Rôzne

Ořechové tyčinky se strouhankou

moravanka - bez fotkymoravanka, 17. novembra 2015

ahoj varecháčky, měla jsem kdysi recept na tyčinky z vlašských ořechů (s citrónovou polevou), do kterých se přidávala strouhanka . Tetička od nás, co mně recept dávala, ho samozřejmě dělala od oka ..:"děvčico, šak klidně daj kolik ořechů, tolik prézlí..." Jednou mně pěkně vyšly, ale zapomněla jsem, že nemůžu dát kupovanou strouhanku, protože tam zjevně byly pomleté i sýrové rohlíky a slané věci.
Od té doby jsem si netroufla, recept pozapomněla a tetičky se už bohužel zeptat nemůžu.
Neznáte prosím takové nebo podobné cukroví?




@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Ja dávam strúhanku len v prípade, ak je cesto príliš riedke. Ináč len orechy, cukor a žĺtky.
bubaya
Cesto:
250 g mletých vlašských orechov
250 g práškového cukru
2 žĺtka
2 lyžice rumu /ak máme/

Na polevu:
250 g práškového cukru
2 bielka
Vymiešať spolu do hladka
Na zriedenie pridať citronovú šťavu, na zahustenie cukor
Prykryť vlhkou utierkou, alebo fóliou, aby sa neurobila na povrchu kôrka.
Postup:
Orechy, cukor, žĺtka a rum /v živote som nedávala, ale stojí v recepte/ spolu spracovať na hladké cesto, aby sa nedrobilo.
Ak je cesto príliš suché, pridať trochu bielka, ak je riedke, pridať strúhanku.
Nemiesiť veľmi dlho, lebo orechy púšťajú olej.
Vaľkať na papieri na pečenie, neprilepuje sa.
Vyvaľkať na tenko, potrieť časť cesta bielkovou polevou, odkrojiť pásik cca 4 cm, ten pokrájať na tyčinky a preniesť na plech. Najlepšie je ostrý nožík, alebo obracačka na palacinky.
Plech netreba mastiť.
Piecť - sušiť na 100°C dobrých 20 minút, tak, aby poleva trochu stmavla, ale nie veľmi, potom je spálená.
Pozrieť zo spodu, či sú upečené.
1x jozka2
evanaaa
Tieto tyčinky mama robievala, mala som ich rada, ale nikdy nedávala strúhanku, ak mala málo orechov, tak ich ani nerobila, zrejme sa tam tie orechy nadstavujú tou strúhankou aby sa ich nemuselo veľa dávať, nie je to surovina, ktorá by tam chýbala.
1x hubata
bubaya
Nenadstavujú, len ak je cesto veľmi riedke prisype sa za lyžicu. Orechy totiž nenasajú tekutinu, ale strúhanka áno a potom to lepšie drží pohromade. To je ako s polevou, neriedi sa vodou, lebo by voda vystúpila na povrch, ale citronom.
moravanka
Děkuju za reakce. Právě ta strouhanka pro mě byla záhada. Psala jsem tetička, protože tak se ještě u nás na dědině často říká, byla narozená po I. světové a určitě zvyklá hodně šetřit. Ořechů bylo vždycky dost a zadarmo, takže strouhanka musela mít nějaký důvod.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Skúste tento recept, mám ho od mojej mamy, volá sa to Orechové štangličky a boli neskutočne dobré :-).
Recept:
100 g mletých orechov, 150 g masla, 300 g práškového cukru, 400 g hladkej múky, 2 KL kakaa, 1 celé vajíčko, 1 žĺtok
Poleva:
200 g práškového cukru, 1 bielok, citrónová šťava podľa potreby
Suroviny na cesto sa spracujú, chvíľku sa nechá cesto "oddýchnuť" (30 minút), rozvaľká sa na hrúbku cca 0,5 cm, natrie sa vymiešanou polevou, chvíľu sa nechá poleva zaschnúť, pokrája sa ostrým nožom na paličky o veľkosti cca 1,5 cm x 8 cm, poukladá na plech na papier na pečenie a pri teplote cca 150 stupňov sa upečie tak, aby poleva zostala bledá.
katka78
Aj u nás sa robia Orechové štangličky, ale len z orechov, cukru a vajec. Recept je podobný ako uviedla @bubaya , no bez rumu. Vyzerajú takto.

jozka2
I ked mozna pozde,spomenula som si,ze mam este z roku pana /1958/ked som dostala recept na tieto stanglice od mojej kamaratky zo strednej skoly, Mariky.Mamka bola madarka a vypekala dobroty od vydumu sveta kolaciky,ktore mi u nich nenormalne
chutili.Pekavala kazdu nedelu a kazdu nedelu nieco ine.My sme jej s Mary pomahali a tak som si postupne recepty zapisovala.Napr.Islifank,Pen,pugler,Kremes,Rezy s piskotami, atd.medzi nimi aj tieto Orechove stangle,tak ti to tu pridavam ak ti to pomoze:
25 dkg ml.vl.orechy,25 dkg pr.cukru,1 cele vajicko,1 zltok a tolko brezli kolko cesto potrebuje na zahustenie.1 pl rumu,aby cesto bolo vlacne,to vsetko vymiesit,na posypanej doske tenko vyvalkat a na to vyliat polevu,nechat trosku preschnut a krajat velmi ostrym nozikom za kazdym macanym v horuvcej vode,aby sa poleva nelepila.
Poleva:2 bielka,16 pl preosiateho pras.cukru,1 pl octu,slahat v slahaci do vtedy kym nie je uplne husta.Susit okolo 150 st. C 10 min.
Snad mozem pre srandu spomenut,ze napieklo sa a po tednej hodine mamka nabali pre vydatu dceru,sla k nej na navstevu a my sme mali hody.Napraskali sme sa kolacov,no a ako to byva k dobremu patri este nieco lepsie,tak sme si zapalili cigaretku a kavu.Fajcit som sa dodnes nenaucila,ale toto bol neodmyslitelny ritual kedy cigareta nesmela chybat.Ked mamka prisla domov samozrejme hned zistila ze sa fajcilo i ked sa hned otvarali okna do koran.Mary sa vyhovorila,ze je este napachnuta od dymu,lebo jej sestra fajcila a tak nam to prechadzalo kazdu nedelu.
jozka2
Este by som snad dodala,to susenie je individualne podla rury,ale susili sme ich na minime.