Rôzne

Mrkva

ocko - bez fotkyocko, 29. januára 2015

Dievcata a chlapci prosim vas poradte mi ako sa da uskladnit mrkva okrem mrazenia a do piesku lebo ten nemam dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Ak netreba uskladniť na príliš dlhý čas, skutočne len aby nezvädla, kým sa využije, skladujem ju v nádobe, prikrytú vlhkou utierkou. Moja mamina tak zvykla robiť s malými uhorkami nakladačkami, kým sa jej nazbieralo dostatočné množstvo na zaváranie, obraté skladovala v plastovom kýbliku prikryté vlhkou utierkou. Ja to aplikujem na mrkvy vždy keď ju potrebujem pár dní uskladniť, lebo veľmi rýchlo vedne. Vraj aj ponechanie vňate predĺži čas skladovania.
micanela
a nechyti to plesen pod vlhkou utierkou? domaca mozno nie, ja poznam len z obchodu a to plesnie jedna radost
radost
@ocko
ako to myslíš..??uskladniť svoju vypestovanú - na zimu...alebo kúpenú na krátky čas..??
alena45
ja ju mám v čiernom vreci na smeti na balkóne. Občas treba skontrolovať, či niektorá nehnije, ale vydrží mi tak niekoľko mesiacov.
ocko
a v tom vreci nezmrzne ,ak nie to skusim .

katka78
@micanela aj ja mám mrkvu len kupovanú, zatiaľ mi nikdy nesplesnivela. Mám problém skôr s tým, že rýchlo vädne a tomu vlhká utierka na pár dní zabráni.
ria52
ja som mrkvu aj zavarala do 7dl pohara ocistenu naukladat lyzicku soli a studenu vodu zaliat a povarit,dobra do polievky aj o salatov
ocko
To som dostala bednicku domacej a preto ju chcem volajak uskladnit lebo mrazak mam plny.
radost
my máme pivnicu..ale..mám mrkvu aj na balkone..z hrubého polystyrénu krabicu aj s vrchnákom..ked býva mrazivo..prikryjem ešte dekou..zatiaľ je zima teplá..naspodok krabice dám vrstvu novín..aj z bokov..roky tam mávam zeleninu aj jablká..aby som mala akože "poruke"..teraz tam mám aj hlávku kapusty už dlhšiu dobu..
bubaya
Mňa by to tiež zaujímalo. Kúpim kilovú mrkvu pranú v sáčku, donesiem ju domov a za dva dni mám na nej centimetrovú pleseň, alebo čierne fľaky. Vyskúšala som všetky možnosti - vybaliť, nevybaliť, nechať vlhkú, vysušiť, v chladničke, nie v chladničke.... a pritom v tom obchode je vždycky taká krásna, to sa im tak bleskovo míňa a či čo? A pritom by sme ju za 3-4 dni minuli, ale nedá sa, na tretí deň fuk do koša pol sáčku.
katka78
@bubaya ja zvyknem kupovať najčastejšie mrkvu vo viazaničke, ale ak nie je, vyberiem si pevnejšie kusy z "voľných". Skladujem ju v chladničke (momentálne bývam v činžiaku), položenú len tak v miske, určite nie v sáčiku, zaparila by sa a asi splesnivela. Ak viem, že ju hneď nespotrebujem, radšej cez ňu prehodím tú navlhčenú utierku, lebo zvädnutú mrkvu neznášam. Ja ju rada chrumkám len tak a zvädnutá je o ničom. Ale aj na to mám radu, namočiť ju na pár minút do vody, ona zase nejakú tú vlhkosť absorbuje a je na tom o trochu lepšie :-)
bubaya
,katka78 v´daka, skúsim tú utierku, tak uchovávam šalát, špargľu, tak nakoniec prečo nie aj mrkvičku. Normálne kupujem doma pár kusov, a radšej obdeň, ako mať starú mrkvu. Ale teraz som v Nemecku a blízko mám len obchody, kde sú mrkvy v kilových pytlíkoch.
katka78
Aha, chápem. Tak potom by som si možno naplánovala varenie tak, že časť mrkvy krátko po nákupe využijem pri varení a už len časť uložím. Ja inak bežne 2-3 mrkvy schrúmem už pri vykladaní nákupu :-)
pacik
Nedávno som čítala, že práve ponechanie vňate zapríčiňuje rýchlejšie vysýchanie mrkve, lebo vňať odoberá vlhkosť z koreňa.
gubics
Z mrkvy môžete urobiť veľmi dobrý vegetariánsky obed. Ja to robím bežne, keď v obchode nie je malé, ale len kilové balenie.
Urobte si cibuľový základ ako na perkelt, len použite viac cibule ako obyčajne, lebo mrkva je sladká, aby sa tie chute trochu vyrovnali.Na osmaženú cibuľu dajte očistenú a na kolieska nakrájanú (asi 1 cm) mrkvu,posoliť, opepriť , keď už sa tekutina z mrkvy vyparila, podlejte vodou, a duste kým nezmäkne. Môžete ju servírovať aj s kyslou smotanou na vrchu,a ako prílohu, ryžu, alebo zemiaky. Keby Vám to bezmäsité jedlo nechcela papať Vaša rodina, tak v poslednej fáze môžete pridať na kolieska nakrájané párky, a trocha s nimi prevariť.
lianka
Ja ju zvyknem nechať v papierovom sáčku od múky dole v chladničke, v šuflíku na to určenom a vydrží mi do spotrebovania.
bubaya
No, v pondelok kúpim mrkvu a uskladním polovicu v sáčku a druhú vo vlhkej utierke. A aby som ešte kilo kúpila na nastrúhanie a mrkvový perkelt. To sa bude páčiť mojej mame, tá má rada mrkvu aj teplú, ja len surovú. ˇBudem vás všetky informovať o výsledku. Vďaka.
2010
Na studene ponure dni nie je nic lepsie ako stara francuzska klasika
Boeuf aux carottes


hubata
Keď som bývala v činžiaku tak mrkvu zo záhrady som skladovala nasledovne: do kýbla som si dala vo výške cca 3 cm vodu, na to vrchnák buď z umelej hmoty alebo v tej veľkosti pokrievku a naukladala zdravú, nepoškodenú mrkvu. Keďže takej nepoškodenej mrkvy je v záhrade málo, túto som si šetrila na jar a dovtedy som spotrebovávala čo som si dala do mrazáka (i keď troška zmení chuť), pili sme ju ako karotelu alebo do jamky.
hubata
Piesok som si nabrala z detského ihriska na pieskovisku, aj tak ho na jar vymieňali .......
micanela
no gratulujem k piesku, uz bol ocurany minimalne stokrat :-)
k599
@micanela , ja viem, že Ty nie, žartoval som. Sused je potom nevychovaný. Ale, kto vie, či to tej mrkve neprospieva?
bubaya
2010, normálne som začala slintať pri receptoch na to mrkvové hovädzie, už cítim ako vonia. Ď. za skvelý tip.