Rôzne

Sadlovniky

zlaticalv - fotkazlaticalv, 21. júna 2019

Ahojte prosím o radu.. Kde sa dá kúpiť sadlo na koláčiky sladké slané.. U nás v lv na mňa kukali ako ze co to chcem.. A to v 4 masiarstvach. Ďakujem za pomoc

@zareaguj


Diskusia k téme

trencanka
To v ziadnom masiarstve nekupis. Iba ak niekto robi doma zabíjacku, tak jedine od neho pytat. Nie je to totiz slanina. Je to taky podbrusny tuk? Neviem ten spravny nazov a ani neviem presne kde sa v prasiatku nachadza.
tomeska
Skús kúpit neúdenú nesolenú slaninu, z ktorej sa robia škvarky. občas ju v masne zoženieš. Je to takisto tuk ,len podkožný a nie vnútorný(brušný). Ten brušný je najviac z okolia čriev a má hodne blany. Pri zabíjačke sa z neho robily škvarky (a dobré) . Ja mám možnost zohnat si toto sadlo, a chystám sa na sadelníky už pekne dlho, ale akosi " skutek utek " . Ale i tak, vdaka za pripomenutie. Recept som videla kdesi na Vareche, musím pohladat.
mirop
neviem ako je to na SK ale v Cechach kupis sadlo v kazdom supermarkete
haji
 cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo...

 www.receptynamaso.cz/veprove-sadlo/...

Druhů syrového vepřového sádla je tedy více a záleží na tom, z jaké části prasátka to které sádlo je. V supermakete dostanete jen jeden druh, a to je hřbetní sádlo:  www.zabijacky.cz/druhy-veproveho-masa/hrbetni-sadlo/....
Řezník, zvlášť ten, který si sám maso zpracovává, může mít /někde/ i jiné druhy syrového vepřového sádla. Je to o komunikaci a také o řezníkovi a ne "přeprodavači".
Na Vareche je plno receptů na sadlovníky. Někdo druh sádla řeší, jiný neřeší a pomele syrové sádlo, které má.
Držím pěsti, ať se sadlovníky podaří!

smejkad
U nás v obchode bežne sadlo nekúpiš, nemáme ho v STN myslím
Ale ak máte malú masiaren, ktorá vie komunikovať so svojim dodávateľskym bitúnkom alebo rozrabkou, pripadne rodinný podnik na štýl farmy....
izabella929
Sadlovníky pečiem rada, sú krehké a mimoriadne chutia so slivkovým lekvárom.Dostávam ich od susedkinho ocka.Treba ich ale ešte odblaniť a pomlieť.Neviem aké predávajú v obchodoch či už sú odblanené ale ja si ich ihneď rozvážim na 250 g kúsky a zamrazím.
1x hubata
kecupicek
Sadlo-čiže masť, ktorú máš na mysli obaľovalo vnútornosti prasiatka a pri zabíjačke sa tieto opatrne odblanili. Bola to blana vo veľkosti plechu na pečenie. Balili sme so nej bravčovú panenku naplnenú zmesou na klobásky. Posolila sa, posypala rascou a upiekla v rúre. Perfektná pochúťka,volali sme to -sladké mäso. Ak sme blanu nepotrebovali, porezali sme ju na kúsky a vypražili ako oškvarky. Masť sa potom využívala pri pečení. V obchode som na takú masť nenatrafila.