Varenie

Ostrokyslá polievka

janca7 - bez fotkyjanca7, 15. júna 2017

Najlepšiu som jedla asi pred 20-timi rokmi a dostala som chuť spraviť si takú doma. Pozrela som množstvo receptov, ale ani jeden s ňou nemá nič spoločné. Nie, nie je to kritika, ale tá "moja" bola číra, boli v nej sklené rezance, kúsky kuracieho mäsa, čínske hríby, bambus, a mala neopísateľnú chuť. Po jej zjedení som sa cítila ako po piatich minútach v saune, ale fantázia. Vo sne by ma nenapadlo, dávať tam tofu alebo rozšľahané vajíčko. Je niekto, kto má recept na ostrú, kyslú, číru polievku so sklenenými rezancami? ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

kecupicek
Nevarím polievky ak nemusím. Môj vnúčik má obľúbenú zelenú, červenú a rezancovú, nech sú uvarené z čohokoľvek. Minule som mu uvarila hrstkovú, už zďaleka volal na mamu:- Mamka, babka navarila fanatickú polievku!-
hadik
Namiesto sklenených rezancov odporúčam skelnenú vatu.
2010
Slovensko ma velkost 49000 km2 a cina 9. 5 miliona km2. Co je skoro 200x vacsia ako slovensko.
Na slovensku je tak najmenej 30 kapustnic... takze v cine bude asi dost vela ostrokyslych polievok.
PS: co je ale zaujmave co mi ujo google splietal, ze to nie je tradicny cinsky recept, ale skor cinsky globalny recept vykoumany dakde cinskymi emigrantami v amerike.
 appetiteforchina.com/recipes/blog/chinese-hot-and-sour-soup...


bubaya
A čo tak cestou najmenšieho odporu - nedať tofu, ani vajce?
kecupicek
Aj slovenské polievky môžu byť ostré aj kyslé. Taká dobrá, kyslá kapustnica s čili papričkami vás tak potrasie ako zemetrasenie. Nechápem prečo sa my, Slováci, naháňame vždy za niečím cudzím? Cudzinci by si dali asi s chuťou niečo naše? Prečo sa nedržíme príslovia:- Každá líška svoj chvost chváli.-
lizatko
Tofu vynechaj a miesto vajka si daj sklenene rezance, kupis uz vsade.
dorko
Ziadne tofu, zaklad je dobry kuraci vyvar, do neho nakrajat masko vyvarene, dat zovriet, pridat citronovu travu, vela chilli, trstinovy cukor, stavu z limety, trochu rybej omacky (miesto soli) a podla chuti huby (sampinonony, shitake, uchovec), nechat trochu prevriet a takym horucim v miske zaliat tie ryzove tenke rezance (v ziadnom pripade ich v tej polievke nevarit!!) Limetovu stavu, rybaciu omacku, cukor a chili pridavat postupne a opatrne a stale ochutnavat, musia byt tie chute vyrovnane! Nech sa vydari :)
paces
@bubaya (15.6.2017 20:05)

Odkedy sa do ostrokyslej dava tofu a vajce???
paces
@dorko (7.9.2017 03:50)

Zabudol/la si na to, ze do ostrokyslej sa dava sojova omacka, ta tvori jej zaklad. Ake vylucne biela (cira), nie tmava. Dalej netusim, co tam ma co hladat citronova trava? Ziadna citronova trava. A zabudol/la si na velmi podstatnu zlozku - batatovy skrob, ktorym sa zahustuje. Ale kedze u nas sa tazko zhana, da sa pouzit aj zemiakovy (v ziadnom pripade ale nie kukuricny).
Z hribov urcite nie sampinony. Shitake, judasovo ucho, lievikovce, kyjovce, hlivu brondzovu alebo mlade brezovniky.