Ako schudnúť

Nízkokalorické recepty na sladkosti

kezmer - bez fotkykezmer, 30. októbra 2012

Zdravím,
potrebovala by som poradiť. Mám babičku ktorá miluje sladké.
Vďaka nespočetným diagnózam ktoré ju trápia nemá veľa radostí zo
života. Chcela by som jej dopriať aspoň to sladké. Jediný problém
je, že vďaka nedostatku pohybu ju musíme dosť obmedzovať kvôli
priberaniu. Vedeli by ste mi poradiť recepty na nejaké nízkokalorické
sladkosti. Musia však chutiť sladko a vyzerať ako sladkosť lebo triky
tipu banán je tiež sladký nefungujú ;)

ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Ťažko napísať konkrétne, aj rôzne diagnózy môžu znamenať rôzne obmedzenia v surovinách. Všeobecne postupujem takto: cukor v recepte hneď na začiatku znížim na polovicu, z toho dám len trošku cukru a zvyšok stéviu. Stévia takmer nemá kalórie na rozdiel od umelých sladidiel. Múka celozrnná je kalorickejšia ako biela, ale pre diabetikov je lepšia celozrnná. Čokoládu používam horkú, veľa percent kakaa. Už dostať aj čokoládu sladenú stéviou, horkú, mliečnu a orieškovú, tú len roztopiť a čistú použiť ako polevu. Maslové krémy nepoužívam, radšej robím tvaroh so želatínou, veľa čerstvého (mrazeného) ovocia. Džem domáci sladený stéviou alebo z bio obchodu pripravený bez cukru, v ovocí je aj tak cukru dosť, džem len minimálne. Sušenému ovociu sa vyhýbam, rovnako mak je kalorický, takže radšej len postrašiť. Do piškótového cesta namiesto tuku môže ísť jablkové alebo tekvicové pyré, ale v tom kupovanom asi bude cukor, treba pozrieť. Nikdy to nie je ako klasika, niekto takto upravené koláče neakceptuje. U mňa to našťastie prejde, mama má rada svieže dezerty. Raz za čas malý koláčik žiadne dramatické výkyvy nespôsobí aj keď bude pripravený obvyklým spôsobom. Držím palce.
evanaaa
@kezmer , dobre ti poradila @irenaw , je to všeobecné a platí, že si skoro každý koláč, dezert prispôsobíš, niekde uberieš, niečo zameníš.
@irenaw , prosím ťa, kde je dostať čokolády sladené stéviou? Ja som práve dnes kúpika stéviové tbl, 200 ks za bezmála 4 e., ale mám aj iné nízkokalorické sladidlá. A tiež používam len celozrnnú ( a aj špaldovú a Update múku). Páči sa mi , ako si to napísala, veď každý si chce dať občas niečo sladké, nie?
evanaaa
@zirafninka , ja som ho videla v Bille, neviem, čo to bol ten v pomere 1:1, ale boli tam oba, najprv som sa potešila, že konečne stévia v prášku aj pre diabetikov, fajn, nemusím zháňať v špeciálnych predajniach, no pootm som viedela zloženie a bola som sklamaná, že zas nič pre mňa. A podobne je to aj pri niektorých výrobkoch, čítam: obsahuje sladidlo - a ďalej- aj cukor. Prečo nie len jedno alebo druhé?
evanaaa
@tatranocka , ďakujem, pozrela som, sú tam aj sladidlá, len trochu drahšie ( niektoré) ako inde, len tá čokoládka je tuším len jeden druh, ale inokedy sa podívam na to lepšie.
irenaw
@evanaaa prepáč, že tak neskoro, skôr som sa sem nedostala, v BA vo Farmárskej tržnici oproti vchodu je obchod so zdravou výživou, na Mýtnej v obchode Bioland, v novom OC Central v predajni @stevia , inde som zatiaľ nehľadala. Pripájam link presne na tú, ktorú kupujem  www.bipo.sk/cokolada/570-balance-horka-cokolada-so-...
je aj na obale uvedené, že je bez pridaného cukru, na foto vidno všetky tri druhy.
evanaaa
Nevadí, @irenaw , len som myslela, že je tam len jeden druh. A vo farm. tržnici, v tej predajni predávala moja dcéra, ale asi nevedela, že by som aj o čokoládu mala záujem, no ponúkala mi veľa iných, vhodných potravín. Len škoda, že dostala z hodiny na hodinu výpoveď a teraz vraj už je aj predajňa zrušená, ale je veľa iných. Dobre sa nakupuje aj v sieťach Norbi Update. Ale ďakujem, aj tebe, aj @tatranocka.
kezmer
Ďakujem za rady :) Keby tá stévia bola ešte trochu lacnejšia... v amerike majú všetko možné so stéviou aj bežne v supermarkete.
erickao
Ahojte dnes som objavila vybornu stranku na Steviovy cukor uplne bez kalorii,pozrite sa prosim nato a poradte mi,lebo co som nasla v sietach Steviovy cukor od Povazskeho cukrovaru je to zase len klamanie a zavadzanie zakaznika pretoze je tam stale len 95,55% repneho cukru a 0,45% nejake Stevie . :-(

 www.facebook.com/pages/Zdrav...
ý-životný-štýl-Lama-Bioinštitút/198419456912001?ref=hl

 lama-piestany.sk/stevia...


Dakujem za radu :-)
irenaw
@erickao pozerala som na ten steviovy cukor v obchode. nakoľko stévia má oveľa vyššiu sladivosť, tak je v zložení výrobku taký pomer, aký si uviedla. informácia, že má o polovicu menej kalórií je zle formulovaná. rovnaké množstvo cukru má rovnaký počet kalórií. ale do receptu potrebuješ pre rovnako sladkú chuť namiesto 100 g len 50 g, takže výsledný koláč má menej kalórií. aj to je niečo, ak sa niekto nevie vzdať sladkého a má problém s hmotnosťou. ale diabetici sa musia mať na pozore.
irenaw
hlavne som zabudla, daj si do vyhľadávača stévia a nájde ti viacero diskusií. ak dáš stéviu vyhľadať medzi surovinami, nájdeš recepty.