O Varecha.sk

Punčové rez

fanjela - fotkafanjela, 27. septembra 2014

prosím, prosím, po lopate vysvetliť prípravu a realizáciu polevy na punčové rezy, nepodarila sa mi

@zareaguj


Diskusia k téme

smajliqa
ahoj,, tak ja robim tuto a je s nou kazdy spokojny :)
600 g praskoveho cukru si preosejem do misky, v strede si urobim jamku a naleje 2PL malinoveho sirupu a 2 PL ruku,,,, pomaly miesam a priberam cukor kym sa mi nezacne tvorit hmota tuhsia a tuhsia,,, a postupne este pridavam sirup, dokial nevpracujem vsetok cukor.
podla toho aku hustu ci riedku chces mat polevu tak pridavas sirup...
ja robim so 600 g cukru, lebo robievam na velky plech. nemusis ju pouzit celu, ale radsej viac ako potom prirabat... zacinala som robievat s 300 gramov cukru, ale vzdy som dorabala. odvtedy robim zo 600g.
sovka62
Ak majú byť punčové rezy pravé, také aké sa piekli kedysi, musia byť poliate fondánovou polevou, prifarbenou na ružovo. Viem, jednoduchšie je dať surový cukor so sirupom, či nebodaj hotovú polevu z vrecúška, ale to je úplne iná chuť a celý zákusok chutí inak. Uznávam, príprava fondánu je prácna, ale kto ho raz ochutná, uzná, že to stojí za to.
Takže: 1kg kryštálového cukru zaliať studenou vodou, len tak, aby bol utopený. Pomaly variť a miešať a skúšať, či retiazkuje (očko z drôtu ponoríme do rozvaru, do blanky ktorá sa naň uchytí fúkneme a ak sa tvorí retiazka z bubliniek, je rozvar akurát). Pridáme 1PL octu, aby nám poleva spätne nekryštalizovala, premiešame a vylejeme do plechu, vypláchnutého studenou vodou. Vodou pokropíme (veľmi jemne) aj povrch rozvaru. Keď je vychladnutý, začneme miešať plochou varechou. Spočiatku to pôjde ťažko, ale čím ďalej, tým to bude ľahšie. Miešame, kým hmota nezbelie. Môžme ju prifarbiť potravinárskou farbou a hneď použiť, alebo v zaváracích pohárikoch uložiť do chladničky (vydrží aj zo dva mesiace) a mať ho pripravený. Pred použitím ho treba vyložiť, nechať steplieť (prípadne trochu nahriať vo vodnom kúpeli) a znova rozmiešať.