Rôzne

Rozmarín

lorak40 - bez fotkylorak40, 10. septembra 2017

Kúpil som si v Lídli rozmarín v črepníku,do týždňa bolo po ňom.Ani druhý pokus nevyšiel.Poraďte ako na to.Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Rozmarin, bazalka a podobne bylinky v zelenine su len na priamu konzumaciu, nehodia sa na dalsie pestovanie. Su v nejakej specialnej zemine, kde rychlo nahodia listy, ale potom rychlo vykapu. Nepomoze ani presadenie do normalnej zeminy. Ak chces rozmarin aby ti rastol na balkone, kup v zahradnictve, alebo OBI. Alebo aj v Kauflande, tam maju zvlast na stojanoch rozne rastliny, aj rozmarin medzi nimi. Nepresadzaj hned ako donesies, nechaj zo tyzden aklimatizovat.
kecupicek
Kúpila som rozmarín v Bille. Nakoľko sa mi už tiež stalo podobné o čom píšete, poučila som sa, doma som ho ešte v ten istý deň presadila do väčšieho kvetináča a namiešala som mu zeminu kúpenú na muškáty s tou zo záhona. Rozmarín narástol veľký, preveľký. Vydržal 3 roky a zakvitol drobnými bledomodrými kvietkami. Neznáša suchý vzduch, tak som ho cez zimu držala v miestnosti, kde sa nekúrilo, ale teplota neklesla pod 0, ale bolo tam dostatočne vlhko. Keď sme sa vrátili z dovolenky môj rozmarín bol suchý na padrť a dal sa použiť iba na varenie. Manžel sa smial:- Máš o jednu starosť menej, nemáš rozmarín, nemôžeš sa vydávať!-
lorak40
@Jojino (10.9.2017 14:17)

Veľmi vtipné,najbližšie kúpim z čiernej diery a vo fúriku.
olinecka
Ja keď si kúpim rozmarín,bazalku zo začiatku mám v kuchyni na parapete o týždeň si vysadim do skalky medzi kvety a vydrží až do neskorej jesene.Potom zasa pred mrazom zasadím do črepnika a mám počas zimy.Skús . Pekný deň.
kecupicek
Idem presadiť bazalku do novej zeminy, aby mi vydržala aj cez zimu. Mám rada jej vôňu, a vôbec čerstvé bylinky urobia jedlo oveľa aromatickejším a stravníkom lepšie chutí.
conscientia
@Lorak40 Ibaže tá osoba @Jojino má výnimočne pravdu. Na bylinky zo supov (supermarketov) zabudni, ak ich chceš využiť dlhšie než dva-tri týždne. Nakupuj na trhu alebo rozhoď špionážne siete po známych, či by ti nedodali nejakú bylinku, ak ich pestujú. A vzdelávaj sa. Je mnoho dobrých knižiek, ako pestovať bylinky.

@Bubaya Týždeň je málo, aj keď by si hneď bola v ideálne počasovom počasí. Ja nakúpené bylinky nechávam minimálne dva až tri týždne v "téglikoch" na terase, než ich presuniem do neprehnojenej zeme.
izabella929
Kúpila so rozmarín v črepníčku na trhu.Dnes je z neho poriadny rozmarínisko.Má skoro 1 meter výšku a uvažujem, že ho musím presadiť do väčšej nádoby.Celé leto som ho mala zakopaný i črepom na kvetinovom záhone.Dnes som ho konečne vybrala, poriadne zaliala as už ho bude nutné uložiť do kuchyne na parapetu.Výhonky rada používam na prípravu mäsa.Najlepšie je kúpiť na trhu.Sú zdravé a iste vydržia.Neskôr pridám aj foto.
mitzy
Kúpila som bazalku aj verbenu v Bille, moja rada je prestrihat, dat na balkon do polotiena, zavlazovat rano. Obe mi rastu ako burina. S rozmarinom takto skusenost nemam, ale ak sa ostriha, podla mna zacne rast tiez. Je to sok prist z nakupneho centra do sveta s realnym svetlom :)
jojino
@Conscientia (11.9.2017 12:36)

"Kráľovná" sarkazmu Conscientia...svedomie...Tá osoba (Ja) má pravdu nie len výnimočne.
@Lorak , nemienil som sa ťa dotknúť. Ja som si už dvakrát kúpil v Lidli rozmarín a dopadol som presne tak, ako ty. Moja prababka mala celé roky nádherný ker rozmarínu vo veľkom kvetináči. Urobili sme chybu, že sme ho nechali vymrznúť, neskoro sme sa spamätali a on sa už tiež z toho nikdy nespamätal :-(
Tak, ak chceš pestovať, možno treba pozrieť na trhu u starých tetiek.
45678
Nie som odbornik na bylinky,ale s rozmarinom mam taku skusenost,ze aj z LIDL kupeny som hned rozmnozila tak,ze som odstrihla vetvicky,den nechala zaschnut a potom som dala do zeminy v zahrade.Namnozila som viac korenov,rozdala a takto namnozeny drzi uz 5-ty rok.Na zimu dam do pivnice,ostriham na 10cm.,na jar vysadim do volnej pody.Dufam,ze som nezakrikla a budem mat co vysadit:-)
conscientia
@Izabella929 Mne sa pestovanie byliniek v črepníku v zemi pri slovenských podmienkach veľmi neosvedčilo. Dala som na slová známych, že rozmarín, mäta a medovka sú pľuhavstvo, rozmnožujú sa podzemnými korienkami a zamoria celú bylinkovú záhradku. Ibaže mi tie potvory pri vymrzli. Paradoxne tymián a materinka sú čím ďalej, tím viac expanzívnejšie.

Keď už sme pri tých bylinkách: tento rok som prvýkrát do bylinkovej záhrady integrovala koriander. A hoci spočiatku rástol a bujnel ako šialený, odrazu takpovediac zo dňa na deň vyhynul a zoschol na stonku. Nemrzí ma to, mne osobne nepríjemne páchol a nechutil mi, no rada by som vedela, čo mu podrezalo krk. Zalievaný bol dostatočne.
zolik
Tento rozmarin mam na terase 3. rok a aj v zime. Na jar ho prestriham a zalievam 2x do mesiaca hnojivom na muskaty.


lianka
Na jar je najlepšie kúpiť rozmarín na trhu. Presadiť ho do záhrady /po 15.5. keď už nemrzne/ a polievať, kým sa neujme. Keď je už zakorenený a vidíme, že rastie môžme prihodiť vetvičky zeminou, koľko chceme na jeseň presadiť, t.j. zadolujeme si ich. Oni pustia korene a na jeseň si môžeme presadiť do črepníka a dať ho dovnútra na okno na svetlo a občas trochu poliať. Tým máme istotu, že keď nám koreň v záhrade vymrzne / pri vysokých mrazoch/, tak si na jar presadíme ten z črepníka a máme istotu, že o rozmarín neprídeme. Niekedy vonku vydrží aj 5-10 rokov.
Ale keď sú silné mrazy a trvá to dlhšie, zvyčajne vymrzne.