O Varecha.sk

Mrazená paprika

igipap - bez fotkyigipap, 3. augusta 2015

Poradí mi niekto ako zamraziť papriku aby sa dala ďalej použiť na plnenie? Urodilo sa jej až až. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

tothka
Nemám dobré skúsenosti s mrazením papriky, jednak zaberie v mrazničke dosť miesta a jej chuť sa tiež mrazením zmenila, takže papriku si radšej zaváram zaliatu paradajkovou šťavou a mám ušetrenú prácu pri príprave plnenej papriky mimo sezony.
mamamagda
Ja osobne mrazím papriku už naplnenú. Dávam do sáčka hneť aj mäsové guľky a tak mám rýchlo hotový obed.
sovka62
Plnená paprika je obľúbeným jedlom môjho manžela. V časoch, keď sa na trhu vyskytovala len v sezóne, som vyskúšala rôzne spôsoby, ako ju uchovať tak, aby sme ju mohli konzumovať aj v zime. Skúšala som mraziť nenaplnenú. Výsledok asi najpresnejšie popíšem slovom odporná. Skúšala som mraziť naplnenú. Plnka v poriadku, paprika na hranici požívateľnosti. Skúšala som zavariť v rajčiakovej šťave. Na plnenie bola príliš mäkká, ale keď som spravila guľky a pridala šťavu aj s paprikou, bol to asi najúspešnejší z pokusov, ale celkom spokojná som nebola.
Až sme raz o tom debatovali so staršou kolegyňou a tá nechápala, aký mám problém. Ona to riešila tak, že papriku naplnila, uvarila v rajčinovej šťave, vybrala, nechala vychladnúť, do šťavy pridala ďalšiu dávku naplnenej papriky, vybrala, atď., kým nemala uvarené toľko, koľko chcela mraziť. Vychladnutú vložila po dávkach do vreciek, zmrazila. V zime už len uvarila omáčku, zmrznutú papriku do nej vložila, nechala prehriať a navarené! Vyskúšala som a konečne som spokojná. Chutí presne tak ako čerstvá, hotová je raz dva.
Teraz, keď varím len pre nás dvoch, zvyknem tú uvarenú papriku vložiť do nádobky, po dva kusy, zalejem omáčkou a zmrazím. Čiže ju mám hotovú priamo na použitie. V zime nám stačí tak zo tri razy, nejeme ju každý týždeň, takže aj miesta v mrazničke stačí.
Ak chceš, skús si odložiť a zmraziť, keď tú papriku budete mať na obed. Potom sa môžeš rozhodnúť, či by ti tento spôsob vyhovoval.
torticka
Aj ja robim ako tothka, len potom opatrne s plnenim. Zvykne sa puknut. Tento recept mam zo Slovenky. Robim ho uz najmenej 15 rokov. Ked budes zavarat, tak po zovreti hned odloz z ohňa.
jozefj
Papriku treba blanšírovať a potom zamraziť.
siskam
Ja s tým problém nemám. Papriku očistím, ako keby som ju išla plniť, nastrkám jednu do druhej, podľa veľkosti - dve, tri alebo aj štyri, dám do mikroténového vrecka a odložím do mrazničky. Lečo nám zavárané nechutí, takže aj na lečo si pripravím zvlášť paradajky a zvlášť papriku na kolieska do mikroténu. Nič nepredváram, nakladám surové a niekedy použijem aj pod mäso, alebo paradajky uvarím aj ako omáčku na špagety a pod.
babidka
Ja bezne nasu papriku mrazim ,plnim ju potom zmrazenu . Ja by som bez nej aj prezila - mne by stacili aj masove gulky v paradajkovej omacke , ale manzelovi aj dcere velmi chuti .Vraj im staci aj mrazena , omacka aj maso od nej "dostanu lepsiu chut " . Takze vacsie papriky dobre ocistim , necham vyschnut a potom ich postrkam opatrene jednu do druhej -vzdy po tri . Do jedneho sacku ich dam 6 ks /3+3/ , odsajem vzduch a zatavim sacok . Alebo /ak nemam cas / iba jednoducho sacok zauzlikujem :-)Vzdy si ich oznacim aby sa mi nemiesali s minulorocnymi ...Dam do zasuvky na rychle mrazenie , zapnem na maximum a o pol hodiny su uz papriky zmrazene . Potom ich ulozim do zasuvky na zeleninu . ked idem plnit , tak ju vybereiem asi 15 minut pred tym aby ostala zmrazena ale aby sa dali jednotlive papriky od seba oddelit a naplnit . Plnim vzdy iba rukou , lyzica sa mi neosvedcila lebo papriky praskali .Vsetky tie navody hore su sice lakave , ale ked v lete mam najviac prace okolo hydiny , zahrady , prazdninujucich vnucat a navstev deti z celej rodiny ...som rada , ze sa mi podari papriku aspon zmrazit a nevyjde tak nazmar :-)
ria52
Ja tiez len ocistim a dam do mikroténového sacku ,sup do mrazaku,este som mala minuly tyzden papriky na plnenie.
mijaita
Plnene papriky vzdy pecu. Upecene jsou nejlepsi. Zamrazim eventuelne a kdyz je potreba, dam je povarit do rajske omacky.