Varenie

Sneh na zdobenie medovníkov

sylvia267 - fotkasylvia267, 28. novembra 2016

Dobrý deň, má prosím niekto dobrý recept na sneh na zdobenie medovníkov vyjadrený v gramoch aj u vaječného bielka ? Svoj nemôžem akosi nájsť :-). Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
To neviem, ale ja zas viem, že sneh na zdobenie sa mi neosvedčil. Ľahšie sa s polevou pracovalo, lebo bola nadýchaná. No ako začala poleva schnúť, tak tie bublinky v nej popukali a všetko zdobenie mi z perníkov do týždňa opadalo.
Toto som našla na nete:  www.tortyamedovniky.estranky.sk/clanky/oblubene-recepty/bielkova-poleva...

1 bielok
práškový cukor považský (ako začiatočníčka sa mi praxou osvedčil tento vzorec: množstvo cukru = cca 5,5 násobok váhy bielka, napr. na 20 g bielka použijem asi 110 g cukru)
1x jzv
simcanz350
Neviem ako je to v gramoch, ale ja dávam na 1 bielok 21 dkg práškového cukru. K tomu "od oka" šťavy z citróna, odhadom asi za jednu čajovú lyžičku. Šľahať, kým sa nerobia "jarky" :), je krásna lesklá, nepraská a chutí .... :) Veľmi som ti asi nepomohla :D, ani som nemusela komentovať. Neviem, prečo som mala tú potrebu :D
mata3636
a hlavne treba cukor preosiať aj 3-4x a nešľahať, ale miešať aspoň 20 minút. ja perníčky nezdobím, nemám osobne odskúšané. ale sestra áno a tiež sa stále zlostila, že sa jej nedarí. keď som jej toto poradila - našla som na nete - tak bola konečne spokojná
45678
Pridam aj ja moju skusenost,
Na polievanie,zakrytie celeho povrchu medovnicka davam pomer: 1ml bielka a 3,5g cukru.
Na zdobenie " nitkove" pomer: 1 ml bielka a 170g cukru.
Cukor dobre preosiat a dobre vyslahat aj 15 min.
Do kazdej pridavam tiez par kvapiek citronovej stavy a 1k.l.maizeny.
Dolezitu ulohu zohra fakt,ze medovnicky sa maju ozdobit az po " predychani", t.j. 2-3 dni po upeceni,zaruci to prilnavost,neodskakuje poleva.
Robim to viac ako 35 rokov,kedy som bola na kurze,Pecenie pernikov a medovnikov.
bubaya
A ešte dodám, ak je poleva hustá, nikdy neriediť vodou, ale citrónovou šťavou, a aj tú precediť. Kedysi som piekkla a zdobila pre celé okolie, dobreže som si na tom ruku nezlomila, teraz už len tak z kila múky. Mne sa osvedčilo uchovať polevu v mikroténovom sáčku. Dobre vytlačím vzduch, uhladím sáčok a zauzlím. Potom vydrží aj dva dni, nemení sa kvalita ani hustota. Perníčky, to je hotová alchýmia, taká krásna, predvianočná, voňavá.
soniatko
S medovnikmi mam teda bohatu skusenost :) a ja sneh vzdy slaham pouzivam powder cukor polkilovy je omnoho jemnejsi ako praskovy dostat ho kupit bezne v supermarketoch. bielky slaham s cukrom postupne vzdy chvilu pockam a opat prisypem dalsi cukor preslaham pockam a skusam ci uz je hustota primerana standardne mi to vychazda na 2-3 bielky pol kila a trosku citronovej stavy pripajam aj link na moje zdobenie... vela zdaru  varecha.pravda.sk/recepty/cipkova-a-glazurova-technika-na...
soniatko
@45678 (29.11.2016 15:07)

veru je dolezite nechat medovniky vydychat aj mne sa to osvedcilo