Rôzne

Pomoooc

duliz - bez fotkyduliz, 24. februára 2015

prosím Vás poraďte mi.
Pravidelne si pečiem svoje pečivo..a už opakovane sa mi stalo, že po otvorení múky v nej lozia také malé potvorky...ani mušky ani červíky len niečo také trošku väčšie ako zrnko múky :-) je jedno či je to múka polohrubá, hrubá alebo hladká...či je z Penam alebo z Pohronského Ruskova.
Jediná v ktorej neboli je ražná....tak neviem či im nechutí alebo len ja zle vidím :-). Priznám sa, že ma to už "serie" lebo múka nakoniec skončí u frajerových sliepok a ja musím bežať kúpiť druhú. Ešteže mi aspoň vajcia nosííi...
Nekupujem žiadne veľké zásoby, ozaj len to kilečko. Skladujem ich v potravinovej skrini....nikdy s tým nebol problém až teraz.
Tak neviem, robím chybu ja....alebo je v mlynoch bordel? Alebo, že by to bolo obohatenie múky prírodnými proteínmi a len JA som to nepochopila?

@zareaguj


Diskusia k téme

nadia56
hned v obchode muku otvor a prezri si ju, ci v nej najdes - ako ty pises-
také malé potvorky...ani mušky ani červíky len niečo také trošku väčšie ako zrnko múky, ak tam budu muku reklamuj, v pripade, ze je muka cista popozeraj doma, ci sa ti nahodou v potravinovej skrini alebo spajzke nerozmnozila tato haved, lebo si si ju mohla kludne doniest z obchodu, v tom pripade treba urobit generalny poriadok, ani nevies, s akym tovarom si si ich mohla priniest domov, to sa obcas moze stat, vela uspechov a pekny den ti zelam :-)
smejkad
ak sa hybu, asi to budu roztoce
ak muku otvoris hned ako prides z obchodu a nebudu tam , ale o tyzden uz ano, mas to v skrini, vlastne teraz uz to urcite mas v skrini :-(
skus vsetko skladovat v uzatvaratelnych nadobach a ak prides na ucinny sposob, ako sa ich zbavit, urcite daj vediet :-))
radost
aj po preosiatí je nepoužiteľná..??
v múke môžu byť vajíčka-a po čase doma sa vyliahne viditeľná pliaga..či nie..??
odfoť-ukáž čudo..!
evanaaa
Nevypadá to náhodou ako racsa, malinké, čierne, mierne podlhovasté? Ja som to mala minulé leto, tiež som vyhadzovala múku a aj iné sypké potraviny ale aj ryžu a zaujímavé, že ono sa to tak množilo, nielen v jednej skrini ale aj v inej, ktorá bola úplne inde, takže preliezť nemohli. Potom som vždy novú múku dala na deň-dva do mrazničky ( hneď po kúpe) a časom sa mi úplne vytratili. Raz som ich mala aj v starom byte v BA, tiež som musela robiť inventúru. Ale neviem, odkiaľ to pôvodne pochádzalo. Roztoče to neboli, tie myslím nie je vidno.
pusta1
no dievčence, tiež veľa pečiem a mne sa podarilo 2x zamoriť byt moľmi, kupujem múku vo väčšom množstve a to boli veľké čierne mole, nie šatové, nepomohlo nič iné, len všetku múku vyhodiť do smetí, poriadne vyupratovať, vyumývať všetko, pre istotu vystriekať a bolo po nemilých drzých moliach. medzi potravinami mám balíčky proti potravinovým moliam, ktoré sublimujú. také isté mole som našla v originál balení detskej krupice a v originál neotvorenom balení ryže balenej v celofáne, odvtedy kontrolujem všetky tieto potraviny už pri nákupe a prehliadke podrobím pravidelne aj špajzu.
je to háved dovlečená už z obchodov, kam tovar vozia z veľkoskladov.
preto je na mieste vaša rada, kontrolovať už priamo pri nákupe a ešte aj otatné doma.
najlepšie skladovať doma v dobre uzavierateľných, pokiaľ možno v hermetických, priehľadných nádobách.
musím zaklopať na drevo, už sa mi to viackrát nestalo.
marcel83
Otvarat muku v obchode? A potom rozmyslat, ako ju cestou domov nevysypat...

Kupujem muku vzdy cely "pakel" (10x1kg) a NIKDY som nemal ziadne potvorky. A to ju skladujem v pivnici. (vlhko+tma=ideal na pliagu)

Bolo by dobre lepsie popisat tie potvorky, co to zac, lebo mole /co tuna pani vyssie pise/ su isto vacsie, ako zrnko muky... Vies to odfotit?
elalea
....:pred par rokmi som mal "tu cest" a robil som cosi s agroproduktmi...;-)..skusim to zhrnut len kratko;-)))....jasne,vsetko co "pride z poľa" je žive....po zbere urody to treba precistit.nieco sa robi mechanicky,nieco inak....mechanika su rozne sita a fukanie napr.v susicke,ostatne je "ine kafe"...napr.v polnonakupoch by sa malo s urodou pohybovat pomocou dopravnikov atd,aby sa zabranilo mnozeniu a vytvaraniu "hniezd"skodcov(doslova si "zlepia" hrcu zrna a tam sa mnozia).ked je tych skodcov vela,musi sa zrno tzv."plynovat",to znamena,ze sa do kopy zrna pomocou trubiek vlozia tabletky sirovodika zlisovaneho s fluorom.zakryje sa to foliou a necha sa par dni posobit.ked sa to otvori a vyvetra,tak par holubov na streche tej sypky skape....fluor zostane(neskor by sa mal mechanicky oddelit)a ten bojovy plyn sa volne vypari.chalani co to robia maju dychacie masky a "atombordel"obleky.....a este je veeeela inych sposobov...ale bud optimista,napr.ked sa nasadzaju par dnove kurence na farme, tak tie haly sa najprv dezinfikuju formaldehydovou parou....;-))))...ono sa to sice "vyvetra",ale to par dnove kura ma celkom dobre "zivotne prostredie"na svoj start...;-)))..a tento pribeh poznam osobne az po koniec,cize porazka a bitinok...aaaale pokracovanie niekedy nabuduce...;-))))
radost
aaaleee...@elalea...
prečo takú smutnú hroznú PRAVDU synu..?? daj radšej LOž-prifarbenú na ružovo..ale milú..my nespasíme tento svet..pre nás len prijať-inej cesty niet..na VARECHU pre potechu..zlé skúsenosti a postrehy nechaj v mechu..?:-)))
dať to pokračovanie..??radšej nie...!!
:-)))
radost
nesúvisí s témou..ale
na stv2 dávajú akurát reláciu o potravinách..reťazcoch..ako sa vyhadzujú do kontajnerov potraviny..tony a tony..kam sme to dospeli..čo sme to dovolili..ako to pôjde dalej..za tri-štyri generácie obrat z:
-jedlo je boží dar..chráň ho..ked padne-pobozkaj..daj zvieratkám=hovorila mi babka..
-dnes:plné koše v školách..pri panelákoch..reťazce..
je mi bôľno..
elalea
....@radost... chcel by som mat tvoj optimizmus...;-)....zial,su to veci z vlastnej skusenosti....ako napr.:kvalitna telacina v markete...-nesranduj,ktory dobry hospodar zabije tela,ked z neho moze vychovat dobru dojnicu...;-)?,videl som mlade telce,ktore mali uplne bledu,az sinavu farbu pecene.samozrejme z liekov a teploty....a co myslis,pan MVDr.na bitunku odpisal cele zviera,ci len chore organy?pecen von a ostatne sa spracovalo....;-(..a tie kravy na bitunku....pane boze....,kazdej tretej prikladal zrkadielko k nosu,ci este dycha....mrtvolu predsa nemozes porazit na bitunku....ci???.kde koncia tie kravicky co nam produkuju tie miliony litrov mlieka na jogurty,maslo,syry atd...no nepochovame ich do zeme....taka kravicka na 5-tej,6-tej laktacii(rozumej po pocte teliatok),toho uz ma dost...a kde je,ked v kazdom markete maju len maso z mladych bykov???prave si myslim,ze tu na vareche su ludia,ktori sa zaujimaju o to,co papaju...
;-))).kym budu ekonomicky prosperovat takyto "velkoproducenti",bohuzial nedostaneme sa k zdravym surovinam...;-))).;-(((
radost
chlapče..optimizmus v tomto marazme strácam..začína mať prevahu obava..strach..bolesť..
čo-majúc vedomosti-môžem zmeniť-by som posunula latku života mojich potomkov ku kvalite..vieš..??
sleduješ stv2 teraz..??
elalea
...@radost... prepac,nesledujem Tv teraz,nahanam deti do postele...;-))))...nejake rozpravky u nas idu aktualne...;-D
aroooo
mne takto zamorila potr. skriňu ryža, kde sa vytvoril chuchvalec,ten zvlhol,splesnivej, nebolo to vidieť cez papierový obal, až keď bol obal dierkovaný a z neho sa potom liahli a vyliezali tie potvory a začali pochodovať a dierkovať obaly od múky, zapáčili sa im aj piškóty, oblátky, orechy.... no skrátka poldňová robota všetko prezrieť, vyhádzať, vyčistiť všetky škáry skrine.... bola to tuším zrniarka, tie majú taký sploštený "sosáčik". Chyba musí byť asi v obchode alebo skladoch medzičlánkov, keď píšeš, že sa to objavilo v múkach od 2 výrobcov. Viem, že v P. Ruskove v mlyne je moderná uzatvorená technológia mletia a ako bolo písané hore, minimálne ročne prebieha aj plynovanie celého mlyna a skladov. Prajem príjemnú zábavu, radšej vyhodiť ako ešte raz to preberať, na utešenie, sviatky sa blížia a toto už bude upratané....
kuchticka
Jedina moja rada: vsetko od muky, ryze, ovesne vlocky, krupy mam nasypane v slennych poharoch a do kazdeho phara dam jeden bobkovy list, aby sa tam nemohly liahnut ziadne potvorky.
Hovorim o cerstvych , nenakazenych potravinach. Ak uz domov donesies "hniezdo" to bych poradila reklamovat tam kde si to kupite.
1x deria
elisticka
poznam to tie malicke potvory prejdu aj cez sitko...tiez krmim dcerine sliepky ..ale to musi byt uz v muke a ked presypem aj do pohara co som si zvykla robit davno odkedy som nasla mole tak hned to presypem ... to sa neda nic robit len vyhodit ....
kimlo
Robím to tak ako @kuchticka , všetko v sklených pohároch a bobkový list. A žiadne potvory sa nemnožia.
sovka62
@elalea , žiaľ, musím potvrdiť, že všetko v tvojich komentároch je pravdivé. Asi sme z jedného fachu, pri robote sme sa nezdržali týždeň ani mesiac a všetko je nám prehľadne jasné. Už do roku 1989 nebolo všetko v poriadku, ale predsa len sme mali pomerne prísne normy, ich dodržiavanie sa kontrolovalo, chyby sa trestali. Prečo asi boli krátko po neholúcii zrušené? Čo na nich bolo zlé? Vidím len jeden dôvod, bolo treba dať možnosti rôznym podfukárom, tí si to na správnych miestach vybavili a že ich to niečo stálo, je hádam každému v našej demokracii karpatského typu jasné. Rozumný človek už nekupuje hotové výrobky, len základné potraviny, z ktorých všetko vyrába doma, len je čím ďalej ťažšie zohnať tie základné suroviny v dobrej kvalite.
sovka62
A teraz k pôvodnej otázke. @duliz , privri oči a jedz, pred pár dňami som pozerala reportáž o tom, ako sa v Belgicku a Holandsku zakladajú farmy na chov hmyzu, z ktorého sa potom vyrábajú rôzne pasty, nátierky, dokonca hamburgery a ľudia to kupujú, lebo hmyz je dôležitým a lacným zdrojom bielkovín. Tak sa nesťažuj príliš nahlas, aby ti supermarket nedal doplatiť bielkovinový prídavok, ktorý si si s múkou priniesla domov na tajnáša.
pusta1
@radost , prepáč mi, ale o akom "marazme" to tu rozprávaš???
vo veku 65 rokov???
koľko múdrych ľudí, lekárov, vedcov, obyčajných ľudí je aktívnych v tomto veku, čulých psychicky i fyzicky, často ešte aj pracujú a prinášajú veľa dobrého pre všetkých...a trhnú aj mladších a mladých!!!

len pre info každého tu na vareche:
sú u nás i vo svete Univerzity tretieho veku,
nie jeden senior si práve v tomto veku spraví VŠ, dokonca II. VŠ a inak sa vzdeláva, tiež športuje a je spoločensky a inak aktívny.
@radost , ty si veľmi čulý a aktívny človek v tomto veku :-)
gubics
Darmo dáš pozor pri nákupe, najprv doma všetky skrinky vyprázdni a vystriekaj sprejom proti lezúcemu hmyzu. Návod je na flakone, koľko máš počkať, potom všetko vyumyvaj, a vráť tam len tie potraviny, ktoré nie sú zamorené. Tak máš istotu, že ďalšie sa tam nerozmnožia. Mne sa stalo, že som bola pol roka u dcéry, a keď som prišla domov, v múke som mala také malé chrobáky, tak som sa ich zbavila ako som tu vyššie napísala.Najpravdepodobnejšie , že som si ich dovliekla z obchodu, lebo predtým som ich nemala, a od susedov určite nepreliezli, to robia len mravce, že lozia z bytu do bytu cez stupačku, ale aj tie vystriekam.
hubata
Darmo striekate, presýpate, kupujete novú a novú múku: v múke vždy chrobáčikovia boli a aj sú i keď ich nevidíme. Treba kúpiť len husté okrúhle sito a múku pred každým použitím preosiať. Mne sa to nechce, ale si ju preosejem vtedy keď si dokladám do nádoby na 2 kg múky novú......
viera1
@duliz toto na internete nevyriešiš.Nahlás to na "hygienu" a s múkou choď do predajne.Zabaľ ju do mikroténového sáčku a uvidíš ten fofr na zákazníckom pulte,keď im to ukážeš.Pani vyletela spoza pultu a ťahala ma von z predajne,keď som jej povedala,že jej to tam vysypem a zamorím ešte aj to,čo nie je.Inak zamorenú múku (ryžu,cestoviny,strukoviny...) sa dá niekedy poznaťpodľa jemných pavučiniek okolo spojov na obale.Nedávno v jednom obchode mali v "akcii" múku Babička a určite vedeli,že je napadnutá (pavučinky okolo spojov boli neprehliadnuteľné),preto ju dali za akciovú cenu.To ma už naštvalo a zavolala som na hygienu,druhý deň bol regál prázdny a známa,ktorá tam robí prezradila,že museli všetku zlikvidovať.A predísť tejto katastrofe v domácnosti sa dá len dôkladnou kontrolou po kúpe (kedy máš ešte blok od nákupu).
2010
Zaujmave spinave verejne zachody ako v afrike to nikomu nevadi, ale mikro chrobaky co sa krmia len mukou a aj tak sa upecu, pomali dat trest smrti predavacov.
marika9
Pri dnešných marketingových praktikách by sa mohlo stať aj to, že ani veľmi vo výrobe nedávajú pozor na takéto prímesi. Predsa keď to vyhodíš, musíš kúpiť nové... Musia si nejako nahradiť vyhodené končeky salámov a pod., ktoré im EÚ káže vyhadzovať. Doteraz speňažili aj tie, veď pre zvieratká to bolo fajn. Obchod si vždy príde na svoje. Najhoršie je na tom prvovýrobca a konzument.
jujoska
veru bobkovy list a uzatvaracie pohare su najlepsou prevenciou. Aj do susenych hub dajte bobkace a mate po starostiach
radost
@pusta
ja som myslela marazmus celospoločenský..nie môj osobný..:-)
bozulka
Pamätám si ako deti sme sa chodili schovávať na povalu kde bolo umiestnené obilie, podľa druhu, ktoré sa mlelo alebo šrotovalo podľa potreby.Tiež tam bola veľká debna rozdelená na tri časti v ktorej sa skladovali múky podľa druhu - chlebová,na koláče a tiež na zásmažky a zátrepky.Verte alebo nie tiež sa tam objavovali rôzne malé potvorky,ale gazdinka mala husté sito a múku vždy preosiala a prevzdušnila.Surová múka sa nekonzumuje / aspoň my nie :-) / a pečením alebo varením sa "potvorky,vajíčka " zničia ak tam nejaké ostali.
Bolo to už dávno.Tiež som si priniesla párkrát múku,ryžu,domov a vyhodila lebo sa mi to protivilo,ale potom som si spomenula na moje detstvo a odvtedy to už nerobím hoci som videla v telke reláciu aké je to " nebezpečn " !!! :-)))
jozka2
Mne sa stalo tiez,ze som objavovala mole a nemohla som na to prist za nic na svete ,
celu spajzu a kuchynu kazdu potravinu som prezrela a nikde nic nenasla.V jeseni kupujem orechy a oriesky,mavam ich na stole v nadobe na to urcenej a tak si kazdy luska kedy ma chut.Raz som zobrala orech,skoro som odpadla,bol tam mol,vsetko slo vonku,len dodnes nepochopim preco sa tam a z coho utvorili mole v kuchyni mam sucho.Takze pozri aj to ak mas orechy ci ti to nejde z nich.Moje boli v skrupinach a z casu na cas z nich po jeden vylietaval.
kuchticka
@2010 - trafil si kliniec po hlavicke. Pred niekolkymi rolmi sme boli na vychodnom Slovensku. na ceste nazpat sme sa stavili v nejakom motoreste, alebo akejsi restauracii sa obcerstvit - niekde medzi vychodom a zapadom Slovenska. Manzel si "odskocil" na WC a prisiel celkom znechuteny- zhrozeny!!! Ako mozu mat na Slovensku taky zachod ked su v Europskej Unii. Hanba ma obliala za moj rodny kraj.
evanaaa
Mole a chrobáčiky nie sú to isté, pri tých malých nie sú žiadne pavučinky ako pri moliach a červíčkoch. A zdá sa, že @duliz mole asi nemá, ale niečo iné, asi to, čo som spomínala ja. Zaujímalo by ma, čo si teda podnikla, napíš, či ti to pomohlo.