Varenie

Poznať na chuti jedla, ak pridáme ingredienciu Láska

lakey5 - fotkalakey5, 23. marca 2019

Vždy som premýšľal, či naozaj poznať na jedle, ak ho varíme, či nevaríme s láskou. Ľudia veria, že to vraj poznať. I to najlepšie jedlo, ak nie je varené s láskou, nechutí. Mne sa jedlá profesionálov, ktoré sú tu na Vareche prezentované, nepáčia. Sú dotiahnuté, vyšperkované ale chuť na ne nemám. Zato jedla obyčajných gazdiniek, ktoré tu ukazujú (a potom s rodinou zjedia) ma zaujme takmer každé. Aký máte na to názor vy? Poznať to, ak je jedlo varené so záujmom a láskou smerovanou k najbližším?

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
Veru máš pravdu. Ja som si to pred veľa rokmi uvedomila,pri vianočnom pečení,aký je rozdiel medzi domácim,s láskou upečeným a tým,ktoré iní pečú vo velkovyrobe. Rozpravala som sa so zamestnancami z takej výrobne a nestačila som sa čudovať,ako nadávali na lenivé ženy,že musia pre neho do noci vypekat a pod. Vtedy som si uvedomila,že tá ich zlosť sa uloží do toho pečiva a isto je to nevhodná ingrediencia :-( nechcem zovšeobecňovať, isto sú aj takí,ktorí aj vo verejnom stravovaní pripravujú jedlo s láskou:-) napísala som môj osobný postreh.
lakey5
@45678 (23.3.2019 15:42)

rozumiem co vravis ...ja si tiez myslim, ze to neplati vseobecne ale je v tom velky rozdiel ak je jedlo pripravcovane pre blizkych alebo, na druhej strane pre peniaze. Dakujem pekne za reakciu.
kvakac
Podla mňa to je pravda, že poznať či je jedlo urobené z lásky. Mal som takú susedu, všetku svoju zlosť prenášala do jedla. Bola nahnevaná na muža. A mohla variť presne tak isto ako moja babka vždy to bolo iné. Keď nás ako deti zavolala na koláče a ochutnal som cítil som rozdiel. Teraz ako dospeli verím tomu stále, je to rozdiel.
lakey5
@Kvakac (23.3.2019 16:28)

Rozumiem a dakujem pekne za tvoju osobnu skusenost i pohlad. Inac citam rad tuna tvoje poznatky ku receptom. Este raz dakujem pekne za koment.
haji
Na jedle je poznať, že je varené, pečené s láskou. Ale nejde napsat, že profík, Mistr nevaří, nepeče s láskou. Tak jednoduché to opravdu není. Mezi Mistrem a laikem, Mistryní a laičkou jsou rozdíly - minimálně ve vzdělání, někdy v praxi, prostě lásku přidává ten, kdo umí - vařit, péct, milovat. Kdo to neumí, bohužel. Je plno Mistrů doma i ve světě, kteří skutečně vaří, pečou s láskou. A je to znát.
Na Varechu jsem se přihlásila hlavně kvůli laickým receptům, komunikaci a sdílení lásky k vaření, k lidem samotným. U profi receptů je tu celkem potíž, že jsou někdy nepřesné, o prezentaci raději pomlčím. Stává se často, že je položen dotaz a odpověď se prostě nekoná. Zajímalo by mě, zda recepty Mistrů jsou prezentovány doslova a do písmene jak v časopise Varecha, tak tady. Dlouho mě to zajímalo, ale časem mě zvědavost přešla. K profi receptům nediskutuji. Bez zpětné vazby to nemá smysl. Recept si prohlédnu a pokračuji dál, k receptům laiček a laiků, které mě magicky přitahují. Díky za každý dobrý recept a za sdílení všem Varecháčkám a Varechárom. Chodím sem s láskou a lásku si odnáším.
Manžel mé kamarádky se pravidelně doma u stolu ptá: "Maminko a vařila jsi to jídlo s láskou?!" Nevím, jestli bych mu časem něco nevyvedla - ptát se na takovou samozřejmost!
finczi
Bez lásky to nie je ono. Moja mamka mi vždy prízvukovala, že ak niečo v živote nebudem robiť s láskou, nech to radšej ani nerobím, lebo to tak aj dopadne. Prešlo veľa rokov a ja z vlastnej skúsenosti viem, že je to presne tak. Varím a pečiem veľmi rada, síce obyčajne, ale mojim blízkym chutí. Pred pár rokmi som našla Varechu a od vtedy neprejde hádam ani deň, aby som tu nebola. Veľa som sa naučila, zahnala smútok aj potešila sa. Nuž a keď porovnám hmotnosť na váhe s tým čo bolo pred rokmi, musím priznať, že veru varím s láskou : D Mojim zvyknem hovorievať, že do každého jedlá dávam tajnú prísady, preto im chutí. Odhalili ma - vedia, že je to vždy štipka lásky. A ja som rada, keď uvidím dojedené jedlo. Pokojný a slnečný víkend prajem!
terinka55
Všetko vyššie povedané je pravdivé, priniesol to sám život.
Moja stará mama mali na stene - pri sporáku, kde sa varilo a kúrilo drevom - nástenku (plátno vyšité motívom a ľudovými ornamentami), kde bolo vyšité: “kde sa s láskou varí, tam sa šťastiu darí”...
Vidíš, tu je odpoveď na Tvoju otázku. Láska je veľká čarodejka :-) Nech sprevádza aj Tvoj život.
redakcia
@Haji (23.3.2019 17:20)

Milá @Haji , recepty od šéfkuchárov zverejňujeme len na základe tlačeného časopisu Varecha, žiadne ďalšie podrobnejšie podklady k nim nemáme.
Časopis Varecha má samostatnú redakciu, portál Varecha.sk na výber tém, receptov ani ich spracovanie dosah nemá. Samozrejme, keď pri príprave receptov na portál natrafíme na nezrovnalosti, čo vieme, to opravíme a čo nie, to sa sprostredkovane snažíme vopred zisť prostredníctvom tímu ľudí, ktorí sa na príprave šéfkuchárskych receptov podieľajú. Podobne sa snažíme získať aj odpovede na otázky v komentároch. Nie vždy sa nám ale odpovede podarí získať. I tak sme však povinní zverejňovať recepty nasledujúci týždeň po tom ako tieto vyjdú v časopise.
Snáď sme Vám pozadie prípravy šéfkuchárskych receptov takto aspoň troška priblížili.
Pekný jarný večer všetkým :)
klukodvody
Já se také přidám, i když jsem profesionál. U mně to začalo jako láska k povolání. Nikdy jsem to nebral jako řemeslo, jako práci ale jako něco co mám rád. Podle toho jsme se ženou vařili, podle toho byla vždy odezva a někdy jsem ženu docela komandoval, když musela předělat 60 studených mís proto, že tam dala obráceně salám. Proti srsti, to znamená, že nešel dobře nabírat. Ale ona se nezlobila, protože věděla, že jsem puntičkář co se jídla a přípravy týká. Já si troufnu říct, že když vařím tak to koření lásky mám vždy u sebe a zrovna tak s velkou láskou dávám recepty sem na Varechu. Když vaříte s láskou a přemýšlíte o jídle, tak ani nemůžete dát třeba zlý komentář. Když mně to nesedí, jdu od toho. Ale láska je mocná a i lidi v hospodě, restauraci a jinde to poznají a buď se vrací a nebo víckrát nepřijdou. Zdravíme a já se zase rozkecal.
haji
@Redakcia (23.3.2019 19:26)
Děkuji. Myslela jsem si, že to tak funguje/nefunguje - je nastavené. Chápu, že máte docela úzký manévrovací prostor.Vystihuje to slovo "pozadí" - to sedí!! Že má časopis svoju redakciu, to jsem nevěděla a ani netušila. Nebudu se v tom babrat. Recepty Mistrů si přečtu ráda. Co potřebuju se dozvím. A co nepotřebuju se prostě nedozvím. U mě dobrý!
Aj vám hezký večer, milá @Redakcia !
sracz
Motto: „Čo v hrnci, to v srdci!” Potešila ma, ba dokonca iskričky radosti, sťa „Eliášovo svetielko”, preskočili v striebre mojich vlasov, vážený a milý @Lakey5 , keď som si prečítal tému Tvojej otvorenej otázky, následné odpovede i názory, ako aj všetko to, čo je v podtexte medzi riadkami. Varím rád a to už od časov kotňaka, alias šráca (chalana), predškolského veku. S pravou LÁSKOU ma ku šporáku, k vareškám, hrncom, zásterám i šurcom a následne aj k vareniu motivovali moja babička a babka. Je to na naozaj dlhé písanie (rozprávanie), ale vždy bola pred, za i v, LÁSKA. Nie som profesionál, skôr zanietený a „nadstavený” autodidakt (blbý sám od seba), ale na životnej púti sa mi pošťastilo stretnúť veľa ľudí s dobrým srdcom a so šikovnými rukami aj v kuchyniach; od Šumavy k Tatrám i od Tatier k Dunaju. Poznatky si dovolím zhrnúť do jednej vety: „Ak lásku k Láske, láskou odplácaš, vždy sa k Tebe len s Láskou vráti”! P. S.: rád a pozorne čítam recepty „drukeristov” našej Varecháčskej rodiny a ver_never, vďaka veku a skúsenostiam, dokážem odhadnúť aj charakter, či ak chceš, „dušu” autora, ale aj komentov!
lakey5
@Sracz (25.3.2019 18:26)

Milý Sracz, dakujem ti pekne za Tvoju reakciu. Odteraz si ta budem pamatat a dokonca ta vyhliadat, aby som si zase od Teba nieco precital. Velka obrovska vdaka.
anka11
Rozprávka o korení:
Po sobáši darovala matka dcére koreničku s radou, aby z nej pridávala trošku do každého jedla .Tá tak stále robila a svojmu manželovi povedala. aby jej z toho korenia nebral, len ona vie koľko ho kde má dať. Po niekoľkých rokoch zomrela, a muž sa rozhodol pozrieť do koreničky. Nebolo v nej nič, len lístok s nápisom LÁSKA. Vtedy pochopil, čo to v tých tak parádne chutilo a rozhodol sa pokračovať v korenení
beatacsontosova
Tak s touto témou si mi teda dobre nahral, kolegyne po mne často pýtajú kadejaké recepty a čuduj sa svete (teda vlastne ani nie), vždy tam dopíšem jednu zvláštnu surovinu - lásku k ľuďom pre ktorých jedlo robím
kecupicek
Poznala som tento príbeh, veľmi si ma dojala. Korenie lásky pridávam do jedla svojmu manželovi už 43 rokov, lebo je tiež dôležité pre koho to robíme. Jeden pre druhého sme schopní urobiť čokoľvek a všetko s láskou. Manžel mi hovorí: Mamička, mne stačí aj chlieb s maslom, ak je z lásky, len aby sme boli spolu čo najdlhšie. @Anka11 (29.3.2019 10:10)

diducko
Prosím Vás, varenie a pecenie s laskou, musim povedat je to kravina. Varenie a pecenie je podla mna pre svojich je povinnost a to podla mna nie je radost!!!!
diducko
Kečupicek, ked davas s maslom chleba s "laskou" to je dobré, len moj muž by nevydržal na tom chlebe s maslom!!!