Varenie

Riedky džem

Dobry den vsetkym. Prosim vas, kto mi vie poradit? Robil som jahodovy dzem a ostal mi velmi riedky. Mozem pohare pootvarat a znova dzem dat varit a pridat zahustovadlo? Neviem, ci sa mi dzem nepokazi. Za rady vopred dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

maska10
Dzem treba varit dovtedy pokial sa nespravi varechou cesticka.Ziadne zahustovadla to su sajrajty.
1x eluska
gabriele
-zahustovadlo nedavaj...radsej ho este kratko povar a odpar
-dzemy otvor, vylej do hrnca, zohrej do bodu varu, prikon pod hrncom vypni
- naber z hrnca 4 velke naberacky a nalej na panvicu s priemerom 26 cm...miesaj a odpar prebytocnu tekutinu...pred koncom varu, ked sa Ti po pomiesani bude tvorit za vareskou cesticka, pridaj stipku kyseliny citronovej, prevar minutu-dve a nalej do poharov...odporucam dzem kratko zavarit-15 minut na 90°C...jahody (aj marhule) maju malo kyselin a pektinov...tak pre istotu...aby sa Ti nepokazil...

1x huck
canon007
Nieje nič lepšie, ako riedky džem. Manželke sa tiež podaril, chcela ho dokonca vyhodiť, ale ja som ho použil miesto "presnidavky" na koláč, recept je tu na vareche. Ten koláč je vynikajúci. Od vtedy chcem len riedke džemy z akéhokoľvek ovocia. Jednoduchý a výborný, každy chce receptg.
1x huck
kecupicek
Super nápad ten rum, urobila som tiež takú polevu a potom som celé popoludnie tŕpla aby mojich hostí nezastavila cestná kontrola, lebo si toho koláčika dali do sýtosti. Bola som rada, keď zavolali, že sú v poriadku.@Canon007 (27.7.2017 15:08)

kecupicek
Keď varím jahodový džem, dám pred tým než ho nalejem do pohárov, zo 2 lyžičky na tanierik, ak zhustne, nalejem. Pokiaľ by nezhustol, tak ešte povarím. Pokiaľ boli jahody kyslejšie, tak kyselinu citrónovú nepridávam. Raz sa mi podaril taký hustý, že keď som ho chcela dať z pohára von, musela som ho zohriať v mikrovlnke. Najlepšie sa človek naučí na vlastných chybách, ale lepšie je na cudzích. Menej to stojí.
alena45
v poslednej dobe mi tiež nejde spraviť hustejší džem, možno je to aj tým cukrom. Nebudem predsa variť džem niekoľko hodín ! Nie je to už ten cukor, čo býval. Ale mne ten riedky džem nevadí, kupujem len biele jogurty a používam svoj džem, taktiež som začala jesť na raňajky tvaroh, ten si tiež ochutím riedkym džemom a pridám drobné ovocie. Želírovače nepoužívam, dajú zvláštnu pachuť tomu džemu.
2x huck a 77ma11
kecupicek
Rada kombinujem do džemov viacero druhov ovocia. Natrhané ovocie si dám najprv do mrazničky a keď je vonku chladno tak sa pustím do varenia džemu. Do jahodového zvyknem pridať vždy šťavu z červených ríbezlí a džem zaručene stuhne a je dostatočne hustý.
1x huck
olja
Redší džem použijem do perníka,na potretie koláča pod plnku,alebo zmiešam s hustým džemom.
paces
Rada pre vsetkych. Ak nechcete chemiu, co takto vyuzit pektiny, ktore cely rok vyhadzujete?
Pomelo, grepy pomarance, citrony... ale aj jablka, hrusky, melony, dyne...
Zo vsetkeho ovocia (melony a dyne su zelenina) vyhadzujete jadierka a vnutorne supy. Ja ich cely rok zbieram. Hlavne citrusove. Z nasho ovocia len jadierka. Kostky nie, tie obsahuju kyanidy. Ususim a nasledne namocim do vody, zabalim do platenka, spravim batoztek a hodim do variaceho sa dzemu. To by v tom bol cert, aby krasne nezhustol. A ziadne zelirovacie cukry, gelfixy, pektogely a podobne sajrajtiny. Cisty pektin z ovocia samotneho (a zeleniny - dyna, melon, uhorky, mlade tekvice).