Varenie

Prívarky k diete žlčníkovej

elisticka - fotkaelisticka, 19. decembra 2014

Mili varechaci prosim vas syn drzi zlcnikovu dietu a to jedlo uz dlhsiu dobu je ako sa povie na jedno kopyto a suche,...a nemastne tak cchel na to nejaku omacku ze vraj v nemocnici dajake mali ..ale nesmie nic co naduva a nemoze tam byt ani cibula a smotana tak mna uz celkom nic nenapada.privitam od vas nejaky napad receptik dakujem pekne

@zareaguj


Diskusia k téme

ocko
skus si vyhladat zlcnikova dieta ale najlepsie su varene zemiaky ja som rok mala zlc.dietu a vsetko som si dusila na vode ci meso ,zeleninu. ovocie osupane ,ziadny mak ,a vsetko co ma zrniecka a samozrejme nesmazene a ani kavu dufam ze aspon troska som poradila.
zolik
Najlepsia zlcnikova dieta je, si dat vyoperovat zlcnik. V jeden novembrovy piatok roku Pana 2000 dopoludnia mi ho v Kittsee laparoskopicky vybrali a v nedelu na obed ma uz otec viezol domov. Cela sranda trvala 48 hodin, stala ma trochu strachu a trochu penazi. Doma ma cakala riadna domaca slepacia polievka, vysmazane rezne a zemiakovy salat. Ako dezert som si dala 1/2 flase extra sucheho Huberta a cigaretu k tomu. Za ani nie tyzden na to som mala pecenu hus a knedle mi same padali do masti. Ziadne diety nedrzim a ani som po operacii nedrzala, dokonca ani lekari mi to neodporucali. Telo si same povie co nemusi, chvilu tato selekcia sice trva, ale stale je to ovela lepsie ako pred tym. @elisticka radu na omacku, ktoru si pytala Ti nedam. Predavam Ti len moju skusenost. Zdravim
elisticka
dakujem dievcence on by to uz bol dal 3x vyoperovat ale zakazdym mu nieco v tom zabrani uz mal 3x urobene predoperacne vysetrenia prisiel k aneztezilogovi a ten raz najde priedusky potom zas nachladol musel brat antibiotika a to nepripadala operacia do uvahy a tak uz fakt je len ako pisete vsetko na vode ,,,este aj por mi vyhodi ze aj z toho mu je zle no malo to byt uz pol roka prec ,,, a dnes som mu teda dala kompot ale ze v nemocnici to bolo dobre nemam nikoho znameho tam co by som sa opatytala co im davaju ano riadim sa dietou S4 ...
micanela
dieta cislo 4 - na nete najdes recepty
v podstate normalna strava /ak nema zachvaty/ ale pozor na tuky ... ziadne vyprazanie, ziadna majoneza a pod.
tiginko
opatrne s radami od @zolik ... vsetko toto môže fungovať len vtedy, ak ste mali už pred operáciou dlhšie nefunkčný žlčník a úlohu za neho prebral žlčovod. Ten sa časom prispôsobí novej funkcii a nahradí žlčník v jeho poslaní. Ak sa tak ešte nestalo, v žiadnom prípade neriskujte prechodné obdobie po vyoperovaní žlčníka bez prísnej žlčníkovej diéty! Treba sa v tomto prípade držať odporúčaní lekára, oni najlepšie zistia, ako na tom trávenie je. Môj otec tiež mohol rovno po vyoperovaní žlčníka jesť čokoľvek, lebo už dávno ho nemal funkčný a telo sa prispôsobilo
sovka62
@zolik , @tiginko , tak to som teda zvedavá, ako dopadnem ja. Termín operácie 12.02. a už ledva čakám, nech to mám za sebou. Momentálne diéta, varených zemiakov, ryže, tvarohu, kefíru mám už plné zuby. Mäso sa mi nežiada, ale taký chlieb s domácou masťou by som si dala, hehehe..
pusta1
tak ten komentár o žlčovode je pekný nezmysel, ako aj rada je poriadna somarina.
pokiaľ nejde o ochorenie žlčovodov, tie fungujú stále. zo žlčovodov sa odvádza tvoriaca sa žlč do rezervoára nazývaného žlčník, z ktorého sa potrebné množstvo žlče vyvrhuje na trávenie prijatej potravy.
pri prekážke v žlčových cestách sa hromadí v pečeni. žlč sa v žlčovodoch tvorí aj po vybratí žlčníka, len už neodteká do rezervoára nazývaného žlčník. v tomto prípade treba jesť menej jednorazovo a často.
po operácii žlčníka môžu niektorí pacienti všetky jedlá bez výnimky a bez akýchkoľvek problémov, iní len čiastočne, iní vôbec nie, teda stav ako pred operáciou.
v oboch posledných prípadoch platia prísne individuálne dietologické opatrenia.
a zase spústa babských a nebezpečných teorií a rád, prosím, neriadte sa nimi, riadte sa lekárom.
pusta1
tiež komentár a rada, že žlčník si treba dať vyhodiť a že je to sranda, je zase len riadna sprostosť.
žlčník má svoju dôležitú úlohu, je pre organizmus veľmi potrebný.
samozrejme, ak ide o vážne chorý žlčník z akejkoľvek príčiny, treba rozhodnúť o radikálnej chirurgickej intervencii odborným lekárom.
každá operácia žlčníka je vážna vec a žiadna sranda to nie je.sranda, ako to vyššie nazvali.
neriadte sa týmto komentárom, riadte sa odborným lekárom a jeho radami a zásahmi.
elisticka
dakujem vam krasne za rady sovka skusim mu to uvarit ... ved sa riadi radami lekara ale jemu aj to skodi no este je dost dlho do operacie a veru uz znesie len malo co.... aby nemal bolesti ...
tatranocka
Predpokladám,že má už odskúšané,čo mu spôsobuje problémy - lebo od toho sa odvíja aj diéta.V každom prípade je v tomto prípade zmena technológie prípravy pokrmov a to tak,že zelenina sa udusí na vode a až potom sa zahustí múkou,ktorá je opražená nasucho a zaleje sa vodou (nízkotučným mliekom),pridá do jedla a prevarí.Až do hotového pokrmu sa pridá pár kvapiek oleja resp.troška masla.Pokiaľ znáša mlieko,môže špenátový prívarok,tekvicový,mrkvový,fazuľkový, prívarok z miešanej koreňovej zeleniny, paradajkovú,kôprovú,bešamelovú omáčku,krúpovú kašu so zemiakmi atď.Jedlo je možné ochutiť troškou granulovaného cesnaku (nie čerstvý!).Aj majoránku je možné v obmedzenom množstve použiť na ochutenie.Pri týchto zdravotných problémoch nie je možné konkretizovať jedlá a potraviny,ktoré každý pacient bude dobre znášať,takže sa treba sledovať a vylúčiť z jedálneho lístka potraviny,ktoré zaťažia organizmus.
evanaaa
Keď už je reč o žlčníku, mne bolo poradená tiež operácia, a keď som prišla po pár mesiacoch na rutinné interné vyšetrenia, lekárka mi skoro vynadala, že nie som po operácii, doporučoval mi ja gastroent. ku ktorému chodím, mám diagn. zakliesnený konkrement, čiže kameň v žlčovode a neviem, či je to stav zrelý na operáciu, žlčník ma kedysi bolieval, ale teraz už nejakú dobu nie ( klop, klop, klop), tak neviem....dietu nedržím žiadnu a jem všetko, aj pikantné. A neviem, ako sa rozhodnúť....prepáč, Eliška, že som to sem dala, len dúfam, že sa niečo dozviem. Vďaka......
tiginko
@evanaaa to je presne ako u môjho otca: mal najprv problémy so žlčníkom a tie časom prestali. Už jedol úplne normálne všetko, keď mu len pri rutinnej kontrole prišli na to, že má žlčník úplne vyplnený jedným veľkým kameňom. Na odporučenie gastroenterológa mu ho vyoperovali, ale po operácii vlastne nemusel držať žiadnu diétu, lebo už mal prispôsobené trávenie na nefunkčný žlčník. Prepáč @elisticka , to nie je celkom k tvojej téme, ale chvalabohu my doma nemáme takéto problémy, tak žiadnu radu pre tvojho syna nemám... :-(
pusta1
tu sa pletú základné pojmy.
afunkčný žlčník ja vážna diagnoza, je to indikácia pre radikálnu chirurgicú intervenciu, neexistuje žiadne prispôsobenie funkcie žlčových ciest - to je hovadina na entú...
predpona "a" v latinčine znamená "bez"
konkrétne: afunkčný = bez funkcie.
žlčové cesty sú v pečeni, žlčovod mimo pečene.
zakliesnený kameň sa mohol uvoľniť,následne odísť per vias naturales čo znamená, že odišiel prirodzenými cestami, vylúčil sa z organizmu.
dnes sa kameňov, nech sú uložené kdekoľvek, dá zbaviť rôznymi spôsobmi - rozdrvením,rozpustením, lassserom...extrakciou =vybratím cez gastrointestinálny trakt, ide o invazívny neoperačný výkon, záleží na lokalizácii.
nasleduje odchod prirodzenými cestami, ktorý môže byť bolestivý ako pri pravom žlčníkovom záchvate alebo bezbolestný, čo závisí na veľkosti. pacient je potom bez obtiaží a potreby operácie.
kamene sa môžu vytvoriť aj po operácii žlčníka znovu - nasleduje zásah gastroenterologa - extrakcia alebo radikálna chirurgická intervencia.
prestaňte tu splietať informácie druhu Jedna Pani Povedala a Babo raď, to ako ste to mylne pocchopili, porovnali a podávate zmätočne a chybne dalej.
@eliska , nedaj a pomýliť, v prípadoch, ktoré opisuješ, treba dať často hladovku, prísun tekutín iným spôsobom - v infúziách až na niekoľko dní a tiež v infúziách s riadnou dávkou liekov proti bolesti a uvoľneniu kŕčov, až po ukľudnení stavu môže byť reč o prísnej diéte a postupný prechod na diétnu stravu, samozrejme individuálnu.
toto všetko patrí LEN do rúk príslušného odborného lekára.
1x pusta1
pusta1
v komentári o prívarkov, ako robiť tieto omáčky je tiež kopec zakázaných vecí - ako kôpor, cibuľa, cesnak, majorán, dokonca aj mlieko.
zase - vid vyššie.
1x pusta1
pusta1
základná pomôcka na žlčníkovú diétu zrozumiteľná pre pacientov:
vynechať všetky potraviny, ktoré obsahujú v názve "K"
napr. kel, kapusta, reďkovka, cesnak, kôpor, kaše, krúpy, mlieko, výrobky z mlieka, klieb /chlieb/ :-))), múka,koreniny, šľahačka ...
nič, čo nadýma, žiadne mastné, údené a údeniny, ocot, korpulentné jedlá
+
čo si individuálne žlčník povie sám.

toto platí pre kľudové bezzáchvatové obdobie, inak ako som písala už vyššie, hladovka, hradenie tekutín infúziami, v infúziách podávanie liekov /cca 10 dní/,
potom čaj po lyžičkách najprv, zemiaky najprv ako kaša s vodou, môžu nasledovať nenadýmavé potraviny dusené na vode, nemastné polievky zo zemiakov v malých kúskoch s majoránkou nanajvýš, jemné omáčkxy zo zeleniny s cestovinami, na jednu porciu hotového jedla povolený tuk 10 gramov čerstvého masla vmiešať a postuopne po troškách možno jedlo pridávať.
tak ako @micanela správne napísala
najprv možno začať po realimentácii s diétou Pankreatickou.
potom 4/S
až potom žlčníková diéta 4
teraz už môže byť aj mäso, a síce chudé biele mäsko, kuracie, morčacie,rybacie - filé, pstruh a pod. má prednosť, zo začiatku mleté a na vode, v dávke asi 50 - 80 gramov

elisticka
dakujem pekne dievcence ..vselico nove som sa dozvedela vyskusam :-)
pusta1
@eliska , zatiaľ ani kibula /cibuľa/ žiadna a v ničom.
Prajem ti z celého srdca, aby ste to úspešne zvládli.
Pekné sviatky a kľudné najmä Ti želám :-)
neboj, pôjde to!!!
pusta1
@tiginko , zase si zaťala vedľa.
gatroenterolog vedel, čo robí, informoval ťa primerane tvojim schopnostiam, aj tak si nič nepochopila.
nijakú lávu tu nešírim, prispela som tým, čo viem a viem to dobre - v tom je medzi nami obrovský rozdiel.
nehnevaj sa, ale s tebou sa sporiť nemienim.
povedala som len za seba, ty si hovor, čo len chceš.
pusta1
@k599 , bud si istý, že práve lekári vedia vynikajúco variť a nie kecať ako to robíš ty veľmi rád.
nehovorila som o sebe a o mojom varení, až budeš mať skutočný žlčníkový záchvat, potom pochopíš.
zatiaľ niet o čom diskutovať.
2x pusta1 a k599
pusta1
@eliska , ospravedlňujem sa ti.
chcela som ti len pomôcť, koľko viem.
už nikomu neodpoviem.
ak chceš, vieš, kde som.
pekný večer a prepáč.
1x pusta1
ocko
neviem ale najlepsie podla mna ist do nemocnice tam cim skor pripravit na operaciu aby sa netrapil ak mozem ja som isla po mensej bolesti k lekarovi ten ma poslal do nemocnice bolo 9h .rano a o 12h som mala uz po operacii laparoskopiou a na druhy den som bola doma aj s kamienkama a potom som drzala dietu a teraz mam uz pokoj ziadne bolesti ale davam si pozor co budem jest hlavne co naduva a cesnak vobec som nemala a som po operacii uz 10r a ta operacia nebola vobec hrozna uplna pohoda preto cim skor konajte aby sa netrapil zelam vem skore uzdravenie syna a bude DOBRE drzim palce.zelam prijemne sviatky
hubata
@elisticka : moja múdra babka bola dlhoročná žlčníkarka a vždy si odobrala z toho jedla čo varila pre "normálnych" a dovarila si ho pre seba zvlášť na pare: do väčšieho kastrólika dala menší kastrólik. Ak niečo pridala pre "normálnych" zvážila či sa to hodí aj pre jej kastrólik.

Takto si napríklad robila aj fašírku na pare, ktorú sme jej my "normálni" kradli: do misky si odobrala chudé pomleté mäso, troška bielka, troška suchej žemle, veľa petržlenovej vňate a štipku paradajkového pretlaku. Do trošky mlieka si dala len pre vôňu namočiť pretlačený cesnak, cibuľu, rascu a precedila cez husté sito do svojej porcie fašírky. Išlo predsa len o tú vôňu toho čo nemohla. Namiesto vyprážania samozrejme aj túto fašírku si urobila "na pare" vo svojom malom kastróliku. Nie raz ju robila aj pre nás v obrovskom kastróli, lebo bola veľmi chutná.