Varenie

REBARBORA

smajliqa - fotkasmajliqa, 8. mája 2011

ahojte... rada by som vedela, ako upiect kolacik s rebarbory... nasla som kopu receptov, a su jednoduche, lahucke, a dokonca aj teta na zahradke rebarboru ma, ale ja absolutne netusim, co z toho sa vlastne pouziva... a v akom mnozstve... ako sa to cisti, ci kraja...
Neviem ci nieco z toho treba vyhodit, alebo ako??? kto mi poradi,? dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
No používajú sa stopky, ktoré treba vykrútiť od rastlinky (nie rezať), potom odrezať vrchnú časť s listami. zo stopiek potom nožíkom odstrániť vlákna, ktoré sú v obale (vlastne ju ošúpeš), mladá rebarbora ich má slabšie. takto očistené sa zväčša krájajú na dvojcentimetrové kúsky a dobre sa osladia, lebo ináč sú kyslé. veľa zdaru ti želám
vladkaku
... to osladenie je dobré so škoricovým cukrom, výborná je bublanina, pozor ešte - nesmú to papať tehotné, obsahuje to nejakú látku, nespomeniem si akú, ale záhradkári to vedia.... mne ju minulý týždeň muž nechtiac pokosil, snáď sa spamätá, aj ja by som chcela vedieť prečo vykrútiť, @julica - prosím napíš , vďaka, :-)
pivonka
Kedysi som mala rebarboru na záhradke, potom sme ju zlikvidovali a teraz banujem. Je to prvá čerstvá úroda na koláče. @julica už požitie dobre vysvetlila. @zzdravo , pozerala som si link na rebarborový krém, ktorý, ako píšeš, vám veľmi chutil. Bolo by dobre, keby si poznatky z vyskúšania receptu vložil priamo do komentárov k receptu. Táto diskusia časom zapadne. Ak niekto bude chcieť vyskúšať, povzbudí ho, že už ho niekto robil a že chutil.
1x floe13
sovka62
Z rebarbory robievam obdobu jablkového pyté. Očistenú podusím s cukrom v trošičke vody a aby to nebol riedke, pridám mleté orechy a použijem rovnako, ako jablkovú plnku. Je to príjemne kyselkasté, jablká sú o takomto čase už bez chuti, takže vítané zmena.
majsterka
Očistenú a pokrájanú rebarboru pridajte namiesto jablk do štrúdle.Je to výborné .Možno ju použiť aj ako súčasť tvarohových zákuskov.Na Vareche je uvedený rebarborový krém
letisia
Pokiaľ ide o pečené, najradšej máme bublaninu s rebarborou. No a rebarborový džem je výborná lahôdka. V čokoládovej roláde s karamelovým krémom je úžasný. Kedysi sme z nej robievali aj kompót.
hubata
Deti to jedli len-tak ošúpané k maslovému chlebu s medom, dá sa dať na vanilkový puding, do ryžového nákypu alebo aj žemľovka sa dá urobiť s rebarborou - tak isto ako keby si použila jablká, pravdu hovorí @majsterka. Treba dať pozor na to aby si ju len krátko podusila lebo je hneď hotová a potom by z nej boli len "fúziky". To že by rebarbora škodila počujem po prvý krát a mávala som ju dlhé roky na chalupe, bolo to prvé jarné "ovocie" a aj som ju zavárala a nikdy nám nebolo z nej zle. Nestraš !
Ak ste ju pokosili, bude o niečo neskôr ale ešte krajšia, vôbec jej to neuškodí, je to vytrvalá rastlina. Roky sa na ňu nespravodlivo zabúdalo pre jej kyslú chuť.
smajliqa
STRASNE PEKNE DAKUJEM ZA VSETKY PRISPEVKY :)) hned zajtra vyskusam kolac :)
vasulka
Pozri ku mne na recept, je jednoduchý a mooc dobrý.
3sandra3
ja robievam rebarborovú žemlovku so škoricou, tvarohom......
julica
Nuž, ja som to videla v nejakej záhradníckej relácii alebo niekde čítala, nepamätám si presne, zapamätala som si len radu :) Zdá sa mi, že takto rastlina rýchlejšie vyženie nové listy, asi že nemusia najskôr odhniť tie zvyšky... super rebarborový koláčik je napríklad tak, že z vločiek, masla, cukru sa urobí mrvenička, na to osladená rebarbora a nejaký ten oriešok - koláčik sa vyjedá z misky spolu s jogurtom alebo aj sám. mňam
ches
Moja dcera nam pripravila ako tiramisuu:piskoty nenamocila do kavy ale dala na to podusenu rebarboru a ostatne dalej ako v recepte tiramisuu.Pre deti ziadny alkohol.Na vrch posypala skoricovym cukrom.
Rebarbaru podla chuti osladime.Osviezujuce a kaloricke.Dobru chut.
arasidka
Rebarbora mi nádherne kvitne - mám dva "košaté"korene. Počkám až odkvitne a potom ju začnem konzumovať - robievam aj rebarborový lekvár. Je výborný.
tati2008
Ja som prave vcera piekla z varechy,,jemny stavnaty rebarborovy kolac".Je vyborny.U nas sa piekol vacsinouv z kysnuteho cesta kolac,ja robim rebarborovo-bananovy dzem a osviezujuci je aj kompot v lete.
trencanka
Iste vsetci poznate klasicky struhany tvarohovy kolac. Tak ja na tvarohovu plnku (1/2kg tvarohu dobreho+1/2kg ricotty) davam ocistenu rebarboru vykupanu v cukrovom sirupe. Je to dobra sezonna obmena kolacika.
zzdravo
@pivonka , mas pravdu, komentar som k receptu poskytla, aj ked ja osobne si nevyberam recepty podla komentarov, vyberam ich podla toho, aky mam zamer.
co sa tyka rebarbory, obsahuje vela kyselin, hlavne kyselinu stavelovu, preto sa musi tepelne upravit. obsahuje aj vela vapnika, ale nie vitamin C. neodporuca sa pre ludi, ktory maju problemy s oblickovymi, mocovymi kamenmi
maorka
rebarboru mám na záhrade už asi 20 rokov , robím tzv. lacný koláčik . tj. 12,5dkg tuk ,1 vajičko ,10dkg cukor, 35 dkg polohr. múka 2,5 dl mlieko , 1/2prášku do peč. citr. kôra štipka soli. Všetko vymiešať, dať na plech a na to ovocie a nakoniec posypka. Na jar robím rebarboru a potom čo záhrada dá.. v zime použivam kompotované ovocie. Rebarboru šupem a nakrájam na klátiky - nedusím. Doporučuje sa použiť s rebarborou tvarohom