Varenie

Ovsená múka

merrycherry - fotkamerrycherry, 26. januára 2015

Ahojte...Chcem sa spýtať či používate ovsenú múku, a ako??...

Ja s ňou neviem asi nič robiť :D...Minule som išla podľa jedného receptu kde bola písaná ovsená tortila ako ovsená múka, voda a soľ...Tá moja múka nejako moc lepila..a vlastne nič mi z toho nevzniklo..len akoby kopa blata...čitala som kde všade sa múka používa...len by som chcela vedieť, ako ju používate vy...Bola by som rada za všetky tipy, recepty, postrehy...:)

@zareaguj


Diskusia k téme

elysa
ja ju používam často, do polievok na zásmažku, na zahustenie omáčok, obaľujem v nej mäso, ryby, syr, všetko pred vyprážaním, pri pečení nahrádzam časť múky predpísanej pri pečení, podľa návodu to má byť tak 5-10%, ja ju už dávam od oka, na asi 0,5 kg múky najskôr na váhu nasypem 2 PL ovsennej múky kopcom a dovážim múkou podľa receptu... aj tu ju spomínam  varecha.pravda.sk/recepty/kokosove-jeze/45886-recept.htm...
bubaya
Ja pridávam aj do chleba, a je dobrá aj do sladkých jedál, palaciniek - tam dávam pol ovsenej, vajcia to udržia, alebo koláčikov - vanilkové rožky s ňou sú vynikajúce, ale tak, ako elysa píše - len časť. Ovsená múka má málo lepku, takže nedrží veľmi pohromade.
merrycherry
@bubaya...super baby...tešim sa, že mi niekto odpovedal...preto som asi vtedy mala s tej tortily kopu blata...:)..Skúsim aj ja pridať do chleba najbližšie :)
neposed
@bubaya - prosim Ta a do chleba aky pomer ovsenej muky? Moze sa kombinovat aj so spaldovou?
bubaya
neposed - ja pečiem chlieb tretinkový - 200 g špalda, 200 g raž, 200 g pšenica - tak miesto 200 g niektorej múky dám cca 100 g ovsenej. Alebo keď robím len špaldovo - ražný, tak dám 300 g ražnej, 100 g ovsenej a 200 g špaldovej. Ovsenú môžeš kombinovať s ktorou chceš, len treba pamätať na nízky obsah lepku, čím viac ovsenej, tým horšie to bude držať pohromade. Okrem toho dávam kadejaké múky - tekvicovú, pohánkovú, ľanovú.... tak od oka, ale vždy musí byť aspoň 2/3 múk obyčajných - pšenica, špalda, raž. On je potom ten chlebík zakaždým trochu iný.
drajan
ja si ju chcem kúpiť a nikde ju (zatiaľ) neviem zohnať
ada13
neviem, ci je to dobre,aleja si zvyknem do niektorych jedal pridavat trochu rozmixovanych ovsenych vlociek - cim by sa podla mna relativne dala muka nahradit,nedavno som robila bryndzaky a dala som aj toto a boli skvele. vydrzali dlhsie makke a zdali sa mi aj chutnejsie.
merrycherry
@ada13 aj ja som to skúšala...sa mi to zdá lepšie tiež :) a vela receptov je práve takto...rozmixovať vločky na múku..
bubaya
Vločky sú dobré na zahustenie polievok, ja ani nemixujem, len rozmrvím v dlaniach, a oni sa rozvaria a zahustia polievku, je to zdravšie, chutnejšie a menej roboty, ako so zápražkou. Dobre sa mixuje v trieštivom kávovom mlynčeku, dokonca aj krupica na hladkú múku sa dá. Uvarím si na večeru, s masielkom, kakavkom, bežím do obchodu po mlieko. Ja kupujem ovsenú v Tesco, obal je veľmi podobný s pšeničnými múkami, ale je modrý.