Varenie

Pomôžte radou

ela77 - bez fotkyela77, 20. decembra 2014

Milé varecháčky poraďte.Chcela som po vzore kamošky upiecť fúkané kokosové pečivo.Samozrejme nový recept a vôbec som pôvodne nič také nemala v pláne. V recepte bolo treba presne dodržať ingrediencie, no pri pridávaní kokosu mi váha nejak prestala reagovať (asi vybitá baterka, niet nad klasiku) a tak som sypala kokos a sypala a váha stále nepribúdala. Keďže som už nemala obal z kokosu, lebo som ho mala nasypaný v pohári a nie iba jeden sáčik. tak som netušila koľko som vlastne do misky nasypala. Tak som volala kamoške, či nemá náhodou doma v zásobe ešte kokos aby mi pozrela na gramáž malého sáčku. Keď som zrátala všetky ingrediencie a porovnala váhu toho čo som ja mala v miske všetko spolu tak to bolo ďaleko od skutočne potrebného množstva. Váhu som použila takú, čo si po každom pridaní suroviny vynulujem a pridávam ďalšie suroviny. Aj tak som skúsila po spracovaní a ešte prípadného dodávania niektorých surovín aby sa ten pomer vyrovnal dávke kokosu. No dopadlo to hrozne. Cestíčko vo formičkách krásne nabehlo, ale žiaľ hneď aj spľaslo a dostať ho z formičiek, tak to radšej nebudem opisovať. Nechcela som riskovať ďalšie dávky a skúšať množstvo dané do formičky a pod., tak som tú zmes vysypala na tri plechy na pečiaci papier , že skúsim upiecť z toho pláty. Vydarili sa, len teraz netuším čo s nimi. Sú tvrdé ako doska, síce aj bublinkové, ale netuším čím by som ich mala naplniť aby zmäkli ale nerozpustili sa (toho cukru tam bolo tiež dosť veľa) a aby neboli presladené, pretože cesto je sladké až až. Neviem či iba džemom (netuším ako to spoluzareaguje, či to zmäkne a či dostatočne), či plnkou maslovou nadstavenou, či ich nakoniec iba nepolámem do nejakých nepečených guličiek. Plnky robené s pridaním Salka a pod. neprichádzajú do úvahy, lebo by to bolo nenormálne sladké. Vedela by som si to predstaviť prípadne skombinovať s nejakým plátom piškotového cesta a na to toto čudo kokosové, ale to by bolo toho veľa, Mám tri pláty na celý klasika plech. Ak má niekto nejaký dobrý nápad budem rada. Pláty zatiaľ čakajú na plechu, prinajhoršom ich budeme lámať a likvidovať iba tak. Tak mi treba, nemala som špekulovať, ale držať sa pôvodného plánu čo upiecť. Chcem robiť kokosové ježe, možno tie pláty nastrúham a namiesto obaľovania do kokosu ježkov obalím do tejto zmesy z nastrúhaných plátov, ale láka ma aj to spojiť ich nejakou tou plnkou, kvôli ktorej vlastne píšem tu na fore diskusií. Vy ste šikulky a možno ste už zažili aj niečo podobné ako sa stalo teraz mne a poradili ste si.

@zareaguj


Diskusia k téme

leomax
Škoda, že žiadaš o pomoc varecháčky a nie aj varecháčov, @ela77 , takto Ti nemôžem pomôcť :-(((
ela77
jooooj, ospravedlňujem sa mužom, vôbec som si to neuvedomila, že oslovujem akože iba varecháčky, aspoň vidíš ako ma ten môj nezdar hnevá, lebo ja sa zvyknem držať plánu pôvodného, toto čudo čo som stvorila a kajúcne sa priznávam, že pokazila ma štve, lebo chodím stále okolo neho. Takže ešte raz omluvu @leomax , aj muži mávajú dobré nápady okrem likvidovania už urobeného uvareného. Takže poraď a môžeš k rade pridať aj ďalšiu. Netuším kde najsť tých smajlíkov, napr. ako si ich použil ty. Treba ich stiahnuť mimo varechy, alebo sa dajú pridať aj tu z niečoho, ale hlavne tú pôvodnú radu.
leomax
@ela77 , nenahnevaj sa, ale ja som to myslel len ako vtip, lebo je tu aj veľa šikovných varecháčov. S fúkaným pečivom Ti ja nepomôžem. Hoci som už podľa našich varecháčov uvaril a upiekol veľa dobrôt. Určite Ti poradia.
A čo sa týka smajlíkov, naučil ma to tiež varecháč @martinis.
Keď sa chceš usmiať..:-))...klikni na dvojbodku :, daj pomlčku - a zátvorku ))), alebo, keď Ti je smutno (((.
Prajem Ti pekný večer, a ak môžeš, usmej sa na mňa! :-)))
ela77
@leomax , no veď ja som tušila podľa smajlíkov na konci, ako to myslíš, ale čakala som, že možno máš aj nejaký vtipný nápad, ktorý by mi síce nepomohol, ale aspoň by mi urobil náladu. Tak skúšam(pre istotu si tú radu skopírujem, ale samozrejme len ak to zvládnem, myslím tým smajlíkov), dúfam , že mi v rúre nezhoria zatiaľ bebe sušienky.:-))))) Huráá aké jednoduché, myslela som že sa to vytvára z nejakej ponuky. Vďakááá:-)))))No človek sa aj na staré kolená niečomu priučí:-))) stačí tých úsmevov?, len čo s mojim nepodarkom upečeným.
leomax
No vidíš, aká si šikulka :-)))). Neboj, nič sa nevyhodí, poradíš si! :-))
Prajem Ti pekný zbytok dňa!
radost
@ela77
ved tie guľky kokosové budú dobrá maškrta..a môžeš dať aj do mraziaku-zídu sa na budúci rok..:-)
alebo jesť ako sušienky..a máš po starosti..
želám pekný večer..i všetky dni..:-)
ela77
@rados ť ja viem, veď som to aj spomenula, dalo by sa to použiť aj akákoľvek posýpka, alebo vylepšená plnka do koláčov, ale láka ma to použiť tie pláty na normálne rezy spojené nejakou plnkou, len neviem ako to cesto zareaguje, lebo je to cesto na fúkané rožky, len žiaľ vylepšené troška mojimi doplnkami, lebo som netušila koľko čoho tam vlastne pri tej pokazenej váhe šlo. Práve dopekám : bebe dobré ráno od @Klaury , tam nevadí experimentovanie. Pripadala som si pri tom ako psíček a mačička z Čapkovej rozprávky ako piekli tortu. Tam sa do tých sušienok dá dať čokoľvek a nič sa nepokazí.
leomax
A čo tak upiecť ešte 2 ks. piškotového cesta, na piškotove nejaku plnku, podľa vlastnej fantázie, na plnku jedno z týchto "tvrdých" plátov, výdatne ich potrieť napr. kávou s rumom, opäť plnkou atď. Ja by som z toho isto vyčaroval niečo úžasné. Posledná vrstva by bola čokoládová poleva. Treba dať len tým Tvojím plátom niečo piť. A keď počkajú jeden dva dni v chladničke, budeš milo prekvapená. Verím, že niečo vymyslíš, veď už si veľké dievča:-)))
ela77
@leomax , veď ja som niečo také spomenula, ale mám hrúzu z toho množstva, ale asi to nejak tak urobím, len som preto chcela radu, na čo by najlepšie a bez ujmy zareagovalo to cesto. Ako vidím, či ako čítam:-) si znalec, len škoda, nemáš tu nejaký recept vlastných výtvorov. No zostanem asi pri tvojej rade, lebo ako vidím varecháčky asi pečú a pečú, alebo pozerajú TV, ale potom moje michelinky nech si s tým poradia ako chcú:-)))Kto vymyslel toto obžerstvo na Vianoce a hlavne sladkosti. Naši predkovia predtým poctivo pôstili a tak si potom mohli dovoliť aj nejaký ten priestupok v jedení, no dnešná doba si ponechala iba tú druhú časť.
ela77
@leomax , ešte som zabudla napísať, že ak sa rozhodnem podľa tvojej rady a vydarí sa to, tak to tu prilepím do receptov a nazvem:LEOMAXOVE REZY:-)) budeme mať na to autorské práva.:-)))))želám ti pekné Vianoce.
leomax
Milá ela77. Vidím, že v Tvojom ceste /plátoch/ nie je nič zlé, naopak, musia byť vynikajúce. A že sú tvrdé... To vôbec nevadí. Vidíš, teraz by som sa rozhodol, že by som nepiekol už žiadnu piškótu, ako som Ti radil predtým. Fakt, stačí im dať niečo piť, nemusí to byť rum s kávou /aj keď to je vynikajúca príchuť/, môže to byť aj nejaký dobrý sirup, alebo šťava zo zavaraneho ovocia. Ale to by som potom prispôsobil plnku k tomu ovociu. Tie pláty budú podľa Teba výborné, fakt im stačí dať len piť, na to trebárs vrstvu mascarponne s vanilkou, na to hocijaký dobrý džem a pokračujem až do konca. No a ja na poslednej vrstve obľubujem čokoládovú polevu. @ela77 , ver, keby som mal tie pláty, som šťastný, lebo najväčšiu prácu máš už za sebou. Možno vytvoríš niečo, čo ešte nikto "nepapal". A toto ma na varení-pečení baví. Preto nemám žiadný recept, lebo robím všetko spontánne a neviem si predstaviť, že by som si zapisoval a fotil, čo práve robím. Keď varím a pečiem, nesmie ma nikto vyrušovať, nie ešte nejaký foťák....Verím, že si s Tvojimi plátmi poradíš:-)))
1x hubata
leomax
@ela77 , Tvoj komentár o 22.05 mi urobil nesmiernu radosť a postarala si sa o to, že budem sladko zaspávať. Ďakujem Ti! Želám aj ja Tebe krásne Vianoce!
sovka62
Mohla by si ich naplniť krémom nastavovaným múkovou alebo pudingovou kašou. Osladiť ho stačí málo, tam to problém robiť nebude. Podobnými krémami sa plnia tvrdé pláty ako napr. medové, salajkové a pod. A naplnené ich nechaj v teple, do chladničky ich vlož až na druhý deň, keď budú zmäknuté.
smejkad
Mikujeme gulky s kokosom, aspon cast by som urcite pouzila takto
Aj na posypku
Ale napadlo ma, co tak skusit nepeceny cheescake ?
Nejaky lahky sviezi tvarohovy krem, zlahka poprskat cokoladou horkou - tipujem to naveliku maskrtu :-)
ela77
milé žienky, viem nápadov by bolo veľa, len netuším ako za rozpustí a prípadne potom roztečie to cukrové cesto , preto som pýtala radu, ak dám do toho plnku tak určite bez cukru, alebo minimum. Už i to robenie fúkaných rožkov mi veľmi nesedelo, ale bola som ukľudnená, že z toho vyjde veľa kusov a tak toho sladkého teda človek keď to spriemeruje nezje.Mohlo by z toho byť aj niečo také ako pri snehovej torte, lenže tam je cesto krehké a tu je tou pridanou múkou predsa iné.
kukulienka71
@ela77 , ak máš tie cestá tvrdé ako doska, neriskovala by som plnenie plátov, ak by od nadstavovanej plnky nezmäkli, bolo by škoda aj tých surovín. Mám tu recept na Maďarský krémeš s takou vôbec nie sladkou plnkou v snehovo-orechovom sladkom ceste. To sa po naplnení rozplýva na jazyku, ale upečené tiež nie je tvrdé ako doska, preto by som sa u teba bála výsledku. Pomeľ alebo potlč cesto na guľky a máš o skúsenosť viac:-) Také cesto, ako si upiekla, je vecou náhody, myslím, že tu nemá nik skúsenosť presne s takým. Alebo na kúsku vyskúšaj, natri ho povedzme nátierkovým maslom, počkaj deň, či zmäkne a potom podľa výsledku uvidíš, či sa oplatí naplniť všetko. Na guľky je ten deň hore-dole aj tak jedno:-) Pekný deň!
milad
ja by som natrela parížskou šľahačkou, alebo nejakým pudingovým čokokrémom, navrch klasická šľahačka, šup do chladu odstáť a mňam
repkica
Jeeej, aj mne fúkané pečivo spľaslo... :-) ale pekne sa dalo vyklopiť, tak som ho nechala a na druhý deň už nebolo ani tak tvrdé. Zajtra mám v pláne plniť venčeky a medové rezy, uvidím... ak sa mi zvýši plnka pridám čokoládu a naplním si fúkané košíčky-rožky :-). Držte mi palce
jeka
Ja v takomto prípade si prípravím klasicky pudingový krém do ,ktorého podrvím pokazené koláčiky a natriem na piškotu potretú s lekvárom(kyslým) s urobím si praškovú šľahačku -vanilkový cukor-2 tegliky kyslá smotana to natriem na vrch,takže sa ta sladkosť trochu vyrovná,alebo ako maš ty plát vložiť medzi plnku.
hubata
Ja by som to v takom stave ako je - uložila do mrazničky a vrátila sa k tomu pred Veľkou nocou. Teraz si z takého nepodareného pečenia nešťastná, unavená, bez nápadu. Nepokaz si Vianoce takouto blbosťou, do Veľkej noci niečo vygúgliš, niečo použiješ z týchto rád a bude po probléme.
ela77
no keď si spojím všetky rady, tak sa snáď niečo vydarí. Vďaka, že ste sa pokúsili radiť, ale je to asi tak ako píše @hubat á, . Veď v novom roku by sme si navzájom mohli urobiť spoveď, komu sa čo nezdarilo a ako to riešil. Prajem vám všetkým pekné Vianoce aj keď žiaľ asi bez snehu.
tetrisss
Nuz najlepsie urobit plnku z jemneho tvarohu, cesto ti krasne odmakne, ale neviem, ci nie az prilis, to tvoje cesto bude asi take tvrde a porovite ako polystyren. Prinajhorsom hod do kosa.
ela77
@tetrisss , no ti si tomu dala, že do koša:-))), že by som nimi zateplila aspoň kúsok schodiska ?,máš pravdu je ako polystyren. Ale je to už v poriadku už sú pláty vymerané zarovnané a pripravené na striedačku do piškotového cesta. Plnka bude nadstavená a menej sladká. Bude to v poriadku, riskujem, ale nevadí, už aj odrezky pomaly miznú z plechu, takže je jeditelné.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ela77 bolo by zaujímavé ukázať čo ste vytvorili :-)
ela77
Skúsim zajtra odfotiť to čo z toho zostalo, upiekla som piškotu, ktorú som prekrojila a tie kokosové plátysom prispôsobila jej veľkosti. Urobila som do toho krém z môjho "Jozefovho koláča"", ktorý tu mám ako recept, je to viac nadstavená plnka a po natretí a spojení s tými plátmi a zaťažení na jednu noc ani nie je poznať aké pláty sú medzi piškótou, pekne to nasiaklo a zmäklo. Takže obava, že z toho vznikne žuvačka, či niečo podobné bola zbytočná, takže vznikli ""LEOMAXOVE REZY"", ako som sľúbila prvému môjmu záchrancovi, ktorý sa mi ozval. Na stredný plát som natrela dobrý ríbezľovo egrešový džem, aby to troška oživilo a je to bašta. Jeden plát som dala aj medzi rozrezaný plát piškoty na kokosové ježe a je to výborné aj tam. Takže to dopadlo celkom dobre.