Varenie

Overený recept na papriku v oleji

marcel83 - fotkamarcel83, 25. augusta 2018

Ahojte.

Nemate niekto overeny recept na nalev papriky v oleji?

Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

tetulka
Tento recept mám už asi 35 rokov a stále zaváram len podľa neho. Nálev je na 10 kg papriky. Ja robím obyčajne 5 kg kápie a stačí polovičná dávka nálevu. Je z toho asi 13 kusov 3dcl pohárov. Nálev: 3 l vody, 0,5 l octu, 4 PL soli, 5 PL kr. cukru, 2 strúčiky cesnaku, pár guličiek nového a čierneho korenia, 1 ČL kys. sorbovej, 1 dcl oleja. Všetko dáme zovrieť do hrnca. /Nálev si môžete dochutiť podľa vlastnej obľuby, sladší, slanší, aj pikantnejší .../
Umytú a odstopkovanú papriku, môže byť v celku, alebo pokrájaná na polovičky, na štvrťky, na pásiky, podľa ľubovôle, dáme do vriaceho nálevu a povaríme do polomakka, vyberieme dierkovanou varechou a necháme odkvapkať. Takouto paprikou naplníme poháre celkom natesno a zalejem teplým nálevom, v ktorom sa paprika varila, tak 1,5 cm od vrchu. Nakoniec do pohára s paprikou nalejeme 1 PL oleja, uzavrieme viečkom a zasterilizujeme, aby chytilo viečko. U nás je veľmi obľúbená k chlebíku, na studenú kuchyňu. Nech sa vám vydarí, dobrú chuť.
mijaita
Receptu je jiste hodne. Ecka ja neresim. Navic je to recept od @Alena45 a protoze ti to neslo otevrit, tak jsem ti to jen upravila.
alena45
Marcel, veď čo je dnes zdravé ? Zato, že to je niekde napísané, ešte neznamená, že to je zdravé. Napríklad zeler, neviem dopestovať, nedarí sa mi, tak ho kupujem. Kedysi vydržal aj dva mesiace, než som si z neho ukrajovala, teraz po týždni zhnije. Normálny celer zoschýňa. A aký je ten zeler zdravý, že ? A tak si hovorím, veď tie kyslé uhorky nejem na kilá, len sem-tam, a ani tú papriku nejem na kilá. Nevyhneš sa.
marcel83
@Alena45 (29.8.2018 09:41)

Nasiel som jeden, kde namiesto deka idu horcicne semienka, skusim aj ten.
mata3636
@Marcel83 (29.8.2018 22:26)

Ved si sprav svoj nalev, ako na zmojemske uhorky. Voda, sol, cukor, ocot, horc.semienko, cele cierne korenie, nove korenie, bobkovy list. Ja tak zavaram posledne tri roky a vsetko ok
mijaita
Jak pise @Mata3636 tak dela nalev moje kamardka z vesnice. Jeji papriky me natolik chutnaly, ze jsem chtela rc a ona ten nalev dela podle jedne starsi knizky. Jsem si to vyfotila, predkladam do uvahy vc i jinych receptu z knizky.


motyka
Roky som zavárala papriku s olejom. Často sa mi stávalo, že v pohári stmavol, niekedy až do hneda. Preto už pár rokov zaváram bez oleja, len v sladkokyslom náleve. Olejom si ochutíme pri konzumácii. Takým, aký nám chutí. Najčastejšie olivovým, tekvicovým alebo orechovým. Naši už inú papriku nechcú.
Nálev robím sama - ale bez oleja. Sparím papriku v náleve a potom sterilizujem pár minút, aby chytilo viečka. Nikdy sa mi nepokazila a je výborná. Stále ju skonzumujeme z kyslých zaváranín ako prvú.
1x ivet74
kecupicek
Myslela som si, že takto zaváram už dlhé roky sama. Som rada, že si pridala svoj postup. Zavárala som aj s olejom, neviem prečo po čase paprika zmäkla. Pokiaľ je kvalitná domáca paprika, čerstvo natrhaná a hneď v ten deň naložená, vydrží zavarená až pokým ju nezjeme, čiže roky. Vyskúšala som už mnohé z predchádzajúcich receptov, ale zostala som pri tom ako ty. V jednoduchosti je nie len krása, ale aj úžitok. Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať drahé suroviny a hneď šmahom ruky ich vyhadzovať. @Motyka (30.8.2018 19:02)

1x motyka