Varenie

Poleva na moravske koláče

tetrisss - fotkatetrisss, 22. júna 2016

Minule mi syn doniesol z českej svadby tie úžasné malé koláčiky, čo by nebolo až také zaujímavé, lebo receptov na tieto koláče je množstvo, ale bola na nich taká strááášne dobrá biela poleva a vôbec som ju nevedela identifikovat. Neviete niekto na takúto dobrotu recept? Vyzeralo to ako bielková poleva, ale nebola suchá.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Nevím, jestli poradím, ale někde se máčejí v másle s rumem, pak v moučkovém cukru - to všechno bohatě. Tetriss to by mohlo být ono.
haji
Dovětek pro úplnost: máčení se provádí po upečení - nejprve v tekutině /rozpuštěné máslo s rumem/ a pak obalují v moučkovém cukru.
tetrisss
Nuz, dakujem za snahu ale urcite nie, bola to taka hmota ako uvareny bielkovy krem, ale este hutnejsie, ale nedalo sa mi zistit, co to je, bolo to sladke, dobre a nezname. :)
haji
@Tetrisss (25.6.2016 14:10)
Tetrissku a co vzorek - zamrazený asi nebude, co tak vyfocený?! hmm?!
klukodvody
Možná zkus citronovou šťávu s cukrem úplně do hladka až začne úplně bělat, ochutnej, kyselost musí být úplně potlačená a jak píše Haji po ubečení jen lehce namočit koláček.
katka78
Moravské koláče poznám len s mrveničkou, alebo "svadobné" tak ako píše @haji (maslo, rum, cukor - namočiť). Možno odveci, ale napadlo mi, či to nemohla byť poleva ako sa používa na škoricové/osie hniezda. Tá sa robieva z krémového smotanového syra. Je napríklad v tomto recepte  varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-cinnabons-s-kremovou-...
Niečo podobné je aj tu  varecha.pravda.sk/recepty/obrie-osie-hniezda/39997-recept...
aja71
No pokud se dobře pamatuji tak se u nás na moravě ty malé svatební koláčky namáčejí do rumu s máslem a pak obalují v moučkovém cukru . To udělá takovou jakoby polevu. Peču je na svatby dost často.
siisa
@Katka78 (25.6.2016 22:46)

Ahoj Katka, ako robíš tie úžasné celozrnné žemle bez kvasníc ? Nepridáš sem recept ?
katka78
@Siisa (7.7.2016 20:11) Ahoj @Siisa , pekávam ich viac, ktoré máš na mysli, kde si ich videla? Asi pri nejakom recepte? Lebo tu nič také nespomínam. Skús ma prosím trošku nasmerovať, uvidím ktoré to sú a budem ti môcť dať recept :-)