao = Stir Fry )
Inac tym spalenim si vyrobil domaci teflon co sa nesupe a mozes pouzivat aj kovove varechy, lacny wok je vynimka ktora je lepsia ako drahy.
sovka62
Veru, @afataga ,aj mne sa tak deje na sklokeramickej platni, hlavne bravčové a hovädzie, kuracina sa opečie pekne do červena. Tá platňa zrejme nevyvinie dosť vysokú teplotu, aj keď tam mám senzor, ktorým teplotu pridám. Asi z rovnakého dôvodu som nemávala chrumkavé zemiakové placky, boli len akési udusené, ale to sa zlepšilo, odkedy do cesta pridávam ovsené vločky.
Čím som staršia a mám viac skúseností, tým častejšie si predstavujem sporák snov, tri keramické kolieska, tri plynové horáky a dve rúry. elektrická teplovzdušná a plynová. To by som všetko pripravila úplne dokonale.
honestka
@afataga & sovka: potrebujete ten s plochym dnom a co je dolezite, musi sa vsetko "stir-fry" dovtedy, pokial nezacne chytat karamelovu farbu- cize uplne sa zbavit vody a len miesat a miesat, aby sa to robilo rovnomerne.
na mojom plynaku mam specialne urobeny ring tak, ze ho polozim don a ohen tak ziari aj na boky nilen na spodok woku.
nevzdavaj a pouzite vzdy najvyssiu dosiahnutelnu teplotu- perfect stir fry je manamky.
afataga
jaj @honestka ved miesam do bezvedomia, ale nie je to ono, aj mam wok s pochym dnom, ale plyn je plyn, ja som ho davala na velky ohen, cely sa rozpalil a masko bolo takmer okamzite zatiahnute, tu to trva dlho a musim ho nahanat, aby som odredukovala stavu co pustilo, ale aj tak dakujem
@sovka62 ja placky robim v rure, mam tu aj na ne recept a su super a tiez davam vlocky, vyskusaj
2010
@afataga , viem presne o com hovoris aj u nas je krasna kuchyna s este krajsou sklennou doskou na ktorej sa neda varit stir fry, ( to iste u susedov z azie ) , aj oni varia v zahrade aj u nas sa vari na plyne na BBQ v atriu.
Tu som nasiel blog kde sa cinania zuria a rozoberaju tento problem,
takze ,
1- zistit ci je maso napacovane vodou ( pokusit sa znizit slanou marinadou a este vysusit utierkou, ryby a kurcata ) aj zeleninu vysusit .
2- kazdu surovinu si pripravit -nakrajat samostatne do misky
3- zistit ktory horak je najsilnejsi
4-rozpalit wok alebo pekac s plochym dnom na maximum s trochu oleja
5-rozdelit na este mensie porcie - NEMIESAT ( nechat pripalit potom to odskoci same az potom prehodit ) nikdy nezaplnit wok.
6-vsetko robit samostatne a len spojit na konci
7- pri prvej prilezitosti si kupit plynovy sporak
 carolynjphillips.blogspot.com.au/2011/03/how-to-stir-fry-on-wimpy-stove....
afataga
@2010 dakujem za rady, vacsinu z nich dodrziavam, ale nenapadlo ma maso a zeleninu susit, plynovy sporak si sice kupit mozem, ale tu kde byvam, nie je zavedeny plyn, tak mi to asi moc nepomoze a bombu nechcem, ja sa toho bojim :-)