Zdravá výživa

Máte chuť na geneticky modifikovanú kukuricu? Ak áno, neotvárajte!

paploska - fotkapaploska, 13. októbra 2014

Diskusia k téme

smejkad
o pat minut dvanast zverejnene
napriek tomu, ze s obsahom suhlasim, neverim, ze nieco poriesi
na Slovensku je to tak...
sovka62
Nielen petícia, aj referendum o tom, či sa na Slovensko môžu dostať GMO potraviny (nedajbože ich tu pestovať!) by som podpísala. Lenže sme na Slovensku, ani platné referendum s 95%-ným súhlasom obyvateľstva pre náš parlament nie je záväzné! Dobre oni vedia, prečo to tak je, hádam by sme im nechceli kafrať do kšeftov....
nalpa
GMO je poriadne svinstvo, co najviac vyrobit za co najmenej penazi a predat s co najvacsim ziskom--to je kapitalizmus s ludskou tvarou predsa.....dovazana zelenina a ovocie, zvacsa to je z izraelu a zvacsa to ide cez holandsko a ze to je GMO nasvedcuju velke a silne eu staty ktore zakazali od nich takmer vsetko....o azijskych potravinach ani nevravim...na potravinach ma byt znacka/upozornenie ze je to bez GMO..inac nekupovat..nemci su v tomto smere naj= nepaci sa im daco=nekupia..videli by ste co sa potom robi..
1x burgik
julica
@nalpa , z Izraela??? Čo to máš za teóriu, to počujem prvýkrát. Však tam ledva majú vodu pre citrusy...
nalpa
@julica , ja za to namojdusu nemozem, ja im to tam nepolievam, ver mi :))
meraxes
Načo toľko hystérie, pokiaľ viem, tak nepriamo aj tak všetci papkáte GMO kukuricu, sóju a pod. v tele napríklad kurčiat, pretože ho obsahujú takmer všetky zmesky na trhu. Určite ním kŕmia aj z sliepky z "domácich" chovov, ale tým sa vám pochopiteľne chváliť nebudú. Zatiaľ všetci žijeme.

 www.velkaepocha.sk/2014022621918/Krmivo-pro-drubez-bez-GMO...
babidka
Pravdupovediac - ani jednu takuto peticiu by som nepodpisala .Pretoze je uz neskoro . Taketo "peticie" nevedu k nicomu . Preco? Pretoze VSETKY kulturne rastliny a domace zvierata su vlastne GMO :-) Neverite ? Myslite , ze sa to zacalo az teraz ? Nie . Uz prvi polnohospodari si dokazali vybrat semienka prapsenice /alebo akejkolvek inej plodiny/ ktore sa im najviac pozdavali -lebo boli vacsie , odolnejsie , mali vacsiu urodu .A mnozili ich dalej . A tak vznikli vacsie , odolnejsie , urodnejsie a silnejsie odrody .To iste robili so zvieratmi - na mnozenie vyberali kusy ktore boli krajsie , odolnejsie , lepsie jedli , viac rastli alebo napr.viac dojili. TOTO nie je geneticka modifikacia ? Ano , je ! Spytajte sa ktorehokolvek slachtitela ci odbornika na chov zvierat , veterinara ci agronoma. To ste naozaj presvedceni , ze kukurica alebo psenica /ovos,raz,pohanka/ ktoru bezne pestovali uz nasi predkovia je ta prapovodna ktora sa pestovala "nazaciatkusveta "? Nebudte naivni . Vsetky brojlerove kurcata , morky, husi , kacice ,bazanty z umeleho chovu....atd . su vlastne "umelo vytvorene " a vsetci ich uz cele desatrocia jeme .Bez protestov a bez hysterickych zachvatov o "GMO" . Dokazem to porovnat lebo si chovam sama pre seba takuto hydinu a ked porovnam ako mi rastu bezne kuriatka a ako rastu brojlerove kurcata - je mi to hned jasne :-) No a nosnice ? Ved su specialne vyslachtene druhy nosnic iba na vajicka ktore maju tak malo masa, ze sa nehodia ani na polievku ! Toto vam nevadi ? A ked ma bude niekto presviecat o tom ze VTEDY to bolo ine ako teraz -neuverim mu . Ibaze teraz sa to deje "vedecky" a ovela rychlejsie .V podstate je to vsak to iste .A nepovazujem sa za demagoga .Iba za realne rozmyslajuceho cloveka .
paploska
ďakujem všetkým za komentáre :-), z môjho pohľadu nikdy nie je neskoro vylúčiť zo svojho jedálnička modifikovanú kukuricu, dopované kurčatá, poľské jablká, nemecké vyradené bravčové ai. Dôležité je, že sa zaujímame o to čo jeme a vieme si vybrať. Ja posielam podpísané hárky a budem rada, ak sa pridáte.
paploska
morálne im neverím julika, uprednostňujem slovenské :-) a poznám jednu skutočnú príhodu z poľského trhu ohľadom pestovania plodín, a tak tam žiadnu zeleninu ani ovocie nekupujem.
leomax
Morálne neverím poľským jablkám........vôbec tomu nechápem! @paploska , vysvetlíš?
frezia68
A teda čo máme jesť?Tiež uprednostňujem všetko slovenské,ale kto sa dopátra pôvodu?Prebaľované,zatajované....veľa rečí (aj od ministrov) a skutek utek.
nalpa
@babidka , to co vravis je prirodzena selekcia, ktora existuje ..mnooo.. vsade..len sa pozri okolo seba..alebo na manzela, tiez si si ho vybrala ako zdatneho samceka cize vyselektovala :-)
GMO je daco uplne ine, nie je to step. drevin ani vyberanie vajicok na kurcata tej naj nosnice, ani nechanie na sadenie tej nakrajsej fazule.....
@frezia68 , mas pech..tak to je..same svindle..a my im to (s prepacenim)zereme :o
paploska
@leomax samozrejme rada. Po všetkých tých kauzách s poľskými potravinami, zelenine a ovociu s vysokým obsahom pesticídov, posypovej soli v mäsových výrobkoch a jedu na hlodavce v ich výrobkoch, skrátka nemám chuť na poľské jablká :-) Určite majú aj kvalitné potraviny, ale nemám ani chuť ich u nich hľadať....
leomax
@paplo ška, to úplne chápem a stotožňujem sa s Tebou. Len nejako mi nesedí to slovko "MORÁLNE". Nepopaplala si to náhodou? Morálka mi tam akosi nepasuje.
paploska
leomax :-) súhlasím bola to silná moderná "personifikácia"
babidka
@nalpa , ak sa robi geneticky vyber -tak je to vzdy geneticky vyber .Ved aj ja som si vyberala co najlepsi geneticky material pre moje potomstvo :-) Ano , viem co je to genetika ...ucila som sa o tom .Genetická modifikácia je vedomý zásah človeka do genetickej informácie (genetického materiálu, resp. genómu) živého tvora. Zaužíval sa výraz: geneticky modifikované (teda zmenené) organizmy, čo nie je celkom výstižné, pretože geneticky zmenený je vlastne každý - pohlavným rozmnožovaním vzniknutý - organizmus.
Chapem moralne vyhrady @paplosky . Ale cudujem sa ludom , ze dokazu uverit vsetko o "polskom hyenyzme" a uz vobec neberu do uvahy to , ze take iste praktiky /mozno moralne este horsie/ pouzivaju voci nam nemecke,holandske ci rakuske potravinnarske retazce ci lepsie povedane obchodnici .
leomax
Tak teraz @paplo ška moja mi to je úplne jasné. Myslím, že to berieš veľmi vážne a tu MORÁLNOSŤ som už pochopil. Asi sa aj ja nad tým hlbšie zamyslím, zatiaľ tento problém s GMO neriešim, lebo asi by som bol neustále hladný.
babidka
Este dodam k prispevku @nalpe : prirodzena selekcia je naozaj vsade , ale ta prebieha trosku inak :-) Systemom -prezije iba ten najodolnejsi a najprisposobivejsi .Selekcia prebieha/la prirodzene a bez zasahu ludi .Ide vlastne o prirodzený výber, ked ide o prežitie jedincov lepšie uspôsobených na život v nových podmienkach .Ale ak cielene vyberame /manipulujeme iba niektore urcite vlastnosti - uz ide o manipulaciu co nie je to iste ako modifikacia .A preto ma trosku irituje uz aj nazov GMO :-)
1x babav
pacik
Všetci vieme, koľko ľudí momentálne žije na matičke Zemi. Všetci sa normálnymi "echt" potravinami neuživíme, to je už dávno verejné tajomstvo. A ani doma pestované a chované už nie je 100%. Tiež sa mi prieči, čo sa teraz s potravinami deje, ale nepomôžeme si, ak nechceme umrieť od hladu.
nalpa
...zvycajne je ku OMG popis, ktoremu vacsina nerozumieme a popisane vela, vela .. take blbe opisanie ale napovie snad : daka kazda potravina/surovina obsahuje trebars proteiny, sacharidy a atd.a kazda tato zlozka mna svoje zlozenie, isty obrazec chemicky, bilog.biochemicky a jeho proces,,,,,clovek je tiez biochemicka tovaren z mnostvom obrazcov, zlozeni, procesov..kazda zlozka z potravy prejde aj nasou tovarnou, odjaziva! sme na to tak usposobeny od prirody!...GMO je mutant..ak pojedame mutant nevieme co s nami, s tou nasou tovarnou /proces spracovania inych "chemickych znaciek" po case bude robit .......tak dako to je..
@pacik , nie je to o tom kolko ludi zije na planete , nasa maticka zem nas uzivi..tu ide o nenasytnost kapitalu ..taka svetova banka predlzena ruka neokolonialzmu ma toho na svedomi tolko ze az.. v egypte prakticky zmizla najkvalitnejsia bavlna na svete, sudan ak by tam neriadila cierna ruka kolonialzmu by bola najprosperucejsia krajina na svete, urcite si este pamatas ucivo zo skoly- irak koliska ludstva atd, atd,..a netreba chodit daleko.. u nas doma, nemame armadu, nemame polnohospodarstvo, nemame nase tovarne, nemame nic...nic..ale mame znacky a potraviny zo zapadu veru..to co sa vyraba a dodava pre nas trh....skoda reci, len boli srdce cloveka..pa
pacik
@nalpa , máš pravdu, ale je to aj o tom, že nás je čoraz viac. Myslíš, že petície zastavia predĺženú ruku neokolonializmu a nenásytnosť kapitálu?
Ja mám v tomto pocit bezmocnosti. Čo sú GMO viem, ale bojím sa, že s tým už nepohneme. Na to sme
pacik
@nalpa , máš pravdu, ale je to aj o tom, že nás je čoraz viac. Myslíš, že petície zastavia predĺženú ruku neokolonializmu a nenásytnosť kapitálu?
Ja mám v tomto pocit bezmocnosti. Čo sú GMO viem, ale bojím sa, že s tým už nepohneme. Na to sme
pacik
my obyčajní ľudia prikrátki .
jerica
@babidka som rada, že si to vysvetlila, jednoducho a zrozumyteľne :-)
@pacik vystihla si svojim posledným krátkym komentom všetko.