Varenie

Mak

brambora - fotkabrambora, 23. augusta 2014

Zdravím. Potrebujem poradiť ohľadne celého maku. Môj otec dostal asi 15 litrový kýbel celého maku. Tak mám zopár otázok na vás.
1. Ako uchovať celý mak a ako dlho vydrží?
2. Keď ho pomeliem, tak dokedy sa musí spotrebovať pomletý?
3. Dá sa bežne do koláčov použiť aj celý mak? Lebo priznám sa, ja som vždy používala len mletý. Rozdiel je len v "chrumkavosti"?
Z rodiny pečiem len väčšinou ja, takže zrejme všetok mak poputuje mne, tak rozmýšľam čo s ním.
Ďakujem všetkým za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
rozmýšľaš-čo s ním..??ja o maku sním..pošlem kuriéra..:-)
na prvé tri otázky čakaj s radosťou odpoved od iných..i ja si počkám..
smejkad
u nas je zvykom ( domaci ) mak dokladne ususit, preosiat , zaviazat do plateneho vrecka a uskladnit v suchu, vydrzi kym sa minie, alebo minimalne do velkej noci, len pozor na hmyzie skodce
dokonca u starkej si pamatam, ze bol mak v platenom vreci, ako na obilie, vo vrstve cca 10-15 cm hrubej , na povale na bedni s mukami a vydrzal do novej urody :-)
cely mak kludne pouzi do muffin ci lenivej zeny :-)
mlety mak vydrzi ovela kratsie, o cca tyzden-dva predlzis jeho trvanlivost ked ho rozmiesas s praskovym cukrom cca 1 diel cukru, dva diely maku, nezhorkne tak rychlo
pamatam si, ze sa mamina pokusala aj zamrazit, ale nedopadlo to slavne
kazdopadne sa pripajam, aj ja vdacne prijmem zopar hrsti, moja holka ma malo zeleza a mak je jedna z mala veci, ktore lubi :-)))
finczi
Mám pomletý mak s cukrom v chladničke v uzavretej nádobe už 3 mesiace, minulý týždeň som piekla makovník, maku nič nebolo. Kdesi som čítala, že sa dá zmraziť, ale osobné skúsenosti stým nemám. Ale ani to sťastie mať domáci mak nemám, iba obchod to istí...
lubjak
Aj ja bezne skladujem pomlety mak s cukrom v mraznicke. Pouzivam ho ako cerstvo pomlety ,len treba davat pozor na cukor.
nadia56
@brambora , cely mak mozes kludne mat uskladneny v mraznicke v dobre uzatvorenom mikrotenovom sacku alebo v plastovej skatulke, tak isto sa daju mrazit aj orechy, pekny sobotny vecer ti zelam:-)
brambora
@smejkad a ja som sa nazdavala, ze praveze s cukrom vydrzi menej. dakujem za rady.
@vsetkym dakujem, musim pohladat nejake fajne receptiky nove s celym makom a pustim sa do pecenia. hadam sa neotravime. aj by som vam poslala, ale este by ma na poste obvinili, ze pasujem narkotika :D
1x cvikla
janara
vraj sa dá zavariť, ako orechy, ale skúsenosť s tým nemám ( orechy zaváram bežne)
jerica
@brambora , naj, by bolo vákuovať, ale to musíš mať odsávačku. Skús polovicu predať :-) ceny domáceho maku sa pohybujú za kg od € 7 & € 9.
aroooo
celý, riadne suchý domáci mak nasyp do 7 dcl , 3 dcl umytého, suchého zaváracieho pohára, strč do mikrovlnky na 1-2 min na max.výkon, vyber a hneď uzatvor riadne víčkom, obráť hore dnom. Ono sa to trochu zarosí, no to nevadí. Ušetríš miesto v mrazáku a mak / olúpané orechy/ sú aj po roku akoby si ich tam dala dnes. Týmto sa zamedzí prístup vzduchu k maku . Ja tak robievam a mak nemá chybu aj po 2 rokoch.
tati2008
ja mrazím čistý pomletý mak a je v poriadku ,mám ho pripravený na použitie
sovka62
Skr ako sa rozhodneš čo s ním, dôkladne si over, či je to naozaj domáci ručne zberaný mak, alebo mak zberaný strojom.
V prvom prípade nemáš problém, takýto mak (zdroj Gabika Čechovičová, Jarná) mám aj vyše roka v celofánových vreckách na polici a všetko je v poriadku. Nikdy nezhorkne, meliem len toľko, koľko potrebujem.
Mak zberaný strojom je na povrchu znečistený olejom z tých zrniek, ktoré sa pri zbere podarilo rozmliaždiť. Olej veľmi rýchlo podlieha skaze, na vzduchu je nestabilný. To je práve dôvod horkosti maku.
Taký (zdroj poľnohospodárske družstvo) som zásadne skladovala v mrazničke (čistá suchá krabica od mlieka, do nej vrecko a naplniť koľko sa zmestí, riadne uviazať. Krabice naskladať vedľa seba do zásuvky chladničky, tak sa ho zmestí najviac.
afataga
kdesi som citala, ze pomlety mak sa moze skladovat v mraznicke aj rok, ale nemam odskusane, takze bez zaruky
1x abkul
jeka
Ja skladujem mak v sklenenej fľaši od kávy(etiketu neodliepam),takže je ako v mavej nádobe a v špajzi,mletý zase v uzatvorenej nádobe a v chlade.
brambora
no o chvilu idem na dva tyzdne k mojej mame "na prazdniny", tak im budem vypekat makove kolace. ma budu aj nenavidiet za ne. :D
@vsetkym naozaj uprimne dakujem za rady, skusim to mrazenie a uvidime...
babidka
Mak vakuujem aj mrazim - mam odskusane a vrelo doporucujem lebo mak vydrzi takmer neobmedzenu dobu.No a tiez drzim nepomlety mak v chladnicke v dolnej zasuvke na zeleninu . Jeden mam tam uz 2 roky a vobec nezmenil chut .Mak kupujem rucne zberany v Madarsku na trhovisku od drobnopestovatela .No a pomlety mi vydrzi bez zmeny chuti v chladnicke asi tak 3 tyzdne .
evaann
Tiez drzim mak v mrazaku a vydrzi bez zmeny chuti dost dlho.Ak by ti nahodou zhorkol,nevyhadzuj ho!Treba ho oprat v niekolkych vodach,dobre vysusit a ulozit,bude mat zase dobru chut.
kuchticka
Mak - pre ma poklad!!!
U nas ho zozeniem, ale nie je to ono ako ked ho mas z domacej pestovatelskej zahrady (pola).
Ja som doslala skutocne dobry mak a vydrzal v mraznicke perfektne kvalitny pokial sme ho nespotrebovali - po 4. roky. Muzi byt dobre zabaleny a skutocne zamrzly. Mala som ho v sklenom pohari a len som si vzdy odsypala co potrebujem.
finczi
@evaann to som nevedela...dobre vedieť, v prípade potreby použijem Vašu radu aj ja, pekný deň!
brambora
@meg , co by som dala za to, keby sa raz za cas vybili mojmu dietatu baterky!? ;) alebo gombicek on-off by tiez nebol zly. :D
brambora
@smejkad , kazdy nadava, ze tie dnesne deti len sedia doma na zadku a pozeraju televizor a pocitac, ale teda ten moj drobec keby nebol hladny, tak ani domov nechodi :D mozno ho to prejde... najnovsie oblizuje steny od nudy, tak moja krasna fialova stena je pekne vodorovne oznacena... ale aspon viem aky je vysoky :D
jujoska
@brambora povrava sa, ze to oblizovanie steny je z nedostatku vapnika, nie od nudy, teda vraj :-D Pridaj mu toho maku do jedla, to ma vela vapnika :-D
brambora
@jujoska , my sme sa to ucili na zoologii na skole, ze ked kravy oblizuju steny, tak im chybaju mineraly. :D ale moj syn oblizuje aj stol, aj podlahu, takze zrejme to asi bude od nudy... vapnika ma dost, denne papa jogurty a pije mlieko ;)
jozka2
Raz sa nam na zahrade urodilo 7 kg maku,susila som ho na presteradle na slnku alebo staci aj v obyvacke a niekolko krat cez den miesat,po vysuseni sme ho dali do vrecuska z bavlny a zaviazali.Po case som ho znovu presusala,nikdy nam nezhorkol.Takto robila moja mamka,zaklad je musi byt suchy a potom nezhorkne.Vydrzi dlho.Pomlety mak,s tym nemam dobre skusenosti,ked sa mi zvysil snazila som sa ho spotrebovat do 3 dni,potom sa mi zdla akoby menil chut.
jozka2
Este ako ho vyuzit?Urob zemiakove lokse s makom,buchty na pare ,zemiakove knedlicky,gnocci,vyborne rezance s makom,kolace,zaviny,atd.atd.
megdesign1
@brambora no dieta vsetko dava do pusy... Vraj tak najlepsie spoznava predmety... Mladsi ma tiez tu tendenciu :D

Inak , u toho nasho by tiez ten gombicek trebalo sem tam. Ale taka nahrada gombika som ja:

Manzelka: "Neskac a nedupoc Dzej-dzej!"
Maly: "HM!" /este si aj dupne krpec/
Manzelka: "Co som ti povedala?!"
Maly: "HM!"
Manzelka: "Macooo povedz mu volaco!"

A vtedy uz vie, ktora bije :DDDDD
1x abkul
brambora
joooooj @meg , keby to tak u nas tiez fungovalo... ja napominam, a ked po dvadsiaty raz uz nemam nervy, tak muz napomina a ked ani on po desiaty raz nema nervy, tak potom nam je to uz jedno... :D a vybavene :D nech si robi co chce. nase decko obliect a vyzliect je umenie... to som vtedy rada, ze mam len 3-izbovy byt a nemusim ho nahanat po viac ako 68m stvorcovych. :D ta dnesna mladez je hrozna, to asi z tych napichanych kureniec :D
jozka2
Este snad k celemu maku,zaiste sa pecu kolace z celeho maku ako je kolac lenivej zeny atd.ale ak chces naplno vyuzit vsetky ziviny z maku radsej si ho pomel,z mleteho maku si telo ziviny vie zobrat ,ale z celeho nie-zaludok nema zuby-a preto mak zhora prisiel-z dola vysiel a ziviny ostavaju v nom resp.vacsia sact