Varenie

Opakovanie receptov

danja301 - fotkadanja301, 29. mája 2015

Dobrý deň Varecháči,neviem ,či to pôsobí rušivo len na mňa ,ale aký má význam pridávanie tých istých identických receptov? sirup z bazy ,sirup proti kašlu,džemy ,pizza ,koláče bez múky so základom z banánového cesta,cheescaky atd..... skutočne to nemyslím v zlom ,ale nevidím žiadnu logiku.Ak tam je nejaká obmena ,na ktorú poukážem- nejaká inakosť ,prosím ,ale točia sa tu tie iste recepty dookola,dokonca identické....

@zareaguj


Diskusia k téme

vybusna
treba si uvedomit, ze varecha je ako google, zadam do guglu recept a vypadnu ich tisiciky a z nich su stovky identicke....nikomu to nevadi. cloveku co pride na varechu pohladat dany recept je jedno, ze ich je v databaze 10 rovnakych, ako cloveku, co nevadi, ze ich je na gugli rovnakych 100. Je to iste sklamanie, ale nic zavazneho.
Horsie je to pre stabilnu uzivatelsku zakladnu varechy, ktora ju neberie ako google, ale ako domovsku stranku, na ktoru chodi kazdy den a chce najst kazdy den nieco nove a vtipne a inspirujuce. To verim, ze pre takeho uzivatela je to na porazenie, ked vidi kazdy treti den recept na to iste pecivo...raz zo slnecnicovymi semienkami, raz z lanovymi, raz miesto oleja, roztopene maslo a podobne. Tento problem je neriesitelny aj na domenach, ktore su vo vylucnom vlastnictve jedneho fyzickeho majitela, ktory ma vylucne pravomoci a nieto na domene ako je Varecha. Osadenstvo komunity sa nevyhnutne meni a ti co su uz zo situacie opakujucich receptov a inych nesvarov znechuteni, jednoducho odisli a postupne odchadzadaju. Ti , co prichadzaju, ti odidu o 4 roky a podobne....a budu pribudat neustale opakujuce sa recepty donekonecna. A to je fakt.
vybusna
a ospravedlnujem sa za tie predlozky......a dalsie pravopisne chyby o kt. zatial neviem
kukulienka71
V prípade úplne identických receptov to určite nie je prínosné. Navaríme-napečieme, pridáme a potom nás upozornia, že taký tu už je, možno úplne rovnaký, možno s malými odchýlkami. Elementárne by bolo, ak by sa pred pridaním prispievateľ pokúsil aspoň raz zadať ten recept do vyhľadávača a keď tu je, tak len pod neho pridať svoju skúsenosť alebo vylepšenie, vychytávky. Ale hľadať v databáze tisícky receptov, keď je ten istý aj pod inými názvami často, to nie je možné. Na to by trebalo program, ktorý by zistil súlad v surovinách a vyhodil by podobné či rovnaké recepty.
Niekto sem chodí pravidelne, niekto veľmi málo, nie každý vie sledovať, čo tu už je a čo sa stále opakuje. Napísala by som to asi do kolónky k pridávanému receptu - takú malú žiadosť, nech si prispievateľ aspoň raz overí, či tu taký recept už je.
Varecháči majú rôzne pohnútky odchádzať, myslím, že skôr pre atmosféru, aká tu niekedy vládne:-(
Ale určite sa viacerí vrátia, lebo v nespočetnom množstve nových aj starých receptov je stále niečo pre inšpiráciu a kto varí rád, ten si tu nájde to dobré, prečo sa oplatí tu byť;-)
redakcia
@danja301 , je to tak, ako pise @vybusna.
Aj opakovany recept moze byt pre noveho uzivatela zaujimavym.
Navyse dva uplne zhodne recepty nebyvaju zverejnene casto a prave male detaily v zlozeni alebo pracovnom postupe robia recepty jedinecnymi.
lacquer
A úplne najhoršie je to, že niektorí jedinci tu pridávajú recepisy ako na mimibazare - uvarí mamička niečo a to niečo má potrebu hneď ukazovať svetu, hoci ide o obyčajnú krupicovú kašu. Rada čítam recepty osvedčených varecháčov, lebo tí dajú stále špecialitku, ktorá stojí za vyskúšanie a nepridávajú recepty len aby dačo od nich bolo, o kvalite ani nehovoriac
salinka
Mne nevadia opakujúce sa recepty. Môže to byť inšpirácia, čo práve navariť, alebo snaha nového Varecháčika o zviditeľnenie, ktorú by sme mali podporiť. Myslím, že keby sme striktne trvali na nových, dosiaľ nezverejnených receptoch, za chvíľu by nebolo o čom. Mne by sa akurát páčila nejaká funkcia, alebo zaklínadlo, kde by som hneď mohla vyčítať, ktorý recept je naozaj kvalitný, overený a vyskúšaný viacerými varecháčmi. Bez toho, aby som musela každý jeden otvárať a boriť sa komentármi. Skrátka...vyskočili by mi podobné recepty podľa obľúbenosti, spokojnosti. Sci-fi?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Vôbec mi to nevadí, že sú tu zhodné recepty.
vybusna
@salinka...pravdu dis...:-) to nepojde. Pri anonymnych hodnoteniach vacsinou nikdy nedostanes objektivne stanovisko. Ked si pozries napr. toprecepty za dane obdobie. Ja teda proti nepecenej torte s jahodami nic nemam....dufam, ze sa autorka neurazi, ale je v prehlade vysoko na prvom mieste...a take rybie klobasy sa neprehupli ani z jedneho dna do druheho a tie by si podla mojho nazoru zasluzili minimilne recept mesiaca..ak nie aj viac.....a to rybacinu nejem. Musim jednoducho vzdy vojst do receptu a preluskat sa nim, aby som ho vedela posudit. Prehlady v nicom nepomozu a nezmeni sa to.
Pridavanie receptov je na ege a sudnosti vkladatela.
Varecha je bulvarny portal, takze tu budu vyhravat vzdy rolady s traslavym kremom, kysnute rozky, pagace a gulasiky s knedlou. Pokial chce niekto nieco sofistikovane (niezeby sa take recepty nenasli aj na vareche...boze a kolko ich tu len je, len ich treba hladat indivudualne, alebo podla vkladatela), musi jednoducho hladat inde. Aj ked sa obavam, ze nenajdeme ... portaly tohto typu su fakt urcene na masu....ja im to nevycitam, boli zalozene prave preto. Trvalo mi sice nejaky cas, kym som im to *odpustila*, ale uz som sa skratka posunula dalej a beriem to tak ako to je.
salinka
@vybusna , to mi je jasné, že škála TOP receptov mi je na dve veci. Tam rozhoduje asi to, koľko má daný varecháč nickov a aký šikovný je pri klikaní receptov. Ja som myslela nejakú novú funkciu, kde by sa dalo vyčítať, koľkí spokojní varecháči sú s daným receptom. Tiež sa nechcem nikoho dotknúť, ale napr.: hodím do vyhľadávača-treska....strávim ďalšiu pol hodinu čítaním receptov a pritom by mi stačilo, keby mi vyhodilo: treska kimlo...xy spokojných varecháčov:-) V princípe klebetnej kuchyne: ...vieš, ktorý recept je fakt overený?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Keď ma zaujme recept, tak ho vyskúšam a overím či sa oplatí nechať recept v KK alebo vyhodiť a viac nevariť, nepiecť. Dosť pri zaujatí receptu ma ovplyvní úvodné foto.
salinka
Som optimista, vsak? :-))) Ale niekedy mam naozaj dilemu, ktory recept si mam z dalsich 20 podobnych vybrat. Medzi nami...nemas "svoj" naj recept na rozky? :-)
pacik
@salinka máš pravdu, aj mňa štve to čítanie xy skoro rovnakých receptov (hlavne názvom) a rozhodovanie o tom, ktorý je presne ten, čo ja chcem nájsť...
salinka
No...a skoda je, ked si uz nejaky vyberiem a v konecnom dosledku to predsa len nie je ono:-(
bubaya
Tu je ťažko nájsť objektívne najlepší recept na rožky, lebo hodnotenie receptov samotných nie je objektívne. O 8.00 sa pridá recept a o 8.59 má 10 komentárov a hodnotení. Pritom ho ani jeden z komentujúcich a hodnotiacich ešte nemohol vyskúšať. Málokedy nájdem v komentároch: výborné, vyskúšal som, oplatí sa....Ja zvyknem dopísať, keď je recept fakt veľmi dobrý, ale tiež nie vždy. A keď je 200 komentárov, aj tak si to nikto neprečíta. Kým by dočítala, má aj navarené. Možno by bolo treba hviezdičky za grafickú úpravu a fotky, a varešky za chutnosť receptu po jeho vyskúšaní. Tie varešky by sa dali pridávať napr. po 3 dňoch od uverejnenia, aby bola aspoň aká-taká záruka, že to aj uvarila a okoštovala. Ale aj tak je to kydanie hnoja proti vodopádu - každému chutí niečo iné.
ubka
@bubaya , máš pravdu, už som dávnejšie o tom písala, že by komentáre mali predovšetkým obsahovať pripomienku/pochvalu po jeho odskúšaní.Taktiež si myslím a to by nemal byť pre redakciu problém, písala o tom už dávnejšie @jerica že v názve by mal byť prvý názov jedla a nie prívlastok typu chutný, domáci, výborný, fantastický..o tom by mali práve rozhodovať tí, ktorí recept odskúšajú, aký mu dajú prívlastok.Na vyjadrenie sa k fotografii, prípadne zrozumiteľnosti textu by mala byť vytvorená kolónka, napr. počet hviezdičiek, ale nemalo by to byť spájané s kvalitou a chuťou prezentovaného jedla/koláča/nápoja. To predsa nie je vidieť a nedá sa ani popísať. Možno som tiež zopakovala niektoré postrehy, ktoré už boli popísané, ospravedlňujem sa .
kukulienka71
@salinka , veď k niektorým receptom je veľa komentárov od tých, ktorý ho aj vyskúšali a boli spokojní, vo väčšine prípadov je to pre mňa znamenie, že recept je dobrý a oplatí sa ho vyskúšať. To hodnotenie prvého dojmu z receptu(fotka, popis, zrozumiteľnosť, hlava-päta, dobré rady k nemu), to robíme tak automaticky, vyjadrujeme, že sa nám to páči/nepáči, keď to uvidíme. Aspoň keby boli komentáre po vyskúšaní nejako zvýraznené inou farbou, pomohlo by to prelúskať sa nimi.
A inak, aj ty máš niečo už odvarené, odpečené, pozrieš na suroviny, na postup a vidíš, či sa receptom oplatí zapodievať...
cemer
Mne opakovanie receptov až tak žily netrhá. Už som sa zapovedal, že nebudem varechu otvárať cez najnovšie komentáre. Ako dnes ráno. Otvorím pri káve že reku čo nové a zas a znova 28 za sebou idúcich komentárov o hov*e od jednej a tej istej osoby. Pokazené ráno, musel som si zapnúť šláger rádio a prišiel som až teraz, keď tu neni :DDD ak príde, zmiznem na pivo !
babidka
Ak je recept na jedno jedlo v niekolkych verziach - celkom to ujde .Ale ak je na ten isty kolacik ktory je chronicky znamy najdem 67 receptov /verte mi aj taky je! / a prakticky sa od seba nelisia ....uz ma to rozculi :-) Som este ochotna uznat , ze gulas moze byt "iny" ak sa donho da nieco menej obligatne ako cibula , maso , paprika , cierne korenie a leco /!/ .Ale ak sa tu objavi asi 120 receptov na linecke pecivo a rozdiel je iba v mnzstve surovin ale nie je rozdiel v ich v pomere 3:2:1... tiez ma to rozladi . Dalsi takyto recept je Tiramisu ,Stroganov , obratene rezne , nepecena ovocna torta , trasena torta , nanukove rezy, bananove lievance ....a mohla by som ich vymenuvat neskutocne mnozstvo :-) To je naozaj taky problem zadat pred vlozenim receptu do vyhladavaca bezne zauzivany nazov a zistit ci nahodou nie je ten moj kolacik/jedlo uz niekolkokrat na Vareche ? Ved ja nim chcem aj niekoho potesit a pripadne prekvapit . Ale ked je to uz jeho 28 kopia ....tak to nema vyznam .
mijaita
A ted s usmevem :-) Neznala pagaciku, zadala jsem.... 160 receptu a to uz je nejaky patek! :-) A ted jak vybirat? Pred par mesici jsem hledala recept na testoviny. A to uz bylo zajimavejsi, tam se recepty celkem zasadne lisi. Take jsem se coby novacek pred par lety dotazovala adminu, proc je tu stejnych recpetu tolik a odpoved byla, ze at si kazdy vybere, ktery se mu libi. Na tohle ma jiste kazdy svuj nazor a ja uz to neresim. Ale sama za sebe se snazim, aby recept byl originalni. Jinak souhlasim s @cemer ale vypada to na "docasnost". S tim ani vsichni varechaci dohromady, nepohnou.
evanaaa
Ani ja už neriešim recepty, ktoré sú si podobné, prebehnem očami, niekedy ma zaujme ten, lebo onen, porovnávam, čím sa asi líšia, ale pri niektorých receptoch sa aj divím, keď vidím, ako si ich "onovoli" a vidím tým aj zvyky varenie klasických jedaál - príklad: jednoducý granatír, masť, cibuľa, červ.ml. paprika, zemiaky a halušky, to sú podľa mňa potraviny potrebné na jeho navarenie. Ale keď vidím, ako si ho mnohí varia, aj sa divím, akéže to majú chute, keď tam všeličo popridávajú.....alebo francúzske zemiaky, či koložvárska akpusta, zo základného receptu je vytvorené niečo úplne iné........takže, chcem len povedať, že rovnaké nie je nikdy rovnaké ani len u tých jednoduchých receptoch. A pri ich čítaní sa teda dozviem veľa zaujímavého, niektoré inovácie sa mi dokonca aj páčia. A ani tieto a podobné diskusie nič nezmenia, ako píše aj @mijaita , lebo, ako spomína @salinka , o chvíľu by nebolo čo sem pridávať........
evanaaa
oprava - "onovili", teda upravili podľa seba.......a vy si opravte moje preklepy, tie ďalšie.
bozulka
Keď som ešte pridávala recepty ani raz sa nestalo aby som si nezistila či taký recept tu náhodou už nieje,až potom som pridávala.Začiatky boli ťažké lebo som PC neovládala a zato čo viem ďakujem hlavne Vareche lebo ma nevedomosť nútila trošku viac používať to čo mám v "hlavičke".Rovnaké recepty už dávno neriešim.Sledujem hlavne prezentáciu a suroviny.A toto mi určuje či recept bude podľa mojej chuti alebo idem ďalej.Je dobre keď niekto vyskúša recept a ozve sa či už pozitívne alebo aj nie ak nechutilo.Ja som tak robievala...
pusta1
vyhľadávač si pozriem vždy, ale nevyhodí všetky recepty podľa názvu tak, ako by bolo potrebné, dôvody môžu byť rôzne.
nevadí mi, ak sa recepty opakujú, lebo vždy prichádzajú aj noví používatelia a nie málo, silne pochybujem, že siahnu po vyhľadávači, skôr vezmú recepty, ako prídu.
predpokladám, že problém je v zaradení receptov podľa názvov, preto sa nedá vždy dopátrať, jednak v obľúbenosti typu receptov.
na iných weboch sa stretávam s veľmi praktickým označením napr. Maslové halušky z kuchyne Evičky, z kuchyne Diany, Jozefa...
alebo Perkelt ako ho robí Ján, Elena, Viera... Krémeš podľa Márie, Anny,....Fazulica zo Zemplína, z Košíc, ...Kapustnica z Oravy, spod Kriváňa, zo Spiša.... Pagáčiky tety Žofky, od babičky atd.
tiež majú pod zverejneným receptom uvedené Podobné recepty spolu s názvom daného podobného receptu s titulnou fotkou.
@cemer , ak nedávaš recepty, nebudeš mať ani komentáre, ak áno, tak len tie tvoje, ktorými komentuješ recepty iných - to už tak chodí, že komentáre a odpovede sú aj od počtu receptov, a nielen u mňa, u každého, tiež ak prispeješ do diskusií alebo do iných príspevkov.
Pekný deň ti prajem.
1x pusta1
evusik
možno by bolo dobré pridať rubriku Čo som dnes varila, kde by sa dala pridať len fotka, názov jedla, prípadne stručný opis (50-60 znakov a dosť) a od koho to je, bez receptu - taká fotogaléria to by možno mnohých odradilo od pridávania rovnakých receptov a pre ostatných by to bola taká inšpirácia čo na variť...

mne ani tak nevadia rovnaké recepty, nie vždy sa totiž rovnaké recepty dajú odhaliť... viac mi vadí ak niekto pridáva stále rovnaké recepty, len s minimálnymi obmenami...
tiginko
ja si tiež myslím, že závisí od charakteru a poctivosti konkrétneho autora receptu. Ja by som sem tiež mohla naváľať receptov aj 5x viac, teda keby som mala čas a chuť. Ale nebudem sem dávať to, čo bežne varievam a na čo už tu existuje 200 receptov. Ja tiež varím guláš, kapustnicu, pečené rebierka, šaláty každý deň inak a čo ja viem čo ešte. Ale neviem načo by som ich do tej záplavy podobných receptov pridávala. Minule som sa nad tým zamyslela, žeby som mala prestať chodiť na Varechu po inšpirácie, lebo tu vždy kvôli tomu stratím pomaly aj hodinu. Chcem upiecť jahodový koláč a než sa všetkými "ovocnými koláčmi" v KK prelúskam, tak prejde pol hodina. Ďalšiu pol hodinu sa rozhodujem medzi pár vybranými a ešte nejakými, ktoré sa objavia medzi podobnými naboku. Na porazenie. Voľakedy som piekla jednu bublaninu bez tuku a jednu maslovú a bolo to. A to s čím sa tu v poslednom čase dosť stretávam, len nepatrná inovácia vlastných receptov a poďme s tým von ako s novým receptom, tak to už sa mi rozum zastavuje. Úplne by stačilo pripomenúť starší recept pridaním nového komentára s fotkou. Lenže to by ten dotyčný človek musel mať charakter a chochmes :-)
elixir
Mne opakujúce sa recepty nevadia, ale asi je to len tým, že z veľkej väčšiny tie s mäsom preskakujem... A občas i zákusky, koláče (radšej). :)
Čo sa týka pridávania nových, keď nezabudnem, overujem prítomnosť jedla tak, ako keď hľadám recept od iného autora. Najskôr vyhľadať cez políčko "Hľadaj" a keď nenájde tam, zadávam kľúčové suroviny do vyhľadávania v "Chladničke"... Tam sa zväčša po zadaní pár surovín množstvo výsledkov zredukuje a potom sa to už ľahko dá prebehnúť a nájsť, či ten istý alebo podobný už bol pridaný.
elixir
Hlavne treba zrelaxovať, tiež som si týmto voľakedy lámala hlavu, len keď si predstavím, ako by ten vývoj šiel, ochvíľu by vskutku takými kritériami prešli už iba náročné recepty, na prípravu alebo na suroviny (alebo oboje), lebo všetko jednoduché "z tepla domova" tu už je... Mňa niekedy poteší vidieť aj starý známy recept, keď sa objaví po dlhšej dobe, hoci tu už bol... @mariamka ty si jedna z posledných tu, čo by si mali spytovať svedomie, kreatívna duša :)
methi
No a co tak trochu tolerancie, nech ma kazdy moznost prezentovat to svoje? Tiez niekedy prevratim oci, ze zasa.. ale potom si poviem, ze aspon mam z coho vybrat a kazdy sa chce pochvalit prave tym svojim. Tak preco nie.
salinka
Už som to vylúštila:-) Pri recepte by mohla byť kolónka: vyskúšal som...a tam by boli komentáre (príp. fotka) a poznámky tých, ktorí jedlo naozaj pripravili. Tak by sa nám ľahšie a rýchlejšie orientovalo pri výbere jedál z toľkého množstva. Ako pokus dobré..nie? :-)
danja301
som velmi rada,ze sa tu rozprudila takato produktivna diskusia a dufam,ze vase napady citaju aj adminovia a porozmyslaju ,ake kriteria pouzit ,pripadenzaviest ,aby tu ludia donekonecna nepridavali tie iste recepty ,pripadne,aby sa vyuzili napady, tak ako ste navrhli...:)
alena45
záleží od jednotlivca, od začiatku si svoje recepty pred pridaním najprv overím, aby som nebola duplicitná. Už sa mi dvakrát stalo, že než som stiahla fotky, tak niekto pridal recept. Svoj som už nepridávala. Veď ak niekto má taký istý recept, stačí dať fotku pod pôvodný. Už som tu videla recepty začínajúce slovami, že sa niekto podujal na prípravu jedla podľa nejakej varecháčky a je vložený komplet celý recept znovu.
Čo už, musíme si zvyknúť, že každý rok o tomto čase budú pridávané bazové sirupy, pritom dá sa aj iné vymyslieť. Moja susedka včera priniesla na ochutnanie šišky, kde do cesta nastrihala bazové kvety a tak vyprážala. No veľmi ich tam cítiť nebolo, ale bol to dobrý nápad využitia prírodnej ingrediencie.
Chce to trochu viac myslieť inovačne.