Rôzne

Mrazíte si čerstvú vňať?

silvia16 - fotkasilvia16, 10. novembra 2018

Milujem chuť čerstvej vňate. Niet nad jej chuť. Ale keď si v obchode kúpim príliš veľkú kyticu, tak si polovicu nechám v chladničke a tu druhú si nakrájam a dám v umelej krabičke zmraziť. Nie je to tá istá chuť, ale stále lepšia než sušená na dni keď nemám v chladničke čerstvú. Robíte to isté? Ja si zmiešam vňať koriandra aj petržlenovú dokopy.

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Mrazím petržlenovú vňať, aj zelerovú a mrazila som aj kôprovú. Vyhovuje mi viac mrazená ako sušená.
klukodvody
Také mrazíme. Jen si ji nasekáme, dáme do formiček na led, zalijeme vodou a dáme zamrazit. Potom když ji potřebujeme, vydloubneme kostičku nebo víc kostiček, podle potřeby a šoupneme do polévky nebo kam potřebujeme a hotovo. Tak hezký den všem přejeme.
evelynba
Pridám sa aj ja s mojou skúsenosťou - mrazím a všetko. Petržlenovú, zelerovú vňať, medvedí cesnak, kôpor, pažítku aj mladú cibuľkovú vňať. Hlavne na zimu, ale mám ich celý rok, aj v sezóne sa môže stať, že človek čerstvú nemá alebo nemá čas sa tomu venovať. Sú určite lepšie ako sušené, aj keď aj tie mám doma. Osvedčilo sa mi to už po dlhé roky, ale na rozdiel od @Klukodvody nedávam do vody, lebo napr. do uvarených či opečených zemiakov sa mi to nehodí. A keďže my starší sme vychovaní že nič nevyhodiť, mrazím aj stopky zeleru, petržlenu a kôpru, pridávam do vývarov (napr. keď mám málo koreňového petržlenu či zeleru) alebo do kvasákov či sterilizovaných uhoriek (kôpor). Peknú nedeľu všetkým.
klukodvody
@Evelynba (11.11.2018 13:34)

Jasně tam to nedávám také, vlastně do brambor na vaření dám jen snítečku libečku a nebo kmín.
silvia16
@Evelynba (11.11.2018 13:34)

Super. Ostatne ma ešte nenapadlo zmraziť. Super nápad. Hlavne cibuľkov u vňať a pažítku. Ta by sa mi hodila v mrazničke.
bubaya
Môj švagor mrazí tak, že celú vňať bez hrubých stopiek pekne poskladá do zákrytu, urobí takú pevnú rolku a zabalí natesno do alobalu Rolku šupne do sáčku na mrazenie. Keď potrebuje, vyberie z mrazničky, trochu odbalí a nožom odkrojí, koľko potrebuje. Netreba nechať rozmrazovať, krája sa to ľahko. A keď treba, dá nový alobal alebo sáčok. Je to oveľa praktickejšie, ako krájať a dávať do krabičiek, nezaberie to veľa miesta, hlavne sa človek rýchlo dostane k bylinkám. Tohto roku som tak urobila kôpor. Kto má malú mrazničku, alebo veľa druhov byliniek, ocení tento nápad.
ajkadajka22
Ja si robím také balíčky do polievky,ktoré obsahujú petržlenovú vnať,por,zelerovú vnat a kúsok papriky.Toto všetko spolu skrútim,previažem nitkou a dám do sáčku.Ked mám dostatok materiálu,tak na zimu si spravím aj 60,takýchto balíčkov.V mrazničke mi to vydrží až do čerstvej, A na krájanú akúkolvek vnatku,mám taký zlepšovák. Vnatku oberiem zo stoniek,dám do sáčku a do mrazničky. Na druhý den vyberiem z mrazničky,a sáčik v rukách jemne požmolím. Tým,že je vnatka zmrazená,je krehká a ona sama sa rozpadne na drobné kúsky.
evelynba
@Ajkadajka22 (11.11.2018 23:21)

Super nápad s tým pomrvením mrazenej vňate, to musím vyskúšať, lebo práve to krájanie, sekanie ma najviac otravuje. Ď.
1x finczi
babidka
Ja vnat nesekam , iba z par listkov alebo kuskov vnate urobim maly balicek ktory zabalim do alobalu.Kazdy druh dam ineho do zip- sacku .Nezabera to vela miesta, dobre sa s tym manipuluje a mam dobry prehlad kolko coho mam.Mrazim petrzlen, koriander, trebulku, bazalku, kopor, saturejku, tymian,ligurcek...Obcas aj majoran aj pamajoran a rozmarin.Tie aj susim , susene maju vyraznejsiu chut.
malinaa
ano, mrazím a nie len to, ale aj pažitku, kopor, kanadsky zeler. Dám to do dozy a šup do mrazaku
nicia
:) ja mrazím trochu inak - využívam nádoby od kávy (Lavazza) - (akúkoľvek) vňať dávam do tej nádoby, zavriem viečkom (práve preto nádoby od kávy, lebo kvalitne držia vrchnáky a tým aj dobre aromu:) a tak vňať necítiť po celej mraznici a naopak, vňať necítiť po celom obsahu mrazničky:))) A je na mne ako vňať do nádoby dám - vôbec nekrájam - presne ako v predošlých príspevkoch odlamujem, alebo dokonca vyberám celistvé, ak chcem:) Výhodou oproti baleniu v alobale je, že neskrúcam stále dokola dokrkvaný alobal:), nič sa nechcene nevysýpa. Takto mrazím aj iné veci* Na vrchnáčik permanent fixou píšem, čo tam je:)- je prehľad a priestorovo s tým nie je žiadny problém