Kuchyňa a vybavenie

Odšťavovač

martamm - fotkamartamm, 14. novembra 2018

Ahojte varecháči, uvažujem nad kúpou odšťavovača, máte nejaké skúsenosti? Ktorý je dobrý? Ďakujem za info.

@zareaguj


Diskusia k téme

silvia16
Ahoj. Mala som jeden z tých lacnejších. Na chvíľu šiel super. Aj sa dobre čistil. Ale veľmi začal skákať a potom ho seklo a bolo po ňom. Radšej by som si doplatila nabudúce.
evanaaa
Záleží aj, či chceš odšťavovač na citrusové ovocie, alebo na ostatné ovocie a zeleninu. Ja som mala obidva, teda, ešte ich mám, ale po istej dobe ma to prestalo baviť, najmä to čistenie toho na citrusy, ale aj toho druhého.....ale ak máš ozaj záujem a chuť si kúpiť, počkaj na rady, mimochodom, ak by sa dali vyhľadávať staršie diskusie (čo sa ale nedá), tak už na túto tému bola hádam nejedna tá diskusia.
sovka62
Prečítala som si názory v diskusii z minulého roka. Dúfala som, že pochopím, prečo je dôležité mať odšťavovač a denne s ním pracovať, hlavne ak nemám vlastnú záhradu, alebo mám záhradu, do ktorej majú zelenina a ovocie vstup prísne zakázaný. V reklame na stroj na smootie (či ako sa ten výraz píše) nadšený chlapík vykrikuje, že v jednom pohári máte päť kusov ovocia alebo zeleniny, či ovocia a zeleniny spolu. A mne napadá jediné: Načo? Ovocie a zeleninu jeme denne, v prírodnom stave, uvarené či upečené a čo je na tom zlé a o čo by boli lepšie šťavy, na to som ešte neprišla.
dvorka
Ja som si pred pár rokmi kúpila Philips HR 1858/55, 650W. Som s ním nadmieru spokojná. Má 2 rýchlosti na mäkké a tvrdé ovocie alebo zeleninu. Jablká ak sú nečervavé, môžem odšťavovať celé. Tento rok som u mamky odšťavovala kvantum jabĺk a denne som mala aj 4 litre čistej šťavy. Pozerala som cenu, teraz je za 100 € a menej.


silvia16
@Sovka62 (15.11.2018 06:37)

Ahoj. Tiež som tomu veľmi nechápala, tak som si to trosku v minulosti pozrela. Na anglických stránkach sa da nájsť oveľa viac ako na slovenských ale. Neviem ci to presne vysvetlím ale v jednoduchosti asi takto: zelenina a ovocie ma najviac vlákniny a vitamínov a ostatne dobre zložky v nich kým sú čerstvé. Hneď po rozrezani ovocia a zeleniny začnú strácať hodnotu. Takže čím dlhšie je ovocie rozrezane tým menej vitamínov a vláknin ma. Varením tiež tieto vitamíny a vlákniny stracaju. Stále sú dobré pre naše telo, ale majú menej dobrôt.
Veľa štúdií (ktoré niesu platene farmaciou) teraz dokazuje ze choroby (aj s rakovinou) sa dajú liečiť ovocím a zeleninou. Pre tela v zahraničíach kde sa ľudia stravujú na zlej strave bez ovocia a zeleniny a predvarených jedlách plných iných chemikálií. Tieto štúdia hovoria ze pre človeka je dôležité dostať do tela co najviac čerstvého ovocia a zeleniny (organických, pretože sa snažíme vylúčiť z tela všetké zle chemikálie a v neorganickom ovocí a zelenine sú chemikálie ktoré sú zlé pre naše telo, takže ich nechceme užívať s ovocím a zeleninou).
Rozdiel medzi džúsom a odstavovanim je ze do odstavneného džúsu sa ti zmesti oveľa viac vitamínov a vlaknin z ovocia a zeleniny. Ci tolko naše telo potrebuje je otázka. Ale ak je naše telo choré a potrebuje vylepšiť imunitu, alebo pomôcť pri chorobe vtedy asi ano.
1x mitzy
45678
@Sovka62 (15.11.2018 06:37)

Prezradím Ti jeden dôvod prečo mať doma odšťavovač:-) pol roka som zo zdravotných dôvodov bola na tekutej strave,ktorú som musela aj pasirovat,takže dstavovac bol mojím každodenným pomocníkom.
1x mitzy
sovka62
@Silvia16 , @45678 , ďakujem. Súhlasím, ak má niekto zdravotné problémy, aj odšťavovanie môže byť cestou k zdraviu. Osobne poznám pána, ktorý prekonal rakovinu pankreasu tak, že viac mesiacov konzumoval výlučne odšťavenú čerstvú zeleninu. A naozaj vyzdravel, ďalej pracoval a normálne žil.
Mám však pochybnosti o prospešnosti štiav z ovocia a zeleniny, ktoré sa predávajú v marketoch. Veď tie produkty prekonali stovky až tisícky km aby sa sem vôbec dostali a ktovie akými procedúrami prešli, aby cestu prežili. A tiež si myslím, že pri odšťavovaní prídu produkty do styku s kovom, s kyslíkom a podobne a ich hodnota sa znižuje. Preto si myslím, že najlepšie je schrúmať napr. jablko v prirodzenom stave. Ale nikomu svoj názor nevnucujem.
babidka
Ja mam znacku Cutler a pouzivam ho vzdy ...ked viem , ze budem mat cas ho hned umyt. V lete mame dost svojho ovocia aj zeleniny, v jeseni zasa velke mnozstvo jablk.Takze odstavovac ma u nas svoje vyuzitie .Ale na druhej strane - v lete mam tolko prace s hydinou , zahradou a hlavne s prazdninujucii vnucatami ze na cistenie odstavovaca nemam chut:-) To uz radsej vsetko ovocie nahadzem do mixera, pridam jogurt alebo zrzlinu /pre deti/ alebo vodu /pre mna / a mame vybornu desiatu ci olovrant.Lebo mixer sa lahsie umyva :-)
martamm
@Redakcia (14.11.2018 22:08)

Dakujem Vsetkym za rady a skusenosti, spravim este prieskum Vami odporucanych vyrobkov a vyberiem, co kupim. Mame velku urodu jablk, chcem si robit aj cviklovu stavu, tak dufam, ze nebudem banovat
silvia16
@Sovka62 (16.11.2018 19:56)

Ja úplne súhlasím. Jediný rozdiel je ze v odstavenom džúsy sa da vypiť džús aj z 10 jabĺk. Ale pri posedení by sa 10 jabĺk nedalo zjesť. Takže keď to človek potrebuje zjesť 10 jabĺk a 10 mrkiev ako pri niektorých liečenia ch, tak je to ľahšie odstaviť ako zjest 10 jabĺk a 10 mrkiev denne. Prepáčte s mekcenami, môj mobil si to prehadzuje ako chce. Niekedy sa mi to nedá zmeniť.
malinaa
doma máme nízkotlakový odštavovač značky Artisan. Kupili nám ho moji rodičia minuly rok na Vianoce a je tu super vec. Da sa tam spravovat uplne všetko
martamm
@Silvia16 (18.11.2018 09:28)

Je pravda, ze treba zapocitat do denneho prijmu kaloricku hodnotu surovin. Ja odstavujem viac zeleninu,cviklu, mrkvu, zeler, pijem rano nalacno za pohar. Ovocne stavy striedmo.
domca88
@Martamm
Dlhé roky som používala klasický odstredivý odšťavovač, ktorý ma v minulosti stál niekoľko sto korún. Tento rok som sa po dlhom uvažovaní rozhodla, že si kúpim závitkový odšťavovač, s ktorým získate z ovocia a zeleniny viac šťavy a táto šťava si navyše zachová viac vitamínov.
Trh je skutočne plný a mne s výberom pomohli recenzie v tomto článku  www.testado.sk/najlepsie-odstavovace/,...
pričom ja osobne som nakoniec zainvestovala do modelu Concept LO 7067.
hnnbl
Ahoj tu si prečítaj že čo máš sledovať keď chceš kupiť odštavovač  beduct.sk/odstavovace/...

Ja som vyberal tiež dlho a nakoniec som zvolil G21 Gracioso. Nízka hlučnosť, ani o polnoci nezobudím susedov, Ľahké a jednoduché čistenie po odšťavovaní.
Len tá cena je podľa mňa vysoká. To sa oplatí kúpiť keď to niekto s odštavovaním myslí naozaj vážne.
Prípadne ked chceš niečo pod 100eur tak Bosch MES 25 je dobrý.
herculles
Pozdravujem, varecháči. síce staršia diskusia, ale za pokus nič nedám. Máte niekto skúsenosti s odšťavovačmi Klarstein? Konkrétne som natrafil na Klarstein Fruitberry →  www.topbyvanie.sk/magazin/ako-vybrat-odstavovac...

Je to šnekový odšťavovač nemeckej výroby. Máte nejakú skúsenosť? V podstate som sa nedočítal o nejakých výrazných slabinách alebo nedostatkoch. Aj recenzie na Heureke sú pozitívne. Pozdáva sa mi aj 85 mm plniaci otvor. Mnohé majú menšie otvory, potom človek viac krája ako odšťavuje. :-) V tomto teste  www.testmagazin.sk/snekove-odstavovace...
sa len spomína, že sa sitko občas upcháva pri niektorých druhoch plodín, čo majú zrnká. Ale také odšťavovať ani neplánujem.
janger
@herculles (29.7.2022 10:13)

Nemam skusenost. Ale bude babracka zakazdym to pucovat. Tak si to rozmysli.

Neviem sice, aky mas dovod na pitie stiav. Ale ja ovocie radsej zhryziem. Ked ho zjes cele, mas aj viac vlaknin. A na stavu z ovocia, tak to mozno aj z 5 kusov ovocia naraz vypijes,ma k tomu prisluchajuce mnozstvo cukrov!

Zo zeleniny, to je zase ine, napriklad taka mrkvickova stava je dobra.
Ale kym mam vsetky zuby, tak aj zeleninu hryziem ;-).
herculles
@janger (1.8.2022 19:05)

To je dobré odporúčanie. Ďakujem. No, v zásade by som chcel odšťavovať pre vlastnú spotrebu. Robiť si nejaké smoothie a podobne. Ale za tých pár dní som práve prišiel k tomu, že možno pôjdem len do nejakého výkonného smoothie mixéru. Ešte sa rozhodnem. Ale ďakujem.
1x janger
janger
@herculles (2.8.2022 13:02) , a nemas kuchynsky robot, ze by si len nejaky nastavec dokupil na smoothie? Clovek kolkokrat nakupi vselijakych "pristrojov". Potom sa to parkrat pouzije a skonci to v skrini :-). Ak mas velky dom, este sa to da skladovat. Pri mensich priestoroch je to horsie.

Ja mam pri mojom robote nastavec - mixer, kde sa napriklad aj smoothie da spravit. Zo zaciatku som mixovala, ale poviem ti pravdu, ze som uz aj 3-4 roky smoothie nerobila.

Ale, samozrejme, mame kazdy nejake ine chutky, kazdy si kupi, co mu vyhovuje. Tak nech sa ti podari spravne vybrat :-).
herculles
No, akože tiež určite nechcem mať doma zbytočne haraburdu. Ale zas verím, že u nás sa zo využije. Aj keď možno cez zimu, jeseň sa bude odšťavovať menej. Ale teraz, čo záhrada dá tak by sa odšťavilo alebo teda mixovalo. A ponorný mixér, čo mám, tak s tým ma to baviť nebude a je to neefektívne. Každopádne, ďakujem. Mám nejaký užší výber, snáď niečo vyberiem. :-)
1x janger