Rôzne

Najlepší liek na kašeľ a nachladenie?

paploska - fotkapaploska, 7. júna 2013

Už druhý týždeň riešim kašeľ a po týždni sa mi opakovane vrátila
aj silná nádcha. Antibiotiká (neznášam ich) som vybrala a teraz
fičím na stoptusine a bylinkových čajoch (vlastná výroba
prvosienky, baza, repík), ale nič neúčinkuje. Prosím poraďte mi čo
by pomohlo? aby som nezabudla - nohy močiť v horúcej osolenej
vode ma núti manžel (nepomáha :-) ) a cibuľový sirup je na mňa
už prikrátky.....ĎAKUJEM ?:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
ešte mi dosť zaberal skorocelový sirup z lekárni, to som dával aj deťom, pomáhalo to, len nie samozrejme hneď na druhý deň, aj im uvoľnilo hlieny
morenajea
Na nádchu: Horúca slaná voda, pod uterákom naparovať cca. pol hodinky, pokým nevychladne a poriadne zhlboka dýchať. Do dvoch dní je po nádche, 100% Výborne zaberá aj na noc, uvoľňuje nos.
julica
Choď naspäť k lekárovi a daj si odobrať spútum, aby sa zistilo, aká baktéria je príčinou kašľa! (moja rada po minuloročnom neprestávajúcom dvojmesačnom kašli s astmatickými následkami)
paploska
@julica to mi už spravil, ale vykašlala som sa na kontrolu, takže neviem ako dopadli a teraz má dovolenku.. v pondelok tam zájdem. dík
marianne
@paploska tych babskych rad je vela,ale uvidis co povie lekar,vysledky by Ti aj sestricka mohla povedat...pulmoranovy caj u nas zabera,alebo teple obklady z domacej skvarenej masti ak je kasel suchy...le to moze mat rozne priciny od zapalovych az po astmaticke..lekar Ti poviem najlepsie,ved ho musi niekto zastupovat...neodkladaj to
kimlo
A vraj aj šaratica je dobrá... to sa človek bojí zakašlať.
mariamka
neviem, ci uz to tu niekto spomenul, mam odskusane na sebe karamelovo-majorankovy caj - upalit karamel tak za lyzicu, zaliat vodou cca 0,5 l nechat rozvarit do toho lyzicka majoranky (moze byt aj tymian), nechat vyluhovt 5-10 minut, pit aspon 3x denne, okrem toho vela tekutin, aby sa hlien takpovediac roztopil, .. inak lekara nezanedbat, vynikajuca vec na nadchu, kasel aj inhalovanie je sibirska jedla (vyguglite), pozor je silna ako ekrazit! prajem skore uzdravenie..
irenaw
tiež poznám ten tymianový čaj. /šaraticovú verziu našťastie na mne neskúšali ;-)/. u nás sa ešte praktizovala lyžička strúhaného chrenu povarená vo vode a chvíľu to vdychovať (asi 15 minút alebo kto koľko vydrží. rozpúšťa tie veci, čo spôsobujú kašeľ a dezinfikuje dýchacie cesty. alebo trošku chrenu rozmiešať v mede a jesť po lyžičkách 2-3 denne, podporuje imunitu. šalvia, cesnak, zázvor sú tiež protizápalové a dezinfekčné. mohla by sem nakuknúť @eldina...
paploska
tak naparená už som a mám pocit, že aj lepšie vidím :-)) @kimlo , ale tú šaraticu si nechám ne iné ťažkosti :-) ďakujem vám všetkým za rady, idem sa v nich zorientovať a selektovať. aby som to veľmi neprehnala. a z tej nudy som práve vytiahla jeden tortový korpus z rúry. keď je človek doma aspoň môže visieť na vareche a kuchtiť :-)
paploska
@mariamka @irenaw už pijem tú "lepkoriťku" a mám čo robiť. v záhrade mám čerstvú dúšku tymiánovú tak som ju tam pridala. ďakujem
mariamka
:D ty pijes prvu a uz ti lepi :D ja som to pila asi tyzden uz som nemohla ten karamelovy "smrad" ani citit, ale prisamvacku pomohlo klop klop,, tak nech aj tebe sluzi ku zdraviu, este som zabudla, kludne navar duplu, nepokazi sa,, a ked davas cerstvy tymian, musis davku znasobit, predsa len, suseny je koncentrovany, tak aby si nepila len daku planu sladku vodu, teraz iste plati to "na zdravie" :))
evanaaa
Takže, dobré rady už padli ( aj na úžitok), ja len, že sa divím tým antibiotikám, nie je nachladnutie baktériové ochorenie? Lebo tam antibiotiká neilenže nezaberajú, ale aj škodia, stále sa o nich hovorí, že brať, len ak je to už nevyhnutné.
daniella9
inak teraz kvitne aj baza a z jednej knižky o bylinkách mám aj to, že na kašeľ je dobrý bazový čaj zo sušených kvetov:-)
daniella9
no a s tými antibiotikami, oni reagujú len na vírusový alebo bakteriálny pôvod choroby, teraz neviem, vždy zabudnem...takže bud si ich dávate zbytočne alebo len posilujete tie bacile čo máte v sebe, s anibiotikami opatrne:-)
frezia68
Nahrievanie infražiaričom,ak máš.Vyhreje dutiny,účinné pri zápaloch nosných dutín,mandlí,priedušiek,urýchľuje hojenie horných dýchacích ciest. Vyhrievať 15-25 min. aj 3x denne.Uvoľňuje a pozastaví nádchu,zlepšuje prekrvenie.....mne to zaberalo najviac.Tak rýchle uzdravenie :-)
paploska
@evanaa u mňa to s chorobou nie je také jednoduché a antibiotiká mi dal lekár kvôli kašľu. teraz je však horší. ale vypočula som všetky rady a naparujem, pijem "lepkoriťku" z karamelu a tymianu a samozrejme všetky vyššie spomínané čaje. @daniella9 bazu mám aj minuloročnú aj čerstvú a piiiiiiijem :-) @frezia68 nemám ale zoženiem. ďakujem
lenusja
skuste zohriat na panvici sol, dat ju bavlneneho vrecka (ak to bude velmi horuce, tak este aj do uteraka) a prikladat na nos a dutiny (namiesto infraziarica, ak nezozeniete). Mojim detom to pomahalo.
janger
@daniella9 , antibiotika zaberaju na bakterie :-). @paploska , pises, ze druhy tyzden mas ten kasel...A to ti dal lekar hned antibiotika? Tu v Holandsku su lekari s antibiotikami velmi zdrzanlivi... Kasel je neprijemny, ale casto prejde sam od seba, neboj. Ale samozrejme tvoju situaciu nepoznam. Prajem ti skore uzdravenie.
tati2008
@paploska ,v lekárni si pýtaj STOPKAŠEĽ SIRUP ,synovi pomohol keď kašlľal skoro mesiac a nepomáhali ani kvapky na kašeľ.
nadia56
vyskusaj tento caj : 40g vňate tymianu, 30g skorocelových listov, 10g koreňa prvosienky a 20g anízu. polievkovú lyžicu zmesi zalej 3/4 litrom prevarenej vody a nechaj 10 minút lúhovať. Preced a pi denne 4 šálky denne
julica
Hned v pondelok sa chod opytat na vysledky, ked ti bral sputum, bud rada, mas dobreho doktora, ktory usudil, ze to nie je len taky kasel. Ja som musela o odber zobronit po 2. davke aTb, kym mi napasovali tu spravnu - na zaklade odberu sputa
paploska
ahojte, všetkým sa chcem poďakovať za skvelé rady a recepty :-) mne zaúčinkovali a verím, že pomôžu aj iným "pacientom" . lekára som dnes nestihla, takže zajtra :-)
myalab
mohla by si napisat aka bola kultivacia, ci sa nieco naslo, mozno to niekomu pomoze, predist atb. Ja tiez nie som zastanca atb, iba nevyhnutne. A co ti pomohlo z tychto rad. Sol ma velku moc a bylinky tiez.
paploska
@mylalab teraz po roku som tým prešla opäť a tak zhrniem čo mi pomohlo najviac, tymiánový cukrový sirup, ráno a večer PL olivového oleja s PL citrónovej šťavy a nahrievanie. (to mám od @eldina ) No ja nemám mandle a som alergička, takže ten kašeľ býva trochu iný ako pri bežnom nachladení....snáď som pomohla. Ale celkovo za TOP považujem ten olej s citrónovou šťavou.