Rôzne

Skúšal niekto pestovanie batátov (sladkých zemiakov) v našich podmienkach?

babidka - fotkababidka, 7. júla 2016

Nie som nijaká výskumníčka ani priekopníčka v pestovaní menej obvyklých plodín. No ale batáty mi mimoriadne chutia a stále mi chodí po rozume myšlienka: Vyrástli by aj u nás ? Má s nimi niekto skúsenosti ? Na internete som našla návod na pestovanie
 outlawgarden.com/2012/04/25/grow-your-own-sweet-potatoes...

Čo si o tom myslia skúsenejší pestovatelia ?

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
ja som skúšala, kúpila batát v Kauflande, dala do veľmi dobre vyhnojenej zeme a nič. Ani za dva mesiace nič. Asi bol niečím ošetrený proti klíčivosti.
Podľa mňa sa dajú tu dopestovať, len treba sadbu. Na niektorých stránkach som videla ponúkať, ale neviem, či sa im dá veriť, teda odkiaľ tú sadbu majú. Možno Sovka sa ozve, aj mňa by to zaujímalo.
bubaya
Poznala som pani, čo bataty pestovala úspešne na záhrade, len žiaľ nemám na ňu kontakt. Ale našla som firmu čo predáva sadenice.  www.bataty.sk/produkty....
Zo zemiakov z kauflandu by asi bolo treba narobiť rezy a nechať vo vlku vyklíčiť, až potom sadiť.
sovka62
Ďakujem, Alenka, za dôveru, ale tentoraz neporadím. Nemám s tým žiadne skúsenosti a chýbajú mi aj teoretické znalosti. Ale zaujímalo by ma to, práve dnes vnučka, z ktorej sa stala vegetariánka, mala na obed pečený batát ako prílohu k dusenej zelenine a nevedela si vynachváliť. Tuším ich aspoň kúpim a ochutnám.
evanaaa
Len sa pýtam - batáty a sladké zemiaky sú to isté? Myselal som si, že nie, len podobné plodiny, ale asi som sa zmýlila.
kvapka
Ja som skúšala a podarilo sa mi dopestovat, ale menšie hluzy. Sadila som pred pestované po 15. maji do zeme premiešanej s kompostom podobne ako zemiaky do pôdy prikrytej čiernou fóliou, len u nás minulý rok mrzlo este koncom mája a tak mi omrzli a potom sa dlhšie spamätávali. Možno keby neomrzli, tak by narástli aj väčšie. ja som pestovala v severnej oblasti slovenska vo vyššej nadmorskej vyske, ale na južnom slovensku by to malo byť lepšie. Zopár hluz z minulého roka mi ostalo a na jar začali púšťať výhonky, tak som ich zasadila do vedierok. Teraz už asi nebudem mať žiadnu urodu lebo potrebujú viac miesta na tvorbu hluz, ale majú pekne listy a zasadila som ich skôr ako dekoráciu. Zemiak bez výhonkov asi pod zemou nezacne rast, ale stačí dať zemiak do mikrotenoveho sáčku a po čase pustí výhonky a tie treba zakorenit a zasadiť. Ešte som citala, že čím viac rokov sa pestuje na jednom mieste, tým väcsia je uroda.
alena45
@Kvapka (7.7.2016 21:19)
... po čase pustí výhonky a tie treba zakorenit a zasadiť. ... rozumiem tomu dobre, že výhonky a nie batát treba zasadiť ? A odkiaľ si mala sadbu ?
kvapka
@Alena45 minulý rok som kupovala v Nitre to je ten link od bubaya a teraz som mala svoje, ale zazelenal sa mi aj v sáčku zabudnuty batat z kauflandu.
kvapka
A áno tie výhonky treba zakorenit, z jednej veľkej tak hluzy získaš viac rastliniek.
kvapka
Skusim pridať obrázok ako vyzerali koncom augusta


mirop
pestujeme kazdy rok, na jar do zeme, cely rok si ich nevsimame a na jesen je pod kazdym hluz tak na jeden 1 - 2 obedy
babidka
Dakujem vam vsetkym ! Je to pre mna povzbudzujuce , takze na buduci rok sa pustim do experimentu :-)
Je mi luto , ze sa vam odkaz na link nedal otvorit ,mne sa otvara normalne - skusala som ho otvorit v novom okne aj na inom pocitaci a slo to .
Postup /predkladam , co som pochopila /: zemiak rozrezeme , reznou stranou dame do nadobky s vodou. Nechame vyrast z ociek nove listky, na fotke hned vidno ze sa tam tvoria aj malinke hluzicky .Tie vyrastky aj s hluzickami zasadime do zakorenovacov alebo d malych kvetinacikov a nechame podrast .Potom presadzame na stale miesto . Teda nesadime cele hluzy ako u nasich zemiakov .
babidka
@Sovka62 (7.7.2016 20:05)

Bataty mi zachutili pred par rokmi v Azii a odvtedy som ich zaradila do svojho jedalnicka . Mne chutia najviac pokrajane na platky , potrete troskou oleje a upecene v rure . Alebo ako hranolky pecene v rure .Ale peciem ich aj vcelku /poprepichujem ich strikovacou ihlicou/ , pouzivam do dezertov , chutne su aj normalne uvarene a pomastene maslom .
babidka
@Alena45 (7.7.2016 18:40)

Podla toho linku co som pridala bola mozno chyba , ze sa posadili vcelku . Skus na buduci rok inak - ja to skusim , uvidim co bude :-)
babidka
@Mirop (8.7.2016 06:28)

A davas ich cele ako obycajne zemiaky alebo mas iny postup ? Pouzil si sadbu kupovanu alebo bezne dostupne zo supermarketu ? My byvame v chladnejsom podnebi na vychode a este medzi lesmi, zahradu vsak mame slnecnu a hoci nam vyrastie "takmer" vsetko , poriadnych paradajok aj papriky sa dockame az zo skenikov . Z toho mam tiez obavy , predsa len to je rastlina pestovana v teplejsich pasmach .
babav
 www.ncsweetpotatoes.com/sweet-potatoes-101/how-to-grow-sweet-po...

@Babidka , nemam momentalne cas prelozit tento link , ale ty iste nemas problem dat si to prelozit z prvej ruky :). Ja viem tolko , ze vo vasich podmienkach nebude lahke dopestovat urodu , lebo tieto chutne aj zdrave
v podstate zemiaky ( sweet potatoes or yams) maju povod na karibskych ostrovoch .V US sa pestuju v juznych statoch kde len zriedkavo mrzne .
babidka
@Babav (8.7.2016 14:32)

Dakujem . Precitala som si vsetko a aj niekolko dalsich stranok ktore sa mi ponukli .Nemalo by to byt nemozne :-)
julica
Tento rok som si predpestovala sadenice, zioal, do zeme sa nedostali, lebo pri stahovani som ich vyhodila. mam ale skusenost: vyborne klicia bataty z lidla, kauflandu a tesca, tie oranzove z billy az po dlhom case par vyhonkouv, dostala som aj bataty z ciny a tie nepustili nic. Zemiaky som niako nenarezavala, len prepichla spajdlou, aby neplavali cele vo vode, vyhonkov bolo ajaaj.
babidka
@2010 (9.7.2016 09:41)

Precitala som / ako aj dalsich asi 20 clankov/ a ako vidim , niektore sa dost rozchadzaju v nazoroch .Podla niektorych staci rastlinky ochranit pre mrazikmi , posadit na teple a slnecne miesto, pockat primerany cas a hotovo.Niektori autori zasa tvrdia , ze bataty potrebuju minimalne subtropicke podnebie , inak vobec nevyrastu .Ale pravda bude asi niekde uprostred ....a to este nepoznaju odhodlanych milovnikov batatov na Slovensku :-)
2010
@babidka , to com prilozil tam to vysvetluju, v tropoch len 4 mesiace na zber inde treba 6 mesiacov bez mrazu. Good luck.
babidka
@2010 (9.7.2016 10:13)

Ano , aj mne to tak vychadza. Ale ked zacnem pocitat , tak je to azda uskutocnitelne :-) Vo februari dam zemiaky klicit do vody, v marci dam do zakorenovacov a v aprili vysadim vonku -maj , jun jul ,august a september ...koncom septembra sa mozu vyberat :-) Ked uz su v zemi , tak septembrove mraziky im azda este neublizia. Ani pripadny sneh /u nas niekedy nasnezi uz tak skoro/ .Oktober byva u nas dost teply a tak by sme to mozno aj stihli :-)
1x julica
aroooo
Dobrá diskusia. Ja som si raz u nás v Jednote kúpila 2 ks. Jeden som uvarila normálne ako zemiak k jaternici - tá kombinácia mi veru chutila. Druhý som rozkrojila na 2 polky a dala do mištičky s vodou reznou plochou. Po čase sa očká hore začali prebúdzať a klíčiť a rásť, na spodku sa objavilo pár korienkov. Bála som sa ich vysadiť do záhrady, nebolo ešte po "zmrznutých" tak som tých pár výhonkov dlhých cca 80 cm stáčala do kruhu ako voskovku. Ako vidím spravila som chybu, lebo ja som zasadila tieto polky celé /hľuzu,korienky,výhonky/ do 2 jamiek na polotienisté miesto a zabudla na ne, až táto diskusia mi ich pripomenula, ale určite z nich nič nie je, lebo nič podozrivé tam nevidím. Dík za diskusiu, som múdrejšia, ešte raz to skúsim.