Rôzne

Pečenie na ražni

feri2700 - bez fotkyferi2700, 5. augusta 2015

pečenie vola, barana,... na ražni

@zareaguj


Diskusia k téme

feri2700
chcel by som vedieť aké finty sa používajú pri pečení vola, barana a podobne... počul som, že do vola, barana... sa kvôli lepšiemu prepečeniu z vnútra vkladajú sklenené fľaše /najlepšie zo šampanského /... má s tým niekto skúsenosti... Ďakujem za komentáre... F2700
evanaaa
No, možno na tých fľašiach niečo bude, ja som kedysi podobnú radu videla - čítala, ale v menšom prevedení, vkladala sa do hydiny ( tuším do husi, kačky), ale inak ti neporadím, možno niekto iný...... ( rozpálená fľaša lepšie prepečie vnútro).
ubka
@feri2700 vola aj barana treba min.5 dni pred pečením marinovat,každý ma svoj rcp.marinady, / cesnak,víno,bylinky,soľ atď.,pred pečením sa omyje,osusi a dáva sa nad pahrebu,ktorá musí byť z min.1rok suseneho dreva,najlepšie z ovocných stromov a pečenie trvá cca 8 hodín.počas pečenia sa potiera marinadou,ale finta:-) môže byť aj kofola.Fľaše sa vkladajú do hydiny,no pri volovi by bol treba demizon:-))), myslím,že to nie je ten spôsob.

kltko
jedna dôležitá informácia, veľkosť kompletne upečeného kusu na ražni končí niekde na 4-5 kg. Čiže medzi kačkou a husou, prípadne u králika. Všetko väčšie
- ak chceme mať výsledok naraz a kompletne upečený sa musí tepelne predupraviť (čiastočne upiecť, možno by fungoval aj konvektomat) a na ražni len dopiecť a chytiť arómu a kôrku.
- alebo pečieme a upečené odkrajujeme postupne a rovnako priebežne potierame marinádou (klasika napríklad pri pečení vola/býka)
- do veľkosti ovce (cca 15-20 kg) sa dá piecť aj komplet na ražni za dvoch podmienok; na bočnom teple (ražeň je vedľa ohniska, nie nad!) a máš motor na neustále otáčanie (pozri môj recept na pečenú ovečku)
- veľký kus pečený bez predúpravy by na povrchu bol zhorený a v jadre mäsa surový.
Fľaše (uhorkový štvorliter) šli do prasiatka (cca 30 kg) pri jeho predpekaní - ako z dôvodu zachovania tvaru (aby sa rebrá nezbortili) a zároveň aj rovnomernejšie prepieklo (v rúre).
Marinády záležia na mäse a chutiach konzumentov.
Pozor na prudký oheň pod ražňom - nemal by sa vyskytnúť, postup podobne ako pri grilovaní (ide o rovnomerné sálavé teplo do 200 °C, nie o plameň 400 °C)
Pri veľkých kusoch pozor na uchytenie mäsa - ľahko padne do pahreby.