Dobry den peciem chlebik podla roznych receptov ale vzdy mi velmi popraska na vrchu j ked ho narezem ,vie mi niekto povedat dovod dakujem
@zareagujDiskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 39 najnovší komentár včera 15:04
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 6 najnovší komentár 18. februára 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 39 najnovší komentár včera 15:04
- Kecupicek: Netradičný živý plot 27 najnovší komentár 16. apríla 2024
- Lenka46: Kam na výlet 29 najnovší komentár 15. apríla 2024
- Ivkamatko: Hovädzie na divoko 11 najnovší komentár 13. apríla 2024
- Kecupicek: Nevďačnosť 23 najnovší komentár 4. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 35 najnovší komentár včera 15:04
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Lístkové košíčky so šunkou, syrom a s vajíčkom VIDEO
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Rýchle buchty zo syra cottage VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Ako jednoducho vyčistiť pripálený hrniec VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Ovocné mafiny ako ovečky VIDEO
- Štart do dňa: 12x ovsené vločky na raňajky. Na obyčajné, zaliate mliekom či primiešané do jogurtu, hneď zabudnete
- Víkendové pečenie: 10 receptov na tie najlepšie koláče zo surovín, ktoré milujeme. Také naše, jablkovo-makové...
- Pekne tvarované: 10x sladké rožteky bez kysnutia, zato s tými najobľúbenejšími plnkami
- Za málo peňazí: Čo jednoduché navariť? Spravte fučku, starodávne sedliacke jedlo zo zemiakov, ktoré bude chutiť aj dnes
- Príroda na plechu: Veľhory, vlny aj mraky. Zákusky z odpaľovaného cesta, neodolateľné a jednoduchšie než veterníky
- Nedeľný obed: Klasika v trojobale, v cestíčku, obrátené aj čiernohorské. 11x bravčové rezne
- Marcová TOP 13: Vďačné šunkofleky, punčová roláda aj luxusná bábovka. Varte a pečte podľa najsledovanejších videí!
Nepíšete, aký chlieb to pečiete... Kváskový chlieb (ražný kvas) musí kysnúť dlhšie a čím dlhšie kysne, tým lepšie. Obvykle pri jeho pečení v rúre slabo vykysnutý chlieb praská. Preto je dobré ho aj narezať na viacerých miestach, aby sme uľahčili únik pary a chlieb nepraskol tam, kde nechceme. Kvasnicový chlieb mi teda fakt ešte nepraskol, takže presne neviem. Ale po vykysnutí a stočení cesta do bochníka ide kysnúť ešte do ošatky a tú dávam do mikroténového sakla... Tam to dlho netrvá, takých 20 - 25 min iba, kým sa vyhrejee rúra. Pečiem na 250°C/ 15 min so zaparením (v spodnej časti rúry pekáčik s vodou), potom znížim na 190° , rúru vyvetrám a pečiem ešte 30 min. Potom vypnem a chlieb nechám ešte 5 min v rúre. Vyberiem ho, postriekam zvrchu, zospodu a nechám ho vychladnúť. Tieto na fotke sú kváskové...
www.primat.cz/moje-materialy/detail/265495?seoId=czu-...
alebo na google hladat "vyroba chleba" a primat_cz, da sa precitat z cache.
K praskaniu korky pisu:
- nizka zapekacia teplota,
- prudke pecenie.
Podla mojich skusenosti chlieb praska ked nie je dost vykysnuty.
Ale mne spravidla praskne aspon trochu, niekedy si vystaci s narezanim a vyplni rez.