O Varecha.sk

Písanie interpunkcie

pepe6954 - bez fotkypepe6954, 14. apríla 2014

Vážení priatelia,
som priaznivcom varecha.sk už niekoľko rokov a rád sa nechám inšpirovať vašimi-našimi nápadmi v kuchyni. Mám však jednu výhradu. Ako počítačový grafik som dvadsať rokov pracoval na sadzbe rôznych novín, časopisov či kníh a nedá mi, aby som sa zastal našeho krásneho slovenského jazyka. Je priam strašidelné ako sa vo vašich príspevkoch venujete správnosti písania. Predovšetkým sa jedná o interpunkčné znamienka. Preto mám jednu prosbu na vás.
Pravidlá slovenského pravopisu: STN 01 6910 Pravidlá písania a úpravy písomností
1.2 Bodka, výkričník, otáznik, čiarka, bodkočiarka a dvojbodka
Bodka, výkričník, otáznik, čiarka, bodkočiarka a dvojbodka sa píšu tesne za príslušným slovom bez medzery. Ak je za slovom alebo na konci vety viac interpunkčných znamienok, medzera sa dáva až za posledné z nich.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
náš jazyk je skutočne krásny..
tvoj postoj mi je jasný..
ale..mám radu:
ber VARECHU z pohľadu pravopisu z nadhľadu..
želám pohodový deň..:-)
tomas
@pepe6954 máte pravdu s umiestnením bodky, čiarky a podobných znakov majú ľudia asi najčastejšie problém.
kimlo
Pravda pravda... stačí si čítať niektoré komentáre...
abdul
Súhlas. Teraz schytáš kritiku, lebo vareška je vraj o varení a nie o diktátoch a podobné duchaplné hlúposti. Niektorí adepti na Nobelovku si po sebe ani neprečítajú výplod mozgu. A povedať niečo o úcte k spisovnému jazyku ? Boj s veternými mlynmi. Bohužiaľ.
megdesign
@pepe a podla STN 01 691:

1. Ma byt Slovensky jazyk, nie slovensky jazyk.
2. Za slovom strasidelne ma byt ciarka.

Vodu kazes, vino pijes? ;)
morenajea
@pepe6954 hovoríš mi z duše, podobné preklepy priam bijú do očí. Musíš si na to ale zvyknúť, pretože niektorí varecháči sú schopní ťa za kritizovanie gramatiky ukameňovať. Zo strojopisu mám štátnice a tam strhávali body aj za takú drobnosť ako umiestnenie čiarky. Malá rada: prečítať si svoj výtvor, než ho odpálite k zverejneniu.
mata3636
@megdesign - a prečo by tam mala byť čiarka? Nemá. Ale u Teba jedna chýba. Za "Ach, Bože". Za oslovením vždy ide čiarka
morenajea
V....te sa na to. Raz a navždy ukončite spory na Vareche ohľadom gramatiky. Nemá to zmysel anič sa tým nevyrieši. Ypsilony, čiarky, s/z a pod. Píšte šeci ,ako chceťe .Načo sa nad tým rosčulovať ,chiby skôr prídu smješne. Keť sa za ne nehanbí ich autor,jeho vec. Komu to vaďí ,aj tak nič nezmoze a ostatním je to evidentne jedno ...
letisia
@megdesign správne má byť slovenský jazyk a v prípade vety, ktorú napísala morenajea, nemá byť čiarka, nejde o zložené súvetie ale o prirovnanie.
morenajea
@megdesign Mám rada, keď ma poučuje človek, ktorý ani len nepoužíva mäkčene a dĺžne. Z lenivosti alebo nevzdelanosti, ktovie...
megdesign
@morenajea z lenivosti... :P

@letisia mno pokial viem, tak spravne je Slovensky jazyk...

Prirovnanie:Zo strojopisu mám štátnice a tam strhávali body ako na bežiacom páse.

Zlozene suvetie: Zo strojopisu mám štátnice a tam strhávali body aj za takú drobnosť, ako umiestnenie čiarky.
amelie
Varecha by naozaj mala byť o varení: tu radšej prehliadnem priestupky proti pravopisu ako jedlá typu "chlieb s maslom"... Mimochodom, @pepe , "jednať sa" môžeš o kilo cibule na trhu:-)
frezia68
Niekto je lepší v slovenčine a niekto vo varení a táto diskusia je o ničom.Kto neovláda jazyk,lepší už nebude...ani ja :-))) .Ale vo varení sa tu všetci zdokonalíme,ak chceme.Lebo sú tu aj plodné diskusie a či je interpunkcia správna?Rada prehliadnem,ak dostanem dobrú radu,alebo výborný recept.
babidka
Milý @pepe , nežijeme v ideálnom svete , kde všetko funguje podľa noriem:-)Túto normu musia poznať iba profesionáli ,napr. korektori .My , obyčajní ľudia - píšeme ako vieme :-)
amelie
@megdesign , máš pravdu, dve slovesá, dve vety, čiže súvetie :-))) 1 sloveso: "je", 2. sloveso: venujete sa:-)))
amelie
... "prosbu k vám", nie "prosbu na vás"...
marlenka
Milý Pepe6954,súhasím s tvojim názorom,aj mňa veľmi irituje neznalosť slov.jazyka,napr.aj na bilboardoch,v mediach a na internete.
Maš moju podporu.
kimlo
@marlenka a vo tom to je...ked tak za ciarkou sa dava medzera...ale nic v zlom som tym nemyslel... :-)..pisem bez diakritiky lebo mam angl. klavesnicu..
marlenka
Kimlo,nebud malicherný,čiarka sem,čiarka tam,myslela som gramatické chyby ako sú hrubky,predložky atd...napr.dlho mi oči klal jeden napis u nas v KE...ulica šturová,prepač,neviem napisat velké š...
kimlo
No jo, tak v tomto pripade Ti davam za pravdu...ak sa ovsem meno ulice tyka najvacsieho slovenskeho hejslovaka, alebo zeby nejakeho stura (s kratkym "u") ?... :-)
evanaaa
Ak už je reč o pravopise, mne sa najviac páči, ak niekto napíše - "koli" miesto kvoli, teda, správnejšie - kvôli. Alebo - zajacou, stromou, domou,atď., pritom koncovka -ou je len v 7.páde: s varechou, mamou, loptou, ap. Ale to by bola kapitola už o inom a aj mne vyfučalo veľa z hlavy za tie roky, čo som naposledy sedela v školských laviciach. Ale aspoň tie základy by sa mali ovládať........ a správne je: slovenský jazyk, český jazyk.....s veľkými písmenami sa píšu len mená a názvy niečoho.
megdesign
@evanaaa presne tak, nazvy niecoho... A Slovensky jazyk je nazov jazyka. Tak isto, ako Anglicky jazyk, Flamsky jazyk, Nemecky jazyk a pod. ;)

@mata3636 uz len to, ze je vo vete samohlaska "a" znaci, ze je to suvetie ;) /ako toto, co som prave napisal :)/
Umiestnenie je odvodene od slovesa umiestnit. Cize aj tak ti to nesedi ;)
letisia
@megdesign pre tvoju informáciu:
PRÍPADY, V KTORÝCH TREBA NAPÍSAŤ MALÉ PÍSMENO
1. Pomenovania členov politických, náboženských, športových, kultúrnych a iných skupín
(ľavičiar, komunista, demokrat, katolík, moslim, františkán, jehovista, slovanista, štúrovci, marxista, bernolákovci)
2. Pomenovania jazykov
(slovenčina, angličtina)
3. Názvy vied a vyučovacích predmetov
(slovenský jazyk, chémia, botanika, telesná výchova)
4. Mená náboženstiev
(kresťanstvo, islam, budhizmus)
5. Rodové a druhové mená rastlín a živočíchov
(sokol sťahovavý, smrek obyčajný)
5. Vzťahové prídavné mená, ktoré sú odvodené od vlastných mien
(slovenský, štúrovský, vianočný, veľkonočný, grécky, bernolákovský, kresťanský)
6. Latinské označenia pádov
(nominatív, genitív, datív)
7. Všeobecné pomenovania inštitúcií bez uvedenia sídla alebo prívlastku osobnosti
(základná škola - Základná škola v Radošine)
(gymnázium - Gymnázium A. Sládkoviča)
(mestský úrad - Mestský úrad v Nitre)

Takže: slovenský jazyk je zásadne s malým "s".
mata3636
@megdesing - 1. áno, je to súvetie, zle som napísala.
2. K tomu druhému som najprv nemala ani chuť sa vyjadriť, lebo takú hlúposť som dávno nepočula. Miešaš hrušky s jablkami. Už si niekedy počul o slovných druhoch? Akože podstatné mená, slovesá, zámená, prídavné mená, ... Umiestniť je sloveso, umiestnenie podstatné meno. Viac ti snáď písať netreba. Páni, že odvodené od slovesa a preto tam má byť čiarka. Uff :-D
megdesign
@mata3636 vrat sa na ZS....

Sloveso umiestniť - neurčitok, plnovýznamové činnostné bezpredmetové sloveso v trpnom rode.
Odvodené slová:
Umiestnený, umiestnenie, umiestni, atp...
mata3636
@megdesing - a čo má byť, že je odvodené? Preto sa tam má písať čiarka? Svoje odporúčania si nechaj pre seba. Očividne to potrebuješ. A neunúvaj sa viac reagovať na mňa. S pustou si môžete ruky podať. Oboch, ak ste tvrdohlavo presvedčení o svojej pravde, nepresvedčí o opaku ani tisíc dôkazov. Tak si mysli, čo si myslíš. Tvoja vec.
megdesign
@mata3636 Presne tak ;)

Krasne je sledovat ludi, ked nevedia "kam z konopy", ako vedia zrovnavat a osocovat ludi. Ked dojdu padne argumety, prichadza na rad agresivita. Prikladne chovanie vodcovskej osobnosti...
mata3636
@megdesing - trefa! Presne si opísal, ako jednáš ty. Väčšina tvojich komentárov je posmešných, ironických, nezriedka urážlivých. Neviem, kde v mojom komente je agresivita. S osočovaním si začal prvý ty. A "kam z konopí" ja určite viem.
letisia
@megdesign nenavážaj sa do ľudí. Nemusíš mať vždy pravdu. Tak ako si nemal s tým slovenským jazykom. A ak si o svojej pravde presvedčený, tak argumentuj slušne a kľudne.
Pred slovíčko "ako" sa píše čiarka vtedy, ak za ním je sloveso.
Inak asi by sme sa mali viac zamerať na dôkladný popis postupu receptov, ako bazírovať na nejakých čiarkach vo vetách.
letisia
Ach jaj. Tuším mi v poslednej vete chýba čiarka za slovom "inak" :-)
kegija
Rada sa zapojím :) Píše sa slovenský jazyk, treba si naštudovať Pravidlá slovenského pravopisu -  www.juls.savba.sk/ediela/psp2000/psp.pdf....

Ďalšia vec - "Zo strojopisu mám štátnice a tam strhávali body aj za takú drobnosť ako umiestnenie čiarky." - tá čiarka tam určite nemá byť a rovnako sa to dá nájsť v PSP :)
kegija
V STN 01 6910 sa hovorí iba o úpravách v dokumente, vôbec nie o písaní veľkých písmen a čiarok. Netreba sa oháňať niečim, čo človek nepozná.

megdesign
@mata3636 Konopa siata je zensky rod, sklonuje sa podla vzoru zena. Cize 2. pad: Genitiv - /z koho? z čoho?/ "kam z konopy" ;)

PS: Kolko je, prosim Ta, "posmešných, ironických, nezriedka urážlivých" komentov odo mna v tejto diskusii?

micanela
podla mna sem chodi kopa ludi kvoli receptom ... a ci je niekde nejaka hrubka ich az tak nezaujima
julica
@megdesign , co tvrdenie, to sliapnutie vedla. Uz si daj pohov so svojimi internetovymi znalostami jazyka. miesas tu slovotvorne a syntakticke hladisko (narazam na ciarku pred umiestnenie), splietas, co ti napadne, ak to chces pocut takto. Neviem, preco sa v poslednom case spravas takto, ale prajem ti, nech sa to co najskor vyriesi. s pozdravom slovencinarka julca
letisia
Nejde o skloňovanie slova konopa, ale o zaužívaný slovenský hovorový výraz pre "nevie si rady".
Ty si v slovníku azetu už našiel nejaké chyby, keď mu neveríš? Alebo to len preto, lebo....
Tak sa pozri ako je toto slovné spojenie napísané v novinárskom článku.
 aktualne.atlas.sk/koalicia-nevie-kam-z-konopi-trnkokriza-...

To je ako príklad.
megdesign
:))) Cize PSP su pri slove konopa out a berie sa ako spravny "zaužívaný slovenský hovorový výraz" zo SSP :)
Veru nasiel ;) Ved predsa je to konopa siata, nie konope siate :))))

Slovencinarka a male "m" a "s" na zaciatkoch viet :))) Nadherne, tlieskam kreativite :)))
julica
Okej, chces polemizovat o vztahu spisovnosti a kodifikacie verzus spisovnosti a uzu? Ze hodnotenie spravny je absolutne relativne? Chces pocut, ze frazeologicka jednotka "nevediet, kam z konopi" je jednoducho ustalena, rovnako ako vsetky ostatne FJ,ma svoj narecovy povod, a preto sa na nu normy PSP, teda kodifikacna norma, jednoducho nikdy nevztahuju? Chces teraz opravovat vsetkych a vsetko, lebo ty to vies so svojim sedliackym rozumom pochopit lepsie ako ini? Babka k babke, budu kapce a tak? :)
letisia
@megdesign ak si dobre prečítaš slovník, na ktorý ti dala julica odkaz, tak sa dočítaš, že sa používajú oba výrazy - konope aj konopa.
svedka
Tak sa mi tu na Vareche pacilo,no ja uz teraz ani nemam chut pridavat nejake nove recepty...Dakujem pekne.Ospravedlnte ma,ze nepouzivam dlzne a makcene,bohuzial,nemam slovensku klavesnicu.
julica
@svedka , neblazni, ani ja zvycajne nepouzivam interpunkciu na internete a ani to nemienim menit. Len pekne ostan, taketo debady prichadzaju v pravidelnych intervaloch a potom sa zase vytratia :)
letisia
@svedka snažím sa nezapájať do diskusií, v ktorých ide o výmenu názorov ostrejším, či nevhodným spôsobom, pretože každý má právo na svoj názor. Ale v tejto diskusii nejde už o názor ale o vedomosti, tak som sa zapojila, pretože nemám rada, ak sa niekto pasuje za vševedka, ktorým však v žiadnom prípade nie je.
Tvojmu žalúdku sa veľmi ospravedlňujem :-)
evanaaa
Konopa, konopa, zelená konopa.......
Sadila konope, sadila, žaba jej do čižmy skočila.......
Radšej si zaspievajte, nech vám vydrží dobrá nálada, lebo takéto výmeny názorov každému neprospievajú. Predsa sa nemôžete porovnávať s odborníkom na správny pravopis a gramatiku.
marlenka
Ahoj Pepe,pozri sa kam si to až dotiahol,asi ešte nikto nemal toľko komentarov,si dobrý a si víťaz,a pekne sa to rozvetvuje,a teraz sa možte obuť do mňa,že nie su čiarky na svojom mieste...
marikafil
:-)
by som rada vedela, ako ,marlenka prišla na to, kto je víťaz:-)
komentárov tu už bolo aj omnoho viac, napríklad pri skvelom recepte na chlieb bez miesenia, ale aj pri mnohých ďalších. na rozdiel od tejto "diskusie" sme sa však inokedy dozvedeli niečo, čo nám pomohlo v kuchyni.