Kuchyňa a vybavenie

S čím alebo ako umývať silikónovú formu?

michal81 - fotkamichal81, 28. augusta 2017

Zdravim...

vie niekto poradi, ako alebo s cim je najlepsie vyumyvat silikonovu formu na pecenie ?

Dnes ich existuje uz hafo vselijakych, ja vsak stale neverim tomu, ze sa smie udajne silikonova forma na babovku vopchat aj do umyvacky riadu. Sice pozname viacere druhy silikonovych materialov a v pripade foriem na pecenie sa tyka o akysi potravinarsky silikon, tak stale im neverim. Ja osobne pouzivam sklenenu formu pri peceni baboviek a tato informacia ma zaujima iba kvoli mojej matke, ktora pecie v silikonovej forme.

Faktom dalej je, ze on ten silikon nieje ako silikon, obsahuje rozne pridavky, lisi sa svojim zlozenim, vid hore zmieneny potravinarsky silikon vo vyrobe foriem na pecenie. Aj tak by som tomu neveril, nakolko stale je to len "plast" a tie vsetky do jedneho vypustaju aj ked v nepatrnom mnozstve do ovzdusia (hlavne pri vyssich teplotach) ftalaty, skodliviny z plastu. Vsetci pekari a pekarky co uz vyskusali silikonovu formu na pecenie vedia, ze casom zacne tento material pachnut. Rovnako diffuzor na mojej vodnej fajke je zo silikonu co asi nieje potravinarsky silikon (neviem fakt) a nepomaha ani odstranenie jeho pachu cez ponorenie do octovej vody na pol hodiny. Viem, ze skodlivost silikonu ci plastov vseobecne je mimo povodny moj dotaz, ale to len tak na okraj - aby bolo jasne kam smeruje moja otazka ohladne cistenia :). Stale totiz neviem, cim by bolo najidealnejsie cistit potravinarsky silikon. Do mycky riadov by som ho tiez nedaval, nakolko ta chemia ktora sa tam pouziva je riadne svinstvo a podla mna to ma neblahy vplyv na potravinarsky silikon. Nechapem, ako mohlo Tesco odpovedat v jednom z listov typkovi (na internete) na dotaz cistenia silikonovej formy, ze je vraj mozne cistit ju aj v umyvacke riadov.

Otazka teda znie, ake by bolo najlepsie a najefektivnejsie umyvanie silikonove formy na pecenie avsak s tym, ze by boli odstratene naozaj vsetky necistoty, spaleniny a hlavne ZAPACH !!! ktory je nasiaknuty do hlbky tohto na nic hodneho a podla mna zdraviu skodliveho materialu, v jeho vnutri, nasaty hlboko do silikonu. Nech si hovoria vyrobcovia co chcu, samozrejme potrebuju dvihat kupno-predajnu silu, tak siria o potravinarskom silikone same blbosti. Chemia je krasna veda. Kazdy jeden plast (silikon) skodi, aj ked len v malej miere, a mne to vadi, a rad by som toto skodenie minimalizoval aspon kvalitnym cistenim silikonovej formy. TIe pachy a pachute a smrady co sa v silikone nachadzaju a nejdu "vybrat" ma pekne stvu.

Diky vsetkym za odpovede, rady, tipy, navody, ... :)

@zareaguj


Diskusia k téme

buchtabuchta
Ja som piekla len sladké, takže pach by mi nevadil, ale vadili mi tie mastné prilepené zbytky, čo nešli ničím dolu. Kúpila som na to najdrahší saponát, bez viditeľného výsledku. Dala som formu do umývačky, mastný povlak zmizol, forma bola zašednutá a trochu pokrútená a smrdela pre zmenu umývačkou. Tak som silikónové formy vyhodila a pečiem v kovových, s papierom. Papier vyhodím, plech opláchnem.
mitzy
Ja by som použila možno obyčajné tuhé mydlo na ruky. Mydlo sa mi osvedčilo na mnoho čistení. Je mazľavé, zbavuje mastnoty aj pachu.
smejkad
Používam obyčajnú jar. Nechám odmocit v jarovej vode a potom umyjem. Ja mam veľa formičiek s drobnými záhybmy, takže pouzivam na tento účel určenú zubnú kefku. S pachom problém nemám.
Uvažujem, ako človek riesiaci výpary silikónu môže žiť v okruhu 5km od akejkoľvek cesty, priemyslu ci fajčiara :-)
kecupicek
Akosi ma tieto silikónové formy neoslovili. Pečiem viac ako 40 rokov stále v kovových, umyjem ručne Jarou a mám istotu, že aj nabudúce sa mi koláč z plechu odlepí bez problémov.
conscientia
Ja mám napríklad silikónové formy na muffiny z Lidl predajne, a tie pokojne strčím i do umývačky. Asi záleží na type umývačky a na programe, ja mám Whirlpoolku a na tieto mi stačí skrátený program v teplote 40 stupňov. Rovnako som si v Lidl kúpila i hladkú hranatú formu, a tú tiež nechávam na umývačku. Jediné, čo sa mi neosvedčilo a čo takmer vôbec nepoužívam je bábovková forma od Tescomy. Tá sa blbo čistí i ručne (Jar, Pur, voda...) Hoci iba keď v nej pečiem sladké. Ak robím niečo na spôsob cuketovej, zemiakovej alebo veľkonočnej baby, vtedy ju pokojne "pichnem" do umývačky.

Čo sa mňa osobne týka, vezmite si televízor či mobil, no nesiahajte mi na umývačku či na práčku. Alebo inak perte v potoku a drhnite hrnce machom a pieskom. (Lebo Jar či Pur či Fixinela vôbec nie je svinstvo).
marika9
Mám dve silikónové formy a to je teda veľký rozdiel. Drahá bábovková znesie všetko, aj umývačku a je už niekoľko rokov v pohode. Druhú formu - podlhovastú som použila až 2 krát. Okrem toho, že je tenká a priveľmi ohybná, ani na vzhľad nevyzerá dôveryhodne. Tak ju nepoužívam. Mala by som ju vlastne vyhodiť.
michal81
Tak áno, ale mňa zaujíma to čistenie asi najviac. Ja osobne tiež nepreferujem silikónové formy na pečenie a otázka je skôr všeobecná, nakoľko z potravinárskeho silikónu je dnes kadečo vyrobené. No bohužiaľ namočenie do vody s práškom na riad alebo s Purom nepomáha. Tiež umývanie mydlom nepomôže. Jedná sa o silikónové hadice, kam sa ani žinkou nedostanem. Takže jedine vypláchnuť s niečím agresívnym, aby to však nepoškodilo silikón. Hm, žeby ocot ? No neviem či on nepoškodí povrchovú štruktúru silikónu.