Rôzne

Salvia

zolik - fotkazolik, 16. júla 2014

Ahojte, mam nadpriemerne rozrastenu salviu. Viete mi niekto poradit salviove pesto? Raz pred rokmi som skusala, ale bolo velmi horke. Mate niekto odskusany recept? Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
Salvii sa dari tento rok,mam dva kriky ako hrom...budem asi susit,lebo na pesto je velmi vyrazne aromaticka a aj chut ma velmi vyraznu
1x arasid
rulik
nasušiť a v zime na čajíky a ako prísadu do grilovacieho korenia, "přiměřeně"
radost
šalvia má osobitú chuť i vôňu..pijem ako liečivý čaj a kloktáme pri náznakoch bolesti hrdla..muž ju ako koreninu nemá rád..je veľmi výrazná..
1x arasid
zolik
dakujem Vam, tak idem susit. Asi mas pravdu @marianne je taka rozkokosena toho roku ako este nikdy. @rulik slovo "primerene" milujem od mala, teda od rozpravky Pekarov cisar a cisarov pekar. @radost mam jej tolko, ze sa v nej aj kupat mozme, len neviem ci to je liecive ;-)
alena45
robila som z nej sirup, v zime do čaju, v lete do vody s citrónom a minieš jej dosť. Robila som od oka, už ani neviem ako, určite nájdeš viac spôsobov podľa mätového alebo žihľavového sirupu. Vtedy som robila aj z tymiánu, tiež som nevedela čo s tým množstvom.
zolik
@alena45 dakujem za link a aj napad so sirupom. Prave som dovarila mätovy sirup podla pusty, lebo mätu mi zase slimaky bezdomovci zrali.
kuchticka
@zolik , vsetky predomnou ti dobre poradily. Salvia je nielen bylinka-korenie na varenie, ale tiez ako lieciva rastlina. Ked boli v krku, ked ma niekto problem vo vytiahnuti zubov - uvarit sinejsi caj a vyplachovat, kloktat.
Ako korenie-dochucovadlo pouzivam na kuracie maso, bravcove pecene, na rybu salmon (ako sa vola po slovensky?) ked varim fazulovu pokievku tiez pridam trochu salvie. ale musi sa opatrne.
zolik
@kuchticka , dakujem. Nic si z toho nerob, aj mne uz vypadavaju niektore slovicka, hlavne tie ktore az tak casto nepouzivam. Potom volam mojej mame ako posledne, ze: Mami ako sa povie Quitte po slovensky? Za ten svet som si nevedela spomenut, tak som jej opisovala, ze to babka davala do skrine k pradlu. No, predsa dula. Tak ja idem okmasat salviu a zacnem ju susit a Tebe prajem pekny den.
angiek
ja pijem caj zo salvie, je dobry aj pri nachladnuti, alebo horucke