Varenie

Ako spracovať a využiť rýdziky

jozka2 - bez fotkyjozka2, 25. októbra 2016

Chcem sa vas spytat,ci niekto nema skusenosti s vyuzitim rydzikov. Nazbierala som a este stale zbieram krasne, ciste rydziky a kazdy rok rozmyslam ako ich vyuzit. Cast som obvarila v slanej vode, cast nasusila a pomlela na prasok. Pridavam ich pod rozne masa a do omacok, ci polievok. Zvyraznia chut jedla.
Nakladat nechcem, mam este z min. roku, tak ich obvaram a mrazim, potom ich pripravujem oprazene na cibuli dochutene ako prilohu k roznym masam. Pytam sa preto, lebo som raz citala, ze okrem nakladania sa nedaju vyuzit. Poradil by mi niekto kto ma skusenosti s ich vyzitim v kulinarii ? Boli sme v nedelu na huby, tak sme ich davali jednemu poliakovi, ktory zbieral rydziky a on nam zase daval na oplatku sosnaky o ktore zasa on nemal zaujem. On vraj ich iba zavara, tak mi vela neporadil. Vdaka za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
@jozka - neviem co su rydziky, poznam huby iba podla ceskych nazvov. Bola som hubarka ked som zila v Ceskoslovensku. Poznam hrib pravy (myslim ze mu hovorite tvrdak, poznala som holubienky==plavky, osykovce, podhribek, lysky, vaclavky (teraz na jesen), kozaky, - to je asi vsetko.
Ja by som tie tvoje RYDZIKY spravila zrejme rovnako ako mas v plane ty. Milujem vsetky jedle huby. Su zdrave a su chutne. Pozdravujem a prajem velku urodu tychto chutnych zemskych plodov.
afataga
ja ich tiez nakladam do sladko-kysleho nalevu ako uhorky, ale vlani som robila akoze gulasovu polievku a bola vyborna, alebo skus nejake pastetu
rulik
rýdzik je tak ako václavka(podpňovka) tvrdšia huba, asi by som ju pred nakladaním do pohárikov chvíľu povaril, a potom použil nálev ako už bolo písané ako na uhorky, a tiež by som prekladal kolieskami cibule nech sa vytvorí ten ťahavý sliz, to k hubám patrí
jozka2
Vsetkym vam velmi pekne dakujem,potesili ste ma vasimi komentarmi.Ano cesky je to ryzec,ja zbieram tie ktore utvoria prsten na korienku po odrezani.Nakladala som v kyslom,nie sladko-kyslom naleve.V kyslom su vynikajuce,mne by tam cukrova chut vadila.Prekladam cibulou,ktoru prelievam vriacou vodou a prekladam aj male kusky cervenej papriky.Vyzeraju aj vo flasi aj chutovo vyborne.Najradsej ich konzumujem k reznom,prerastanemu bociku,alebo len tak na stol zase zmiesane s nadrobno pokrajanou cibulou a poliate dobrym olejom.Rulik ja ich varim okolo 10-15 min.
Kuchticka,nazbierala som tolko cervenakov,podpiniek,rydzikov a maslakov,ze uz som rada,ze prislo chladno.Zo vsetkych mam najradsej maslaky cerstve aj susene.Teraz si s dcerou vymyslame ako ich konzumovat
jozka2
NJogicek,dormella,tamato,az lutujem,ze som nepridala svoj koment.skor.Je tam recept na ,,Zasilazovane huby".Spominam,ze takto davno do kameninoveho sudka nakladala moja mamka,ale ona uz nie je tu a recept memam.
No,pomoze mi to,ale pripravit roznym sposobom moje rydziky.Este raz vdaka vam ako aj vsetkym.Zdravim.