Rôzne

Ráda mlsám!

haji - bez fotkyhaji, 28. júla 2019

Je to přiznání od srdce, prostě ráda mlsám. Různé věci, od sladkostí, ovoce, masko a výrobky z něho, sýry, také zeleninu. Zeleninu mám ráději jako hlavní chod. Ale proč tu teď vzpomínám na své slabosti. Včera pozdě odpoledne jsem dostala do daru Zázrivské vojky, výrobce Syrex Zázrivá. Padly pozdě večer za vlast. Celý pytlík, 154 g. Jasně je na etiketě napísané, že po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 24 hodin. Tuto podmínku jsem splnila bleskově. Óóó to byla dobrota. Jak říká Kája Mařík, známá to postavička Felixe Háje: "Padaly mi přímo do ledvinek!" Dodržela jsem i termín spotřeby: do 7.8.2019. V případě dobrého sýra nemám žádný problém. Jen jeden. Prázdný obal a volné místo v chladničke.
Co rádi mlsáte vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

rela
@haji , tiež ráda mlsám - sladkosti, sladkosti, sladkosti. Až potom to ostatné ako Ty :-)
1x haji
haji
Dnes odpoledne jsem mlsala letní jablka a pár meruněk. Teď se pasu v musli - večeře spojená s mlsáním. Moja babka vždy říkala, že jsem mlsná jako koza. Měla pravdu.
evanaaa
Ja mám aj som vždy mala sladkosti rada, iróniou je ale, že som diabetička. Keď dostal diabetes manžel, ľutovala som ho, lebo som si nevedela predstaviť, čo by som ja robila, ak by som dia dostala...a tu ho máš! Niekoľko rokov po ňom aj mňa táto potvora dostihla, snažila som sa stým vyrovnať, ale skôr som dokázala prestať s fajčením, ako so sladkosťami, no musela som. Ale najviac spočiatku, dávala som si pozor, no keď som videla aj čítala, že škodia skôr umelé sladidlá, sem - tam som zhrešila a hreším aj naďalej....to k tomu maškrteniu.....
2x haji a hubata
sovka62
Ja sladkosti, som na nich závislá. Ale aj v tomto som staromódna, mám plebejské chute. Tak ako u hlavných jedál, polievok, koláčov, zákuskov, chutí mi to, čo mi chutilo a čo som jedávala ako dieťa. Takže tvrdé cukríky, lízatká, mentolky, karamelky (najradšej Krovky), želé cukríky (Ovo Mia z Figara), keksíky a pod. Napolitánky veľmi okrajovo, možno tri za rok a aj z tých mám rada klasiku, Vesna a Tatranky.
Všetky Milky, Belgické pralinky, Ferrerá, Rafaelá a Merci sú u mňa v úplnom bezpečí, pridajú mi mäkké, mastné, takže ak čokoládu, tak 70%-nú, tá je tvrdá.
frezia68
Horkú čokoládu každého druhu,najradšej s orieškami. Vyprážaný rezeň nakrájaný na pásiky a pri telke len tak do ruky a mlsať,bez chleba. Pomaly a s pôžitkom degustovať,lebo to robím zriedka,ako aj vyprážané kuracie krídla .A tvarohový Míša nanuk.
1x haji
finczi
U mňa mlsanie závisí od momentálneho stavu. Niekedy sú to slané pochutiny, niekedy kyslé uhorky. Ľúbim tvrdé syry s olivami. No a klasické domáce koláče, hlavne kysnuté s ovocím a posýpkou - to je moja slabosť. Snažím sa preto obmedzovať pečenie, lebo sa to odráža na hmotnosti /ale niekedy sa mi nedarí /.
1x haji
evelynba
Mlsní sme asi všetci, každý po svojom. Ja iba slané, sladké len raz za čas, nejaký bonbón alebo keksík, ale potom mám zase na kvartál vystarané. :-) No a to slané - najradšej syry, také údené alebo neúdené korbáčiky alebo nite, to takisto ako @Haji sprásknem celé balenie naraz. Ale aj salámik, klobásku, olivy... No a podobne ako @Frezia68 milujem mlsať vyprážané mäsko, najradšej šnicľu alebo kuracie krídla či stehienka (maso s rúčkú) a keď si chcem "povyraziť", tak si kúpim kuracie chrbty, vysmažím a potom sa s nimi hrám a okusujem aj dve hodiny. No ale, žiaľ, mala by som písať v minulom čase, teraz už mám nejaké problémy s tráviacim traktom, tak držím diétu.... :-((
nephilim
@Evelynba Budem solidárna. Minulý čas. Bola som slaná a kyslá. Už dávnejšie mi diagnostikovali alergiu na vlastný pot. Existuje. Čiže kroť sa.
Zoznam maškŕt. V budúcom živote si ich dám.
I. Kvasená kapusta surová /tepelne upravená je OK/
II.Paradajky surové /detto/
III. Orechy.
IV. Zavárané uhorky
V. Granátové jablko surové /tepelne etc/
VI. Morské plody+niektoré druhy rýb /ani surové, ani tepelne/
VII. Mak+cesnak /ani surové,ani tepelne/
VIII. Jahody /surové/
IX. Jablká /surové/
X. Plesňové syry
PS: Milujem vyprážané. Údajne diétne pečené v rúre chutí rovnako. Skúšala som. Viackrát. Nechutilo. A chrbty? Čo tam obhrýzaš? Tam mäso ani nie je.
1x haji
sovka62
@Nephilim , skús v rúre na papieri vypražiť kúsky kuraťa s kosťou. Tie najviac pripomínajú klasicky vyprážané, bonusom je, že prsia ostanú šťavnaté. Vykostené kura, či bravčové mäso vypražené v rúre nechutilo ani mne, po prvom pokuse som to vzdala.
A kuracie chrbty? Môj manžel mal rovnaký názor ako ty. Večne frflal, na čo to vyprážam, veď sú tam len kosti, mám si vziať radšej poriadny kus mäsa. Dovtedy, kým si omylom nevzal tú spodnú časť chrbta namiesto horného stehna. Odvtedy sa o chrbty delíme, teda o tie spodné, horné s rebierkami nevyprážam. Ťažko popísať, treba skúsiť.
1x haji
evelynba
@Nephilim (29.7.2019 17:23)

Ďakujem za solidaritu. :-)
P.S. Ale je! A aké výborné, najmä na tých zadných. V Li... majú len predné, s rebrami, tie až tak nevyhľadávam, v KFL majú zadné a tie sú super.... Veď aj odborníci vravia, že pri kosti je najlepšie mäsko. :-) No, zatiaľ len môžem povedať "bejvávalo, bejvávalo dobře".
Pekný deň prajem všetkým, aj napriek diétam.
1x haji
anulienka1
Ovocie všetkého druhu. Najradšej mám jahody. Škoda, že ich sezóna je taká krátka (myslím tie slovenské, ktoré aj ako jahody chutia, supermarketové ma nezaujímajú) každý rok na ne miniem "majland". A potom ešte mäso, som čistý mäsožrút, ak si mám vybrať nejaký zákusok, tak to určite bude vyprážaný rezeň :)
1x haji
tomeska
Sušené slivky, mandle , brusnice. za posledný týžden som zlikvidovala skoro celé kilo sliviek, a s brusnicami to bude asi to isté na budúci týžden. Čokoláda je pod zámkom,vstup prísne zakázaný.
1x haji
smejkad
Mlieko a vsetko neho, vsetko sladké a potom klasické tradičné jedlá. A domace ovocie a zelenina, najlepšie rovno odtrhnúť a mňam
1x haji
haji
Všem děkuji za komenty, vidím, že mlsání - maškrtenie patří k životu. Všichni jsme jenom lidé. Jasné, že hlavně zdravotní obtíže nás mohou brzdit. Mohla bych vyprávět, třeba o mém žlučníku. Hlavně když jsem byla mladší, mi dělal psí kusy. Teď, když se ozve, jednou za čas, mě překvapí a já hned začnu "šlapat brázdu". Kdo by stál o vleklé potíže.
Vzpomněla jsem si na svoji bývalou kolegyni. Ta měla jasně stanovený poměr. Jedna topinka - hrianka, jedna Studentská pečeť.
Domlsala jsem bezpeckový meloun a čekají na mě broskvičky, včera mi jich pár domácích brácha přinesl. Léto je super, plno ovoce, to mám moc ráda.
I sladkosti, čokoláda jsou moje kámošky, a na stará kolena i kynuté koláče. Moja babka se na obláčku raduje. Co ta se mně nabrblala, že je odmítám papat.
Přeji všem bezva letné maškrtenie.
nephilim
@Sovka62 Ďakujem. Si veľmi milá. S kosťami problém nemám. Rada oberám krídelká. Prstami. Pri rybe som za dámu. Príbor. Vyskúšam tvoju verziu. Časopisy/knihy tvrdili, že mäso pri kosti treba prepichnúť. Aby sa lepšie prepieklo. Natiahlo marinádu. Ale vytečie šťava. Metóda pokus/omyl. Vyskúšam aj tvoju verziu. Chrbty som zvykla dávať len do polievky. Prečo nevyskúšať inak.
@Haji V noci vyjedám chladničku. 5L prepravka. S nasekanými melónmi. Mladého /už nie tak mladého/ /však ani ja už nie som najmladšia/ som na jar vzala do Piešťan. Mesto sa mu páčilo. Kúpele sa mu páčili. Cesnakové hrianky sa mu páčili. Bola som za tú krásnu. Vlasy som si rozpustila. Sukňu som si dala. Dal prednosť hriankam. Labutiam. Kačkám. Hádzať suché rožky vtáctvu je romantické. Čo už.
So žlčníkom ti rozumiem. Cholagol to roky istí. Zásoby mám. Chuť by bola. A žlčník ne-e-e.
PS: Nie som na sladké. Ale horúcu kokosovú oplátku si musím dať.
1x haji
kecupicek
Kráľovstvo za rezeň a horkú čokoládu. V minulosti som svojej mamičke kupovala vždy tie sladkosti, čo boli práve v reklame, lebo to bolo čosi nové, aby neochutnávala sama, rada som sa pridala. My zjeme všetko, hovorieva môj vnuk a je to pravda. Raz v týždni upečiem rezne a môžem ich jesť aj tri dni s čímkoľvek. Keď sme niekde na výlete a chceme si objednať jedlo, čo si dáme? Predsa rezeň, smejeme sa a čašníčka nevie prečo.
hubata
Ja som všežravec a tým som povedal všetko: kľudne rezeň s kúskom chleba, za ním zmrzlinu, horalku a znovu ten rezeň - ale už bez chleba. Na chleba sa ťažko robí. A v lete žijem na mastnom chlebe s paradajkami, uhorkami, cibuľou a cesnakom. No - môže byť k tomu aj opekaná slaninka, za tým varená kukurica a kakaovník. Niekedy si aj pomyslím že by mi mohlo byť aj trošku zle, nech toľko nežeriem............
haji
Jojo, moje dětské mlsání bylo postavené na perníku. Dodnes perník miluju. A nemohu zapomenout na ten klasický, slepovaný marmeládou a olévaný tmavou čokoládou. Byl tuhý - dlouho vydržel. Kupovala mi ho babička, se kterou jsem praqvidelně chodila nakupovat. Nekupovala mi ho často, ale já na tom vždy usilovně pracovala a kňučela, prosila aby mi ho koupila. Babka to se mnou neměla lehké. Jednou za čas poslala teta balík z Čech, v něm byl perník z Pardubic. Bylo se mnou k nevydržení, dokud se zásoby nesnědly. A to šlo velice rychle, bo pardubický perník byl jemný, sám se rozpouštěl v puse. Babička si se mnou užila. Dnešní perník už není ono, přesto si ho ráda koupím. Už jenom pro tu nostalgii.
nephilim
@Haji Alebo Marina keksy potreté marhuľovým džemom. Odmena za každú otázku. Na štátnice.

1x haji
babka123
Milá Haji, pripomenula si mi moje detstvo, tiež som mala vo veľkej obľube perníky a ešte tie keksíky - princezky. Bože, to už je 60 rokov, čo som na nich maškrtila. Teraz už tak nechutia ako vtedy, buď zmenili receptúru, alebo mne sa zmenila chuť.
1x haji
siuuu
Myslím si, že každý rád maškrtí - ja som tiež skôr na slané ako na sladké, aj keď občas mám sladké obdobie. Zvyčajne mi stačí malý kúsok sladkého, aj keď mám svoje obľúbené dezerty, ale tie v záujme zachovania aspoň akej - takej formy mojej telesnej schránky robím tak 1-2 x do roka. Inak si pochutím na dobrom mäsku - taký fajnový steak so zeleninkou by som veru mohla stále. Milujem pečené krídelká a aj také rebierka z kačičky rada obhrýzam ... a čerstvý chlebík a pečivo je tiež kapitola sama o sebe.
janger
@haji , no o tejto diskusii som nevedela :-).

A vidis, teraz si uvedomujem, ze kazdy mysli pod maskrtenim vlastne nieco ine.
Pre mna je maskrtenie - sladkost. Ale nie kazda. Napriklad take tvrde cukriky, to so mnou nic nerobi.
Sladke malinovky, napoje vselijake, to vobec nepijeme.
Slane veci - tomu dobre odolam, len sem tam par cipsov. Solime tak ci tak velmi malo, cela rodina.
Na syroch si tiez rada pochutnam, ale to vsetko s mierou. Kusok a mam dost.
Na ovoci si pochutnam, ale v normalnom mnozstve. Okrem cerveneho melona, tomu nedokazem odolat.
Zelenina kazdy den, ale to za maskrtu nepokladam, pre mna je to normalna strava.

Konzumujem vsetko s mierou, ci maso, ci ryby... velmi si aj na tom pochutnam. Ale to nepokladam za maskrtenie.

Ale....pre mna su "sladkosti" ako droga. Cukor je ozaj (zla, skodliva) droga. Hlavne vo velkych mnozstvach. Narobi v organizme kopu zla. Preto, kto nie je zvyknuty, nech si radsej s tym nezacina....

Ja sa so sladkostami utesim, ked mi je smutno, ked mam nejaky zial...cloveku to da na chvilku utechu, ale telo si za chvilu ziada viac.
Ja si cokoladu nedokazem odopriet. A to si nedam potom jednu kocku.....
Horka, hoci aj velmi kvalitna cokolada, mi tu radost ale nedoda.
Mliecna, s orieskami, rozne keksiky, kolaciky....

Obdivujem napriklad moju dceru, ta si da jednu kocku kvalitnej horkej a ma dost. Alebo par orechov nejakych.
Samozrejme, aj kolacik niekedy, ale jeden kusok a staci.

Ozaj najlepsie je jest vsetko s mierou, ci aj tuk, ci sem tam ta maskrtka nejaka.
Nuz ale ked je uz navyk, tazko sa veru odvyka....
frezia68
Otvorím Varechu a aká užitočná diskusia...U mňa vedie horká čokoláda.Pred rokom som dostala Ferrero...a to som nepoznala,lebo cena a odvtedy vedie u mňa.Ale odvtedy stúpla zas cena a je to luxus,ale aký dobrý :-))).No u mňa platí,že čo nemám doma-nemusím. Lebo nemám disciplínu a chutí,tak nekupujem. A z jedál víťazí rezeň ten mám zriedka,no práve dnes bol pečený v rúre a s ním hranolky(kúpené mrazené malý balíček,aj to raz do roka... ) a zas stačí na dlhú dobu.
2x janger a haji
janger
A dnesna "sladka tecka" (ako hovori @haji ). Cokoladovy puding s cokoladovym sosom.


1x haji
haji
@janger (11.9.2022 18:55)
@frezia68
Děkuji za milé komenty, fotečku sladké tečky. Jejda, já bych maškrtila až bych řvala...
Jak už psala Frézia, co nemám doma, to je bezpečné. A já doma mám, poslední pardubický perník. Jdu pro něj! Já nemám brzdu, prostě sladké miluju. To spíš ubrzdím oříšky, chipsy, tyčinky - ale sladkosti jsou moje Achillova pata.
Janger, cukr je cukr, není to žádná výhra, ale zase ani takový strašák to není. Jestli se nepletu, dodává rychlou sílu, vyživuje mozek a dalo by se pokračovat i v dobrém. Jenže v dnešní době se pořád hledají "chlupy" na všem a za chvíli toho lidem moc neostane. Kromě práce, povinností a jiných "zdravých" návyků, náhledů a manipulací směrem pod ponornou čáru. Ale to jsem jinde než u makrtenia. Maškrtím ráda a s chutí! Míra, ten je často nezvěstný... haha Hezký večer, děvčata! Běžím si pro perníček... už slintám
1x janger
janger
@haji (11.9.2022 19:43), to je uplne pravda, ze co nemas doma, tak to nezjes. No ale ja sa klamem sama seba, poviem si vzdy, "ved musim mat doma nieco po ruke, pre navstevu, pre toho alebo pre toho...." ale uz vopred viem, kam to pojde :-). Pretoze sa nedokazem ovladnut.

Clovek musi mat aj radost z niecoho, samozrejme, nejake potesenie. Sem tam si zamaskrtit, proti tomu absolutne nic nemam. Ale s mierou. Ale konzumacia cukru v dnesnej dobe je velmi vysoka, s viditelnym vysledkom. Sme stale tucnejsi a tucnejsi...a myslim, ze to nikomu nic dobre nemoze priniest.
Mala som obdobie, ze som sa strasne rozmaskrtila, a veru citim nasledky.

Ano, aj cukor potrebujeme, ale ten je v dostatocnom mnozstve aj v "normalnych" jedlach, ako ovocie, zelenina, cestoviny, mliecne vyrobky. To by nam uplne mohlo stacit.

Nuz, to je ako so vsetkym. Ja som zastancom toho, ze mozeme aj tuk, aj cukor, ale s mierou. Sem tam si pochutnat na dobrom bociku, sem tam si dat ten zakusok, kusok cokolady, ale s mierou.
A s tou mierou pri sladkostiach ja mam problem. A rada by som sa z toho dostala. Nemam brzdu, ako hovoris ty, @haji . Preto je lepsie si na to nezvyknut. Lebo odvyka sa horsie.
Dobru noc vsetkym :-). Mne sa bude snivat o tvojom pardubickom perniku :-), @haji .
1x haji