Varenie

Nesterilizovať

alena45 - fotkaalena45, 31. júla 2017

Milí Varecháči, prvýkrát som kúpila prípravok na konzervovanie uhoriek, kde bolo napísané NESTERILIZOVAŤ. Keďže na chalupe ešte nemám celkom pohodlie, čo sa týka kuchyne, skúsila som takýto spôsob. Všetko som dodržala, no neviem, ako majú tie uhorky vyzerať. Moje vyzerajú teraz ako kvašáky v mútnom náleve a zdá sa, že stále pracujú. Je to tak dobre, alebo to mám vyhodiť ? Máte skúsenosti práve s týmto NESTERILIZOVAŤ prípravkom ?

@zareaguj


Diskusia k téme

tonicka53
Alenka, ja som tiež prvý krát použila prípravok NESTERILIZOVAŤ a moje uhorky sú krásne, voda číra a chuť uhoriek výborná, som zatiaľ s prípravkom NESTERILIZOVAŤ veľmi spokojná, uvidím čo sa bude diať ďalej :-)
alena45
@Tonicka53 (31.7.2017 20:05)

ja som to tušila, že to mám zle, moja artritická ruka už nie je veľmi schopná krútiť tými vrchnákmi. Ďakujem za odpoveď.
evanaaa
@Alena45 , tento prípravok na zaváranie, alebo jemu podobný, bez sterilizácie som použila aj ja, ale kedysi dosť dávno, takže buď tu už bol a potom sa výroba prerušila alebo ho inovovali, neviem, uhorky sa mi nekazili ale boli trochu na môj vkus tvrdšie, čo je normálne, keďže sa nevarili, použila som ho len v jednu sezónu. Treba vyskúšať jednu dávku ( 1 balenie) a porovnať s klasikou, sama neviem, aké by boli teraz.
alena45
Našťastie len jednu dávku som vyskúšala, tvrdšie by mi nevadilo, bude to asi v tej ruke gramblavej.
jerica
Alenka, nič iné, len si na nich pochutna hneď , nenechať na polici, máš exklusive uhorky . U nás moj otec robielval tak kvasaky.
marianne
@alenka nič nevyhadzuj! normálne ich šuchni do chladnej pivnice a máš presne ako jerica píše exkluzívne kvašáky, vydrzia Ti, kým nepojete. Podmienka je, musia byť v chlade. Robím ich tak pravidelne takto: prevarím si nálev, nechám vychladnúť/ ak budeš chcieť napíšem zloženie, rcp mám od jedného starého pána z Čiech - turistu, stretli sme sa na Lietave, bezkonkurenčné kvašáky/
Zalejem surové prepichnuté uhorky do 4 l flaše, prikrijem celofánom/ ako @kecupicek píše/ fuknem do chladnej miestnosti a po toch dňoch, viac nevydržím konzumujem..takto spravím aj päť 4l fľaší...
helena64
Ja už niekoľko rokov nepoužívam prípravok na nakladanie uhoriek. Do pohárov dám kolieska mrkvy, kolieska cibule, soľ, cukor, nové a čierne korenie, bobkový list , klinček, ocot, zalejem studenou vodou a dám sterilizovať 5 minút, alebo akonáhle uhorky začnú meniť farbu, čo je zhruba ten istý čas. Stačí aby jedna uhorka začala byť svetlejšia, hneď vyberám a dávam pod deku, pokiaľ nevychladnú. Je veľmi dôležité aby "chytili" viečka. Sú tak na spôsob znojemských uhoriek. Nikdy sa mi nepokazili. Recept mám od švagrinej, ktorá ho má od rodiny pri maďarských hraniciach.
alena45
Dnes som sa tým uhorkám prizrela, zdá sa, že sa vyčistili, len nájsť v paneláku chladné miesto okrem chladničky, kde momentálne treba ukladať všetky potraviny, to bude problém. Už aby sa ochladilo, časť by mohla ísť na balkón.
haji
@Kecupicek (1.8.2017 14:32)
Bože, také si je pamatuji a vůbec jsem je neměla ráda. Kvašáky ano, to je nejlepší letní dobrota. Ale ty "zimní" či jak to nazvat, ve velkých flašách, zalité octem nevím s čím, mi nechutnaly. Pak maminka s babičkou sháněly recepty na zavařování okurek, až jsme se ustálili na jednom receptu. Pak tatínek dostal z konzerváren macerát /něco jako tinktura/ - nakapalo se do nálevu pár kapek, a okurky neměly chybu. Jednoho krásného dne macerát došel a zavařujeme klasiku, stále výborné chuti.
Neumím si představit, v těchto vedrech, že bych v paneláku přenášela flaše jako kočka koťata tam, kde je chladněji. Bože, není nikde - chladněji. V domě je to jiná, ale i tak vedro jako blázen. Ideální čas na kvašáky - ty miluji! Dělávál je dědeček, později tatínek, dnes je dělá brácha. Klidně bych u flaše, hrnce či sudu s kvašáky spala, abych byla co nejblíž.
Může mi, prosím, někdo pro zajímavost napsat název přípravku, výrobce, ať se mohu poučit. Děkuji.
kecupicek
Dostala som recept od kamarátky a na konzerváciu sa používa prípravok BORKEN, ktorý dostať kúpiť v obchodoch pre záhradkárov. Urobila som dve dávky a nestihli sme ich pojesť, tak si hovorím bude aj na budúci rok. Skutočne uhorky a čalamáda vydržali, no viečka našej slovenskej kvality to nevydržali a boli prederavené, ako keď ich prestrelíš vzduchovkou. Podobné recepty robili u nás Bulhari a nemali konkurenciu, nakladali zeleninu do sudov a vydržala až kým sa nezjedla.
leaela
@Kecupicek (21.8.2017 21:43)

Borken je "fajnotka.....",davnejsie som niekde videl fotku zabudnutej hlinikovej lyzice ci vidlicky v nakladanej kyslej kapuste osetrenej borkenom.ten predmet sa zacal v tej kapuste doslova rozkladat a rozpustat.pravdepodobne preto nevydrzali tie viecka na zavaracich poharoch,lebo borken nejako reaguje s kovom.niesom chemik aby som to vysvetlil podrobnejsie,ale urcite by som zvazil pouzitie toho vyrobku na sterilizaciu pokrmov.pekny den vsetkym :-)