Varenie

Prosba o radu - surove cesto

mila88 - bez fotkymila88, 20. mája 2015

Prosim o radu, co robim zle, ked sa mi uz druhy kolac (jeden tvarohovy, druhy marhulovy osuch) neupiekli. Ked som robila cibulovy osuch vsetko bolo v poriadku. Piekla som to na 180 °C cca 45 min. Takyto problem mam len s kolacmi, ktore sa pecu uz s plnkou. Dakujem za kazdu radu

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
skus dat foto, alebo napis, kde presne je cesto surove
ak pod plnkou, pravdepodobne je prilis mokra
ak nad spodnou korkou - tzv osla, rura pred vlozenim kolaca nebola dost vyhriata, treba vyhriat uplne na max, vlozit kolac a potom stiahnut na potrebnu teplotu, pri vkladani kolaca totiz teplota padne
sikovni varechaci pridaju dalsie rady, ale foto prezradi najviac :-)
sovka62
Myslím si, že žiadnu chybu nerobíš. Tvarohová plnka a zavárané marhule (čerstvé teraz asi nemáš) sú jednoducho mokré a keď ich máš v súvislej vrstve, cesto pod nimi zostane ani nie surové, ale akési osliznuté, mazľavé. Mne to tiež vždy vadilo a na osúchoch mi vadilo aj to, že len čo som ich pokrájala, rodina rozchytala okrajové kúsky kolom dookola. O stred, bez prepečeného kraja a pod plnkou vlhký, nikto záujem nemal.
Tak som si vymyslela svoj spôsob, kysnuté koláče s tvarohom, bryndzou, smotanou, ovocím a pod. pečiem ako jednotlivé kúsky. A každý má svoj okraj, pod plnkou prepečené, zjedia sa do posledného kúska.
Pre ilustráciu prikladám recept s obrázkom.
 varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
viera1
Nepíšeš,aké cesto to je.Ale určite by sa lístkové cesto nemalo rolovať,lebo vyzerá takto: www.mimibazar.sk/recept.php?id=7996...

Dala som link z iného webu,ale takýchto je aj tu dosť.
Lepší spôsob je tento: varecha.pravda.sk/recepty/hruskova-strudla-fotorecept/197...

s tým,že do tvarohovej plnky dávam Crème Olé a podsypem piškótovou strúhankou (alebo obyčajnou).Pokiaľ pečieš z kysnutého cesta,vtedy si rob plnku až tesne pred uložením na cesto,lebo pridaním cukru tvaroh pustí vodu.
kata50
@mila88 , aj ja som musela riešiť "šťavnatý " tvaroh. Od určitého času, pridávam do tvarohovej plnky 3-4PL Zlatý klas/250g tvarohu a potom všetko čo chceš tam mať. Vajíčko ,cukor, VC, a pod. Plnka sa krásne upečie a nemám pod ňou mokré cesto. Nech sa podarí :-)
1x viera1
viera1
@kata50 ,Katka,aj ja som tak robila,ale s Crème Olé je to ešte lepšie;môžeš ten tvaroh tvarovať do guľky alebo valčeka,výborne sa s ním robí,vyskúšaj ☺
viera1
Ja dávam 1ks na 500gr,ale cukrujem až na ceste (pri závinoch) a hneď balím,takže mi nestihne pustiť vodu.Myslím,že na 250g by ti mala stačiť 1/2 sáčka (25g).Odskúšaj.
1x kata50
mila88
Dakujem vsetkym za rady a nazory. Viera1 cesto s marhulami bolo kysnute a s tvarohom nekysnute, do toho s tvarohom isiel tiez zlaty klas a prave tomu som pripisovala vinu.
Smejkad foto som nestihla, mame jedinej nevadilo , ze to bolo trosku surove
tinca
@mila88 ja používam 2 spôsoby: 1.cesto na pár minút predpečiem cca 7´,potom dám plnku.Druhý spôsob, že cesto posypem jemnou strúhankou alebo zomletými piškótami