Varenie

Poleva na medovníky vyskúšané, overené

kristinkus - bez fotkykristinkus, 16. decembra 2017

Dobry, chcela by som sa opytat ako je najlepsie robit polevu, ja som si myslela ze sa slaha nad parou a potom sa tak tym zdobia medovniky, len som nasla recepty kde to tak nie je, bez slahania /miesania/ nad parou, a ked sa neslaha nad parou tak to treba nechat vyschnut citala ze 30 min.? A ako dlho sa mozu jest ozdobene medovniky, lebo ich chcem robit s detmi aby im nic nebolo ked to nie je nad parou, ci to je vobec daka trvacna poleva ked je zo surovych bielkov spravena, dakujem velmi pekne este som to nikdy nerobila.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Polevu nikdy nešľahaj, popraská ti, ani nerob z bielkového snehu, vženieš do masy bublinky, tie potom začnú praskať a poleva opadá. Vlastná skúsenosť, narobila som perníky, obdarovala všetkých a do Štedrého večera zdobenie opadalo. Ja robím 40 rokov túto:
1 bielko
12 - 14 g práškového cukru
1 PL Solamylu.
citrónová šťava podľa potreby
Cukor si dvakrát preosejem, dám do šikovnej misky, ktorá má hladké boky. Pridám solamyl - nie maizenu, tá je žltá - a miešam, miešam vareškou, kým nie je plnka pekná, snehobiela.
Ak je veľmi hustá, pridám citrónovú šťavu - precedenú, aby tam neboli kúsky dužiny. Nikdy nie vodu, voda sa ti vyplaví navrch.
Polevu si skúšam tak, že naberiem trochu na varešku a nechám ju stekať tenkým pramienkom. Ak sa hneď roztečie, je riedka, pridám cukor. Ak zas stojí, zriedim. Miešať treba len tak dlho, aby sa všetko pekne spojilo a poleva bola hladučká a lesklá. Viac ako 15 minút určite nemiešam.
Hotovú polevu si prikryjem fóliou, alebo mokrou utierkou, aby sa na vrchu neurobila kôrka. Tá potom popraská, dostane sa do sáčku na zdobenie a zapchá otvor.
Zdobím malým sáčkom, ktorý nemá dole švík zo zvárania. Dám tam zo dve lyžice, vytlačím vzduch, urobím malilinkú dierku na rožku nožničkami . Poleva ešte pri zdobení od teplej ruky trochu zredne.
Poleva na perníkoch vyschne a dá sa jesť, dokedy perníky vydržia, aj rok. Naše deti jedli práve tú suchú polevu z perníkov, olamovali to prštekami, alebo olizovali, nikdy sa im nič nestalo. Cukor konzervuje a dezinfikuje.
Nech sa ti darí.
luss44
robím polevu podobne ako @Bubaya , miešam vidličkou. Ale chcem skôr poradiť s iným - pred pár rokmi som kúpila zdobičku, ktorou sa krásne kreslí ako hrubším perom, máme dokonca dve, lebo odvtedy obe dcéry chytilo zdobenie medovníkov :) Dostať ju bežne v domácich potrebách.


haji
@Luss44 (17.12.2017 09:36)
Bezva vychytávka. S papírovým kornoutkem, později ustřiženým igelitovým sáčkem jsem pravidelně bojovala. Používala jsem později na zdobení injekční stříkačku /bez jehly/, to bylo také adrenalinkové - bo mletý cukr je od jisté doby potvorka a je hrubší. Kousky tam dělaly potíže. Měla jsem dlouhou jehlu a uvolňovala... Oh. Zdobička musí být extra fajn! Díky za bezva vychytávku, dobré vědět!
haji
@Kristinkus pokud máš strach z bílků, jde zdobit i čokoládovou polevou. Piplačka je oboje. Jak píše hore Bubaya, není čeho se bát. Poleva vyschne a nemá se tam co dít. Nejhorší smrt je z leknutí. Časem si najdeš svoje postupy, suroviny a strach tě opustí. Ať se ti daří!
Ještě k bílkovému zdobení. Když nejde /z nějakého podivného důvodu/ dělat delší čárku, náhradní řešení je dělat tečky - hromádečky. A tak se protečkovat do vzoru. Nebo nevzoru. Bodkované je také krásné.
1x bubaya
rela
Už niekoľko rokov zdobím takou istou zdobičkou ako @Luss44. Je skutočne dobrá. Bielky šľahám nad parou iba keď robím "snehové pečivo", pretože veľmi rýchle schnú.
katka78
@Bubaya (17.12.2017 08:04) babule, že vy tie skvelé rady nedávate rovno ako recepty.. včera Frezia68 salonky, dnes ty bielkovú polevu. Tak si ich aspoň kopírujem, aj zato vďaka.

bubaya
@Katka78 (17.12.2017 14:15)
No vidíš, tak pridám, ešte nemajú všetci nazdobené. Zdobičku idem zajtra zháňať.
bubaya
Pridala som celý recept, čo sa sem nevmestilo, možno ešte niekto nemá nazdobené (ja ), tak sa mu bude hodiť.
kristinkus
Dakujem velmi pekne za rady aj ja som kupila tu zdobicku,aj za recept zajtra vyskusame s detmi zdobit,uvidime co z toho bude dakujem