Varenie

Slaná šunka

ivkamatko - bez fotkyivkamatko, 1. apríla 2018

Ahojte, dala som si po domácky vyudiť bravčové karé aj bravčové stehno. Niečo sa nepodarilo a údeniny sú veľmi slané. Dá sa s tým niečo urobiť? Pomohlo by, keby som počas varenia viac krát vymenila vodu? Mám toho v mraziaku ešte dosť veľa neuvarené.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Stava sa, nic neradim, len co sme mi robili za mladsich cias s talianskou solenou sunkou.
Davali sme do pacu na noc do bublavych malinoviek 7 Up alebo Sprite. Rano poumyvali pod tecucou vodou, a varili vo vode odsolenu sunku.
Pocul som ze aj mlieko funguje ?
adasa
@Ivkamatko

Slanej sunke pomoze ked ju den pred tym namocis do studenej vody. Sunka musi byt rozmrazena. A to plati aj ked ju ides varit. Nikdy nezacni varit mrazenu sunku. Sol sa s nej nestihne vyvarit. A ostane vo vnutri slana. A tu plati, ak ju das do studenej vody a privedies k varu slanost sa vyvari viac ako ked ju hodis do horucej.
kecupicek
Manžel kúpil z Jednoty a je tiež veľmi slaná a nedovarená. Neviem prečo práve pred sviatkami? Žeby nás otestovali koľko vydržíme?
bubaya
@Adasa (1.4.2018 17:18)

Presne tak, aj ja namáčam údené mäso cez noc do vody a varím potom v čistej, nie v tej istej.
ivkamatko
Ďakujem za rady, budem skúšať, trošku mi to ubralo z nálady, prvý krát som dala mäsko vyúdiť niekomu, čakala som o to lepší efekt. Prajem všetkým, nech vám nič nepokazí veľkonočnú atmosféru. A pre mňa plynie ponaučenie - ako som robila doteraz, tak budem robiť aj naďalej, bez zlepšovákov, držať sa zaužívaného.
kecupicek
Pokiaľ sme doma dávali mäso do udiarne nechalo sa celý deň namočené v čistej vode, až tak sa dávalo údiť. Na solenie mäsa sa používal jednoduchý návod. Soľ sa pridávala do vody dotiaľ, kým surové vajíčko nevyplávalo na povrch, lebo je veľmi dôležité aký slaný nálev použijeme.@Ivkamatko

ivkamatko
@Kecupicek (1.4.2018 20:37)

Ale ja tieto technológie nepoznám, nemám udiareň, dala som proste zaudiť, verila som, že to bude výnimočné, a dnes som smutná, lebo mäsko ako...........................nechcem napísať šťanky, tak ako cikaninky....................................slané....,,,,,,,,
kecupicek
Podľa toho čo píšeš, obsahovalo mäso asi veľa vody. Je potrebné kusy mäsa posoliť a nechať, aspoň deň, aby pustilo vodu. Na to sa používala niekedy tzv. rýchlosoľ. Pokiaľ som debatovala na túto tému so svojimi známymi z bývalého mäsopriemyslu, tak som bola taktne poučená, že údením sa mäso nekonzervuje, len sa mu dodáva vôňa, konzervuje sa soľou. Má sa údiť pomaly na studenom dyme, čiže nemá sa do udiarne prudko prikladať. Dôležitá je tá príprava pred údením, a tam si treba dať záležať a poprípade sa aj poradiť / nie s internetom!/, ale s človekom, ktorý má dlhoročné skúsenosti, ale aj majster tesár sa utne.
ivkamatko
@Kecupicek (3.4.2018 11:28)

Je to možné, všetko pripúšťam, vlastne ani osobne nepoznám pána, ktorý mi to udil. Kúpila som veľa, že to použijem aj mimo sviatkov, ale som znechutená, mala som plány, ako údeninky použijem, ale prešlo ma to a rozmýšľam skôr o tom, ako sa toho zbavím. Vyhodiť mi bude ľúto, dať niekomu mi nepríde úprimné. Preto som prosila o radu.
kecupicek
Máš pravdu, veď je toľko druhov šunky, je si z čoho vybrať aj my sme upustili od domácich údenín.@Marienka44 (4.4.2018 07:19)

kltko
ako bolo zmienené, buď naložiť do vody a tú potom vyliať (napríklad keď varíš do polievky, údené vcelku a podobne), prípadne až variť od studena a vývar nepoužiť (alebo použiť na iné, so zriedením), alebo pokiaľ napríklad pracuješ s drobnejšími kúskami (šunkafleky, lečové variácie s údeným, fazuľovica s kúskami údeného...) tak neriešiť slanosť, len podstatne menej až vôbec soliť ďalšie suroviny.
avenaj
Poraďte, prosím. Šunka je už uvarená, po nakrojení som zistila, že je veľmi slaná. Dá sa nejako zachrániť? Vďaka.
lianka
A ešte sa dá uvariť aj kapustnica. A keď jej je viac ako si trúfame zjesť, môžeme ju zavariť do pohárov a na leto ako stvorená, keď budú horká.