Varenie

Pagáče - veľké, mäkké...

bubaya - fotkabubaya, 30. januára 2017

Milé varecháčky a milí varecháči. Hľadám už asi týždeň recept na škvarkové pagáče. Na také, aké si kúpim v obchode, alebo ich mávajú na jarmokoch, vo vinárniach.....Kysnuté, veľké, vysoké, mäkké, vláčne a nie veľakrát prekladané. Nie suché, mrvivé a chrumkavé. Hlavne mäkké, a mäkké aj na druhý deň bez kadejakých hejblov a kúziel s vodou, mikrovlnkou, hrncami a pod. Upiekla som už dvakrát podľa receptov, čo som si našla na vareche, boli dobré, chutné, ale suché, drobivé a tvrdé, ani zemiak na druhý pokus veľmi nepomohol. Prešla som asi 187 receptov a nič. Možno to bude ten 188, ale už strácam nádej aj chuť hľadať. A experimentovať sa mi nechce, na to ja veľmi nie som. Už som rozmýšľala, že si zistím v Jednote, kto im pagáče dodáv a budem pýtať recept, ale to mi zas lenivosť a výron v členku nedovolí. Tak prosím, pomôžte, nenechajte ma s výronom pred telkou bez pagáčov.

@zareaguj


Diskusia k téme

lorak40
Jednoduché riešenie.Na 0,5 kg múky jeden a pol lyžice bravčovej masti najlepšie z mangalice a neprekladaj tri krát.Stačí raz a máš pagáče podľa svojej predstavy.Cesto vyvaľkať na na hrúbku 1 cm.
kukulienka71
presne tak, bravčová masť urobí v kysnutom ceste vláčnosť a mäkkosť. Podľa mňa záleží aj na druhu oškvarkov, zo suchých a tvrdých mäkké pagáče nebudú. Do cesta len žĺtok a urobiť ho redšie, hydratované, veľkosť si určíš sama. Normálne som na ne dostala chuť teraz:-))
bubaya
Škvarky som mala z mangalice, krásne, mäkké aj chrumkavé. Ale masť do cesta som nedala. A spoľahla som sa na recepty od renomovaných varecháčov a na chvály v komentároch. Ale ja mám asi iné predstavy o pagáči, ako ostatní. Vďaka za rady.
rulik
Pagáče od babky-materáky
60 dkg hladkej múky Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto
1 KL soli večer pred pečením,na 2.deň 3x prevaľkáme-preložíme a
2 margaríny(Hera) rozvaľkáme,vykrajujeme okrúhle pagáčiky,na vrchu
1 vajce nožíkom urobíme mriežku,posypeme rascou.
1 šľahačková smotana
rulik
sa to nejako domiešalo:
600g hladkej múky
1 KL soli
2 margaríny(Hera)
1 vajce
1 šľahačková smotana
Večer pred pečením všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, dáme do chladničky a na 2.deň 3x prevaľkáme-preložíme, rozvaľkáme a vykrajujeme okrúhle pagáčiky, na vrchu urobíme nožíkom mriežku, posypeme rascou a pečieme
bubaya
@Frezia68 (31.1.2017 12:25)

Vďaka, dobrý recept pre lenivú kuchárku.
@Rulik Materáky, to je ono, tak sa tomu hovorilo. Vyskúšam aj jedno, aj druhé. Hurá do kuchyne.!!!!!
dobruska22
ahoj, vyskusaj materake od Izabela, alebo Skvarkove pagace od Akeber.oba recepty su super,mam odskusane,pekny den
babucka
Skus co dom dal, muka ,mlieko kvasnice ,kysla smotana sol ,trochu cukru,v supke uvarene a nastruhane zemiaky opecene na troche masti.Do muky pridat rozmrvene kvasnice ,cukor sol,kyslu smotanu a mlieko spojit do cesta a nechat nakysnut a 2krat premiesit a znovu nakysnut.Cesto rozvalkat a rozotret opecene zemiaky,prelozit ako listkove cesto ,chvilu podkysnut a povykrajovane potret zltkom a upiect.
bubaya
Hurá, podarili sa, mala som výborné škvarky z mangalice. Urobila som výcuc zo všetkých vašich receptov a rád. Dala som smotanu, aj zemiak, masť aj škvarky, prekladala som len raz takže 4 vrstvy. Vykrojila som väčšie, nie také pidikolieska. Ešte sú stále mäkké. Aj som prišla na to, kde bola chyba. Prekladala som ich 3x, takže som mala 12 vrstiev, a to už nezostalo takmer žiadne cesto, len škvarky, takže to v podstate bolo lístkové, nie kysnuté. Vďaka za spoluprácu.
dobruska22
To je super, ze sa ti podarili. Ja som neodolala, este som zvedava nakukla, ci si nahodou nepisala, ako to dopadlo. Ja mam este take starodavne "vykrajovatko" po mame-tiez ich robila velke. A ako krpec, som mohla robit na vrchu tu mriezku...No hlavne, ze chutilo. Ta nasa "Varecha" je uzasna..!Nemam skvarky, zajtra peciem len sladke.ale jaj, dala by som si tie nezdrave uzasne pagace..
bubaya
Fotky bohužiaľ nie, nefunguje technika, a kým bude fungovať, budú pagáče zjedené. Ale boli dobré.
eldina
Urobili ste mi chute ! Asi tiez zbuchnem. Kupujem u masiara skvarkovu drt, kg asi za euro. Vzdy urobim par plechov a sup nieco aj do mraznicky.
rulik
ospravedlňujem sa za neúplný recept:
@Tanavian - 1 kocku margarínu(Hera) môžeme nahradiť pomletými škvarkami, rozotrieme na rozvaľkaný plát
@Dajda - áno samozrejme ide tam kocka droždia
takto to je po konzultácii s mamou už komplet, musím si to opraviť aj v mojich receptoch
tieto materáky môžu byť so škvarkami alebo bez nich