Varenie

Prava "Svieckova na smotane" ?!

luma - fotkaluma, 8. januára 2012

..uz som ju jedla asi sto krat, ci uz v restikach alebo doma, alebo u znamych a rada by som vedela, aka je to ta prava svieckova na smotane?! ..s mliekom, ci bez mlieka? ..mäso sa pripravuje v celku a kraja sa az potom, alebo uz predtym? ..korenova zelenina je v rovnakom pomere, alebo kvoli farbe prevazuje mrkva? ..aky typ knedliku je k tomu originalny? ..klasicky alebo zemlovy? Tak, co vy na to? Ktora je ta prava?! Uz sa tesim na vase komentare.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Sviečková je tým jedlom čo aj kapustnica, guláš, živánska, segedínsky, medovníčky, štrúdľa - teda v podstate zľudovené jedlá ktoré sa vyskytujú v každej variacej domácnosti: každý má svoje obľúbené suroviny, považujú sa za tajomstvo rodiny a postup sa dedí. Ale osobne som ešte nepočula že by sa namiesto smotany dávalo len mlieko.....
U zeleniny zrejme prevažuje mrkva ale zeler chýbať nesmie. Knedlík je to isté: niekto žemľový, niekto klasický a aj postup varenia má každá rodina svoj: knedlík parený, varený, robený v hrnčekoch, v mikrovlnke, s rohlíkmi, bez rohlíkov, niekto dáva aj huby .....
Určite ťa odpovede neuspokoja: každý bude tvrdiť že tá jeho sviečková je najlepšia a je na tebe ktorá sa ti najviac zapáči a stane sa vašim obľúbeným jedlom. Ja si neviem predstaviť sviečkovú bez citróna a ribezľového džemu, smotany, koreňovej zeleniny, bobkového listu, guličkového korenia a to v súlade so žemľovým knedlíkom na pare. Hovädzie mäso (nemusí byť pravá sviečková) prešpikujem údenou slaninkou (nie oravskou), osolím, okorením, potriem olejom a obyčajnou horčicou. Cez noc nechám odležať a dám piecť spolu so zeleninou. Zeleninu rozmixujem aj s koreninami a citr. kôrou, precedím a zahustím smotanou s troškou múky. Mäso nakrájam na plátky a k tomu nám pasuje žemľový parený knedlík. Takto sviečkovú ľúbi rodina Hubatá.
babav
Osobne si myslim ,ze v kazdej rodine si vari svieckova podla chuti...rodinneho receptu ....zvyku a dlhodobej skusenosti.
Ja prudko opeciem cely kus masa na oleji a peciem ho v rure na nakrajanej zelenine(zeler ,cibula,mrkva,cesnak).Posolim ,pridam cele zrnka cierneho korenia , bobkovy list a polovicku citrona aj so supkou..Podlievam mimalne...zelenina a maso si pustia dost stavy.
Upecene maso vyberiem a vypek zahustim kyslou smotanou ,
v ktorej rozhabarkujem hladku muku.Omacku pretlacim cez sitko
a zalejem nou nakrajane porcie masa.Ako prilohu podavam kysnutu knedlu;-).
damisa
ja robím presne ako @hubat á aj ako @babav ,akurát nedávam odležať mäso a robím ho v kuchte, takže ako sa hovorí sto ľudí sto chutí tak sa každý prispôsobí tým svojim najbližším a podľa toho pridá či už citrón alebo ocot a aj osladí ale ja dám vždy aj kyslú aj sladkú smotanu, takže ozaj záleží len na Tebe, ale aj tak asi nebudeš múdrejšia z našich komentárov
luma
No super, tak ako citam, potvrdila sa mi moja predtucha: sto ludi, sto chuti. Na buduce odskusam paar vasich tipov: necham odlezat mäsko, ku korenovej zelenine pridam cibulku a zmiesam obidve smotany. ;)
@Tinca : zdravim do Prievidze, som rodena Bojnicanka a medzi sviatkami som bol pozriet starych rodicov v Prievidzi :)
evanaaa
@luma , ako vidíš, máš si z čoho vybrať, robím aj ja ako @hubata alebo napr.@babav , ale ak by sa jednalo o pravú, to by si musela mať aj pravú sviečkovú, lebo názov jedla je odvodený od druhu mäsa, nie od omáčky, preto sa to aj volá -sviečková na smotane. Potom je aj hovädzie so zeleninou na smotane, alebo hovädzie nadivo - tam sa mäso pácuje aj tri dni. Všetko je v podstate jedno , hovädzioe mäso verené alebo pečené so zeleninou a zahustené so smotanou, k tomu knedľa, väčšinou klasická kysnutá, ale m§ôže byť aj iná, ako karlovarská lebo podobne. Mäso sa vždy varí vcelku, pokrája sa až po uverení, potom ho dávaš zvlášť, alebo vložíš do omáčky, aby sa nasiaklo tou chuťou a nevyschlo ( tak robím ja). A ešte k tej dvojitej smotane. Vymiešaj si spolu kyslú aj sladkú dokopy ešte večer pred varením sviečkovice, bude jemnejšia. Do zátrepky daj za lyžicu horčice, omáčka bude lepšia. Takže si máš z čoho vyberať, až na to, ža málokto robí z pravej sviečkovej, to len tí, čo na ňu majú.
vanilka111
nám ide hlavne o omáčku,takže kľudne sa dá urobiť aj z králika,alebo kuracích pŕs,zatrepávam smotanou a pekne ju rozmixujem,aby bola ako pena. a k tomu kysnutú knedličku,varčenú,či parenú a niekto aj kolienka :-))
kuchticka
Ja svieckovu robim podobne ako @hubata , @babav , ale nikdy dopredu nenakladam a zeleninu vsetku rozmixijem a vlozim do omacky. Tou zeleninou zahustujem tu omacku, nepotrebujem pouzit ziadnu muku na zahustenie, ved ju podavame s knedlikom a ten je iba z muky. Zelenina musi byt: mrkev, celer, petrzlen a cibula. Cesnak nikdy nedavam do svieckovej, nejak sa tam nehodi. Korenie ako ti ostatni :c.korenie, nove a bobkovy list. Svieckova sa ma podavat s brusnicami.