Varenie

Pečenie chleba - pokus ... omyl

dvorka - fotkadvorka, 21. júla 2015

Na stránke Varechy je nespočetné množstvo receptov na chleby. Inšpirujem sa ale, nejde mi to. Vyberiem si vždy recept kde chleba na obrázku vyzerá úchvatne a mysliac si že idem presne podľa receptu spracúvam cesto a pečiem. Z asi desiatich chlebov v minulom roku mi vyšli dva. Potom dlho dlho nič, pred Vianocami som natrafila na internete na sódový špaldový ktorý konečne vyzerá aj chutí ale stále chcem upiecť aj klasický chlieb z droždia. Kváskové už neskúšam, lebo tie boli úplné fiasko. Včera som sa však odvážila podľa receptu p. Martapa upiecť Chlieb z ražnej múky. Je to 5 dňový postup, prakticky zas kváskový chlieb. Postupovala som podľa receptu (neviem však z akých dôvodov momentálne vypnutého), no ani po niekoľko hodinovom kysnutí cesto nevyrástlo a po upečení mi vznikol hutný ražno - špaldový kyjak. Nevzdala som sa. Dnes som pokračovala v pečení a dala som sa robiť iný chlieb so sušeným droždím (niektorí, vrátane mojej mamky ho vychvaľujú). Postupovala som podľa receptu ale vyšiel kolega k prvému kyjaku. Nie je až tak hutný ako včerajší, aj čo to podrástol, ale nie je to ono. Prosím skúsených pekárov, poraďte recept ktorý je naozaj vyskúšaný a osvedčený. Nebaví ma pečenie pokus - omyl. Ale chlieb potrebujem piecť, nakoľko pečiem len zo špaldovej a ražnej múky. A ešte dovetok. Nie je pečiaci papier ako pečiaci papier. Klasický ktorý používam roky mi došiel, nahradila som ho bielym. Aj som ho potrela olejom. No v konečnom dôsledku ho z chlebíka po namokrení odlupujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

anaba
Ja som niekolkokrat piekla (mala som peciace obdobie :-) ) chlieb bez miesenia,so susenym drozdim,v ovalnej jenskej miske s poklopom a vzdy sa mi podaril,akurat to bola mala davka,tak pre nas na jedny ranajky :-)Vyskusaj ten tam by sa nemalo co pokazit,akurat neviem ako sa sprava spaldova muka,ja som robila z klasickej hladkej alebo misung s celozrnnou.
kimlo
Z vlastnej skúsenosti viem že čím viacej ražnej múky, tým je ťažší, hutnejší, bez dier a preto tie kyjaky... skús pšeničnú chlebovú T650 a ražný len kvások.
smejkad
suhlasim s kimlo
a este taka jednoducha vec, ked nerastie - kysnute vseobecne zvyknem zamiesat redsie, necham podkysnut kym ocividne narastie, prisypem trochu muky, premiesim, znovu necham podkysnut - tak dva tri styri krat to zopakujem a potom sup do pece :-)
musi byt riadne vyhriata, aby chlebik vyskocil
netusim preco, ale po tom premieseni to kysne vzdy lepsie a rychlejsie :-)
dvorka
Ďakujem všetkým za rady. Recepty od @marcel83 som si uložila a určite zas niekedy skúsim. Rada od @smejkad je pre mňa veľmi cenná. Ja sa trocha obávam cesta ak je redšie a možno práve tam je ten pes zakopaný. Celozrnné múky potrebujú viac tekutiny. Pravda. Dnešný chlieb je chuťovo fajný, ale asi dám do neho viac vody aby bolo cesto redšie. Skúsim ešte raz zajtra. Nevzdám to. Čo sa týka ražnej múky, tej dávam tak 1/4 max. 1/3. A @anaba prosím napíš konkrétny recept na chlieb bez miesenia. Raz som robila a ten bol jeden z mála vydarených, len neviem ktorý to bol lebo som si ho neuložila. Vďaka :)
smejkad
ten co tu ma najviac komentov sa ti urcite podari ( chlieb bez miesenie ) :-)
a ak chces nieco na styl bieleho madarskeho chleba ( nam pride taky kolacoidny, ale fajny ), tak tento je dobry :
 www.mimibazar.sk/recept.php?id=45891...

a este jeden tip - ak si sa uz skamaratila s pecivom, vynikajuce su rozky ala cistinka a z nich urobis aj sendvic :-)
rulik
@dvorka k dovetku, ja používam miesto papiera na pečenie čiernu fóliu na pečenie z Lidlu a ešte ma nesklamala a je veľká aj na veľké plechy, stačí umyť
sovka62
Nuž, z čisto ražnej a špaldovej múky kyprý chlebík neupečieš, ako už poznamenal @kimlo. Myslím si, že by si nemala skúšať recept za receptom, skús si vybrať jeden, ktorý ti zložením vyhovuje. Presne si zapíš postup a množstvá surovín. Uvdíš ako vyjde a podša výsledku k receptu pridávaj, či uberaj jednotlivé suroviny, kým sa neprepracuješ k chlebu, ktorý ti bude vyhovovať. A plech nevykladaj papierom, lepšie je suchý nevymastený, posypať hladkou múkou, chlebík sa neprilepí a okraje bude mať pekne oblé.
nadia56
chlieb pecieme uz roky, recepty stale vylepsujeme, podla informacii ku ktorym sa dostaneme a zatial sme najspokojnejsi s tymto mojim zakladnym receptom na chlieb: 4 dcl vody, 4 hrnceky muka / z toho 1/4 razna a zvysok chlebova/, hrncek = 2,5 dcl, 2 cl sol, 1 cl med, 2 pl kmin, 1pl ocot, 2 cl susene drozdie, mozu sa pridat rozne semienka: slnecnicove, lanove chia ale aj 1-2 polievkove lyzice psylia, v poslednom case si davam kvasnice vykysnut na noc podla receptu
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-rozky-/57319-recept.html...

ak by si vyskusala daj vediet ci sa vydaril, zelam ti vela uspechov a spokojnych stravnikov ☺
kuchticka
Potvrzdujem radu @sovky a @kimlo. Na maksi - nadychany- chlebik musis dat taktiez muku psenicnu. Peciem uz asi 10-12 rokov, teraz bez problemov.
babidka
Razna aj spaldova muka obsahuju malo/menej/ lepku a preto z nich nikdy nebude "nadychany" chlebik. Ak nechces pouzivat chlebovu psenicnu muku , tak musis vymysliet sama nejaku technologiu na lepsi chlebik a to znamena donekonecna experimentovat :-) Skus este postup ako ti radi @smejkad ale ovela lepsie to nebude ...
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...

Chlieb bez miesenia sa mi nevydaril bez psenicnej muky a ako -tak sa vydaril v pomere 1diel spalda/1diel razna/2 diely psenicna chlebova .Ale dal sa zjest iba uplne cerstvy ....
anina6
tiež patrím k tým, ktorí si radi upečú ten svoj chlebík a používam celozrnnú hladkú múku, špaldovú aj ražnú, ale stále pridávam aj hladkú múku T650. Mne sa veľmi osvedčil tento recept od Iva63, dá sa kombinovať a miešať pomery múky aj so semiačkami  varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36...
Prajem pekný deň a nech sa ti chlebík vydarí.
dvorka
Myslím že sa mi oplatilo požiadať o radu. Nakoľko moje dievčatá nemôžu pšenicu ale špaldu a iné zrná áno, hľadám recept ktorý by pasoval práve pre tieto múky. Mám svoj osvedčený recept na kysnuté cesto z ktorého pečiem buchty, banketové rožky a rôzne koláče, no chlieb bez pekárničky ktorá mi pred vyše rokom doslúžila upiecť neviem. Preto to skúšanie. Až urobím nový chlieb v ktorom použijem vaše informácie, určite dám vedieť. Veľká vďaka skúseným Varecháčom :)
lilith66
@dvorka zožeň si kvalitný kvások tu  www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html...
na chlieb potrebuješ dobrý, starý, dlho prikrmovaný kvások, ktorý má silu, najlepší je niekoľkoročný :-) môžem pridať svoj recept na kváskový chlebík, robím ho dlhšie z celozrnných múk, nedávam pšeničnú len špaldovú a ražnú, pomer jednotlivých múk ti dá hutnosť alebo kyprosť, ja ražnú dávam celú nakvasiť do kvásku kvôli stráviteľnosti, pridávam do cesta len špaldovú, aj celozrnný chlebík vie byť úžasne chutný a jemný :-) chce to len trochu praxe
micanela
suhlasim s @kimlo - zo spaldovej muky to nebolo ono

skusaj dalej, domaci chlebik sa neda porovnat s tym zo supermarketu - ta vona, chut, ze nesplesnie po 2 dnoch... za tu namahu stoji
tetuska
v poslednej dobe pekávam chlebík s predcestom, keďže večer stačí zamiesiť predcesto, dať vykysnúť a potom do chladničky, je to ľahšie ako udržiavať kvások, aby bol stále v poriadku, treba si to vygúgliť, tento chlieb je vynikajúci...