Rôzne

Perky, pirohy... a viete čo sú págle?

an3da - fotkaan3da, 5. novembra 2012

U nás vo Vojvodine, v mojom Kysáči poznáme iba pirohy. Cesto vyvaľkané do kruhu, na polovicu rozložíme slivkový lekvár, založíme druhou polovicou, potlačíme prstami okolo, vyvaríme vo vode, scedíme, pomastíme a posypeme makom alebo praženou krupicou či strúhankou s cukrom.
Págle sa robili z chlebového cesta, vyvaľkalo sa na tenko do kruhu a narezalo nožom na štvorčeky. Pieklo sa v peci pred chlebom lebo bolo rýchlo hotové. Upečené bolo tvrdé, rozlámalo sa na tie štvočeky, zalialo na krátko vriacou vodou, rýchlo scedilo, pomastilo a posypalo mletým makom s cukrom. Nesmiem manželovi pripomenúť lebo budem musieť miesiť a piecť. Ja to veľmi nerada, lepšie mi je také chrumkavé.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Domnievala som sa, že págle budú buď bagely, bagly z kysnutého cesta, alebo bratislavské rožky, lebo tie sa v Bratislave nazývali aj pajgle, alebo pajglíky. To čo píšeš nepoznám, u nás sa v peci pred chlebom piekli okrúhle osúchy, milovali sme ich natreté masťou, alebo mletými škvarkami, ktoré sa na nich hneď topili a s cesnakom. Niekde ich volali podplameníky a okolo Nových Zámkov poplamúchy.
an3da
Págle môžu byť aj s tvarohom. Okrem toho pred chlebom sa pieklo aj lepňa - podobne ako osúchy, ale mohlo byť potrieto aj so smotanou, to je dobré ked sa ona pripečie.