Rodina a deti

Reflux _ Ger dieta

atlan - fotkaatlan, 3. augusta 2015

Zdravím všetkých. Mám na Vás prosbu. Môjmu malému synovi diagnostikovali silný reflux a nariadili nám prísnu GER diétu. Žiaľ receptov som na internete našiel veľmi málo:-(
Ak máte taký istý problém ako my, nepodelili by ste sa prosím o recepty? Vopred veľmi pekne ďakujem za každý recept.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja mám chronický reflux, ale jem skoro všetko, aj keď by som nemala, lekár mi neradil citrusové plody, paradajky ( tie jem denne), pikantné - korenené ( ale to váš malý asi neje) a ešte niečo, už si ani nepamätám, ale roky beriem liek Emanera, neviem, či mi ten pomáha, alebo čo, mala som aj zapálenú žal. sliznicu, pálievala ma záha, teraz len ozaj za čas. Ale skúste si zistiť, vygúgliť, iste tam budú aj rady na stravovanie.
evanaaa
Ozaj, aká je to vlastne GER diéta? Ja tu radím a pritom neviem, či správne......
2010
Na googli sa zle hladaju specificke veci,( je az moc premudreli) ked ja daco hladam po anglicky v Australii a moji zamestanci tu istu polozku na slovensku po slovensky, vzdy to skonci hadkou. Zmen si vyhladavac na anglicky a ked sa da aj localita.
Takze GERD
Tu je dost informacii aj jedalnicek od lekarov
 gicare.com/diets/gerd/...
svedka
Ger-gastroezofagalny reflux.ludia, ked neviete, tak si nevymyslajte...vyradit :pomarancovy, grepovy, brusnicovy dzus. citrusy / pomaranc, grep, citron , mandarinka, ribezle, hrusky, egrese, marhule, kysle kompotyparadajky, paprika,zemiakova kasa s plnotucnym mliekom, hranolky, surova cibula, strukoviny, kel, zelenina nakladana v octe, kysle uhroky, calamadatucne hovadzie pliecko, tucne bravcove kare, udeniny - klobasa, sunka, slanina, salamy, husacina, kacacina, baranina, skvarky, konzervy, pastety, kysle rybky, rybie salaty s majonezou tucne hovadzie pliecko, tucne bravcove kare, udeniny - klobasa, sunka, slanina, salamy, husacina, kacacina, baranina, skvarky, konzervy, pastety, kysle rybky, rybie salaty s majonezouplnotucne vyrobky - mlieko, jogurty, smotana slahackova aj kysla, zmrzlina, cottage chesse obycany, mliecne koktaily, plesnive syryspagety s paradajkovou omackou, makarony so syrom, cierny chlieb, kysnute mucniky - knedle, buchty na parekava, caje silne tmave, alkohol, perlive vody dressingy a majonezy, olejovo octova zalievka, orechy, oriesky, mak, cierne korenie, ostra paprika, drazdive koreniaze zmesi, worchester, kakaokysnute kolace, cokoladove keksy, cokolada, sisky, chipsy obcas: cernice, maliny, jahody, broskyne, kyslejsie hrozno, brusnice susene, jablkovy dzus, cesnak, varena cibula, por, kysla kapusta, jarna cibulka, zemiakova kasa s nizkotucnym mliekom, chude hovadzie, tuniak, parky, bravcovina, dusena sunka s tukom, prazenica na masle, volske oko, vajicko na makko, jogurt nizkotucny, mlieko, cottage cheese, tvrdy syr vsetko nizkotucne, mozzarella, cesnakovy chlieb, muffiny, musli, cola, kecup, horcica, keksy, kolaciky nizkotucne, krupicova kasa s nizkotucnym mliekom, corn flakesmozu:jablka - cerstve alebo susene, banany, broskyne sladke, ceresne, cucoriedky, pecene zemiaky, mrkva, hrasok, petrzlen, tekvica, brokolica, kapusta sladka, spenat karfiol, cvikla, hlavkovy salat, uhorka sladka, zeler, kalerab, zelene fazulkove lusky, velmi chude hovadzie, bravcove. kuracina, morcacina bez koze, telacie, kralicie, ryby bez pridania tuku - pstruhy, losos, treska, sunka dusena bez tuku, vajecny bielok, nahrada vajicka, feta syr, kozi syr nizkotucny, nizkotucny rozotieratelny syr, nizkotucne tofu, kysla smotana, zakysanka, chlieb celozrnny alebo biely (vhodny starsi), cestoviny, cerealie, kukuricny chlieb, grahamove vyrobky, tycinky, ryza biela alebo natural, ryzove chlebiky, mineralne vody (tiche a jemne perlive), sirupy, zeleny caj od 3 rokov, keksy bez tuku, kolaciky bez tuku, gumove medvediky este k dietejedlo rozdelit na 6/7 mensich porcii, po najedeni zotrvat vo zvislej polohe min. 45 minut, dolezita je priprava - dusenie, varenie na vode, pripravovane na roste, pecenie v rure. vyhybat sa vyprazanym jedlam polievky sa maju zahustovat mukou oprazenou na sucho, besamelom alebo zatrepkou. maslo a olej pridavat az do hotovej polievky. matrac vyvysit o 15/20 cm. 
zolik
@svedka obdivujem Ta za tuto vycerpavajucu odpoved. a ziadna reakcia alebo aspon dakujem do teraz. musim uprimne priznat, ze wauuu. mne sa uz vobec nechce, sem tam nakuknem, ale uz to nie je to co "bejvavalo". maj sa :-)
hubata
Kristepane, veď to dieťa nemôže vôbec nič jesť. Neskúsite mu stravu akú varievali naše babky a pobyt na dedine u nejakých chudobných ľudí s 8-10 deťmi?
svedka
Nic jest? To iste by v podstate dostal na dedine u nasich babiek, ba este menej...akurat ze tucnejsie
micanela
mam reflux, jem vsetko co zaludok znesie - je to individualne

ked je zle najviac mi pomozu obycajne bebe keksiky, bez naplne, bez prichute alebo maces
zuzkacho
Ja veľmi pekne ďakujem za túto odpoveď, alebo rady, ja neviem či je to teda reflux, ale môj manžel má také problémy že keď začneme jesť, a najčastejšie sa to stáva keď je u nás moja mama, tak sa mu strašne začne čkať a nevie sa nadýchnuť a jedlo mu ostane niekde v pažeraku alebo ja neviem kde, potom mu je zle, všetko vyvracia a ja fakt už neviem ako mu pomôcť, preto sa budem snažiť vylúčiť všetky tieto jedlá a kúpim ten liek...ešte raz dakujem a prajem pekný deň
babav
@atlan. , nazri do tohto blogu , su v nom recepty na GER dietu:
yulkinreceptar.blogspot.com
tatranocka
@zuzkacho asi je najvyšší čas navštíviť obv. lekára,ktorý dá výmenný lístok ku gastroenterológovi.Nezanedbajte to.Btw. horespomínaný liek je len na lekársky predpis (našťastie).
zuzkacho
Ďakujem aj vám tatranočka....samozrejme že sme boli i našej obv.lekárky a povedala že je to psychická záležitosť...tak skúsim ju znovu presvedčiť...ešte raz dakujem
buchtabuchta
Moja suseda po 20 rokoch trápenia prestala jesť pšenicu a výrobky z nej, vylúčila cukor a má po probléme.
kukulienka71
v @svedkinom komente je 13 riadkov o tom, čo môže jesť refluxom postihnutý, len to "môže" mohla zvýrazniť, takto sa to všetko zlialo:-) @zuzkacho , žeby to bolo návštevou svokry?:-)(ak to potvrdila aj lekárka, že je to psych. pôvodu). Aj mne sa občas stane, ak jem veľmi hltavo suchšie jedlá, že sa mi dostane do hltana veľa vzduchu, ktorý nedovolí jedlu zošmyknúť sa dolu, potom sa mi tam urobí akoby hrča a aj bolí, neviem už potom prehĺtať, nepomôže ani napiť sa. Vtedy sa mi začne čkať, vzduch sa totiž chce dostať hore-von. A keď sa podarí odgrgnúť, už je dobre. Ale to nie je reflux určite. To by boli častejšie problémy asi. Netreba hneď brať lieky.
alena45
nestaci len stravu upravit, treba sa nastavit na kludny rezim, mnohym sa reflux "objavi" v súvislosti s novou pracou, so skuskami v skole a pod., proste so stresom. U mladych kolegov som to videla velakrat. Aj to dieta ak je v jedovatom, myslim tym stresovom prostredi, moze trpiet takymto sposobom a dalsi stres mu sposobi vypocet toho, co vsetko nemoze. Lenze u nas sa vzdy liecia len nasledky, pricinu nikto nehlada.
atlan
Svedka aj ostatny , dakujem velmi pekne za odpovede. Bol som mimo netu, preto pisem az teraz. Snazime.sa dodrziavat vsetky pokyny co nam odporucili v Srobarovom ustave, zatial to pomaha, ale uz nam dochadzaju napady na recepty, kedze je toho naozaj malo co mozu jest deti s refluxom. Najviac vsak pomaha dve hodiny pred spankom nic nejest ani nepit, v tychto horucavach je to vsak velmi narocne. Idem skusit pozriet ten blog :-)
refluxacik
@evanaaa (3.8.2015 21:46)

Dobrý deň, ako užívate Emaneru pretože ja som ju nedávno začala užívať ale nebolo mi povedané v akom časovom rozmedzí a tak. Vedeli by ste mi prosím poradiť ?.. dakujem