Rôzne

Lúskanie orechov

martinqa111 - fotkamartinqa111, 23. novembra 2018

Dobrý večer, poraďte ako lúskate orechy aby som mala pekné polovičky, alebo aspoň povzbudte...

@zareaguj


Diskusia k téme

kecupicek
Najlepšie to vyriešiš ak si na lúskanie orechov nájdeš správneho dôchodcu. Ja som sa obrátila na suseda a ten mi s radosťou nalúskal cca 20 kg orechov. Bol prenesmierne šťastný, že mu takto zmysluplne ubehol čas. Samozrejme nezostal bez odmeny@Martinqa111

kakaova
Chce to len cvik a hlavne cit.
Orechy pred čistením dobre presušiť napr. na povale.
kuchticka
Luskanie orechov nie je pre mna problem, problem js skor naJst TIE NAJCERSTVEJSIE. Nedavno som kupila 0.50kgr akoze cerstvych , ale.... skutocne neboly tohorocne - zrejme namiesane s vlanajsimi.
haji
Hodně záleží na kvalitě vlašských ořechů. Některý druh napůl nerozlouskneš ani omylem - silná skořápka a drží při sobě. Uvnitř "motýlek" srostený se skořápkou a takové se musí nejen tlouct o dušu, ale i nožem vyrypovat. Naše doma máme senzační, skořápka poddajná a půlky jader jdou vydělat jednoduše. Prostě není ořech jako ořech. Tatínek takovým "ocelovým" ořechům říkal "donesené vránou" a pak vyrostené. Cíleně si takový ořech nezasadíš... P.S. ořechy tluču kladívkem. Moja babka tloukla kovovým závažím od váhy, měla trénink a gríf, šlo jí to náramně. Komu čest, tomu sláva. Přeji hodně trpělivosti, trénink také dělá svoje. Ať se daří!
dvorka
Od kedy máme záhradu s orechom, každoročne nalúskam pár desiatok kíl. A väčšinou mám polovičky. Najlepšie je lúskať ešte nepresušené, vtedy je škrupina pomerne mäkká. Čím sú orechy preschnutejšie, tým sa ťažšie lúskajú. Mám na ne luskáčik. Vyzerá ako včelí úľ s rúčkami. Orech vsadím širšou stranou dole, nie úplne na spodok. Názorná ukážka je na obrázku. Luskáčik stlačím, ale nie úplne silno aby som orech nerozdrvila. Potom orech otočím a vložím špičkou dolu, no orech pootočím o 90°aby čiarky orech a luskáčik tvorili kríž. Trochu zatlačím a už len dám dole škrupiny, opatrne rozlomím orech ak ostane celý a vyčistím ho.
Orechy si po nalúskaní dávam preschnúť, potom ich zaváram do sedemdeciek. Vydržia tak niekoľko rokov bez ujmy. Mojim osobným poznatkom je aj to, že takto zavarené orechy mi na ďalší rok nespôsobujú problém tak ako minuloročné práve vylúskané. Mám na nich alergiu a opúchajú mi celé ústa. Toto je ale môj názor a nemusí sa zhodovať s ostatnými.


haji
@Dvorka (24.11.2018 11:39)
Dlouhé roky ocko a maminka tento louskáček využívali. Bezva vymoženost. Krásně popsaný postup. Máš dobré orechy, milá @Dvorka , jsi šikulka!
sovka62
@Dvorka , predbehla si ma. Od detstva som lúskala orechy rôznymi spôsobmi, kladivkom, dvomi typmi luskáčikov a robila som to nerada, bola to robota pre vraha za trest. Až kým dcéra neobjavila ten luskáčik, čo máš na obrázku. To nie je luskáčik, to je revolúcia. Už ho vlastní každá domácnosť v našej rodine. Pracuje sa s ním výborne, na budúci týždeň začneme lúskať tohtoročné orechy a už sa na to naozaj teším.
zuzanka1367
Ten vyzerá dobre, prosím je toto on? Ja tiež ako @sovka všetkým možným, nakoniec som vždy maminu uplatila, aby nalúskala...


kucharka
My mame takyto, srobovaci....
Podla toho ako das orech dovnutra sa ti rozpuci bud cely alebo iba polovicky.


dvorka
@Zuzanka1367 (24.11.2018 14:14)

Presne, to je ten čo mám aj ja. Dokonca z Orionu je pevnejší ako teskomácky. Tie som polámala už dva, máme riadne tvrdé orechy. No keď ich začnem lúskať hneď ako nám opadávajú, tak je to brnkačka.
martinqa111
@Dvorka (24.11.2018 11:39)

Ďakujem za radu, na budúci rok vyskúšam nesusit , statočne som ich všetké vysušila .....
martinqa111
@Sovka62 (24.11.2018 13:02)

Dobrý večer, kde ste kupili takýto luskacik?
Pred rokom som ho kúpila a hneď sa zlomil.
Manžel mi vyrobil pomocníka, skúsim pridať obrázok, celkom funguje ale nemám polovičky.
denyany
Ste super, varecháčky a varecháči! Moja mama ma už druhú jeseň oblažuje ponosami na lúskač orechov, ktorý má doma. Je s ním hrozné trápenie, aj keď vždy si načistí orechov habadej. Vždy jej sľúbim,že sa pozriem po nejakom šikovnejšom pomocníkovi, a keď prídem od nej, zabudnem na to. Teraz ste mi to pripomenuli , tak hádam už nezabudnem a prekvapím mamu novým luskáčikom. Ďakujem.
bubaya
Takýto luskáčik je aj v Kauflande, ale treba hľadať pri zelenine a ovocí, nie v domácich potrebách. Má drevené rúčky, takže dlhšie trvá, kým sa urobia mozole. My sme mávali takzvané kamenné orechy, veľké ako pekné lieskovce. Tie, nech sa pučili, mlátili a drvili čím chceli, aj horolezeckým kladivom, vždy sa rozpadli na prach, alebo na polovice, a väčšina oriešku bola pod tou blanou.. Malým nožíčkom sme dlabali také malé frcky. Lenže orechy boli vzácne, boli dobré aj tie frcky. Bolo to niečo ako páračky, celá rodina sa zišla a ždibrala orechy.
bubaya
Teraz som si spomenula na jednu príhodu:
Moja teta mala veľmi šetrnú susedu a vždy nám o nej rada rozprávala. Bola taká šetrná, že vyberala aj zo smetných nádob, čo sa jej hodilo. Keď teta vyhadzovala topánky, vždy vyhodila najprv jednu, potom druhú, aby ich suseda nenosila. Tak topánku spálila, aby ušetrila na uhlí. Pritom to nebola žiadna chudobná penzistka, ale dobre zazobaná panička.
Pred Vianocami milá pani sedela celý večer v kuchyni a lúskala orechy. Sedela pri sviečke, aby ušetrila na elektrine. žmúrala do tých orechov a kazila si oči. A keď dožmúrala, išla do kúpeľne, a zistila, že jej tam celý večer svieti 60ka žiarovka. A možno, že si tým škúlením aj pokazila oči a potrebovala nové okuliare na čítanie :))))))
kakaova
Martinqa111 - no my už roky najprv presušíme a až potom lúskame ;-) .
Ja som lúskala luskáčikom, ale môj otec nám natlčie kladivom (na terase, lebo škrupiny sú dookola) a my potom sedíme ako Popolušky a čistíme.
Súhlasím s tým, že to závisí aj od orechov . Niektoré sa proste nedajú roztĺcť ...asi ich doniesla vrana :-)

A ešte jedna vychytávka - tie tmavé nevyhadzujeme, ale dávame celú zimu sýkorkám
kecupicek
Ja som svojej mamičke orechy vždy večer rozpolila nožíkom a ona mala na druhý deň čo celé dopoludnie robiť a vylúpala asi kilo jadier. Jeden rok sa nám urodilo veľa orechov a moja mamička ich nalúpala asi 40 kg. Boli veľmi tvrdé aj sa ťažko vylupovali zo škrupiny, a čo bolo najhoršie orechové škrupiny od luskáčika odletovali každým smerom, a tak boli po všetkých izbách. Keď mamička nečakane zomrela, maľovali sme jej izbu a boli aj za skriňou. Odvtedy mi pomáhal ujo sused. Mal dobré kontakty v pekárni, a tak sme aj zopár rokov dobre zarobili. Orech zavadzal stavbe, preto sme ho museli zoťať. Dodnes mi je za ním ľúto. Svatovci majú dobrú odrodu, orechy sú veľké ako slepačie vajcia a majú červené jadrá. Neviem, kde by som takú odrodu zohnala, chcela by som aby mali moji potomkovia na mňa pamiatku. @Martinqa111 (24.11.2018 19:15)

kecupicek
Aj moja príbuzná bola podobného razenia. Na ceste z obchodu pozbierala všetky fľaše, ktoré tam chlapi idúcky z krčmy pohádzali, aj staré topánky, hrnce a všeličo iné. Mala však aj šťastie, lebo keď sa miestny farár sťahoval na iné pôsobisko, vyhádzala jeho upratovačka zo šuplíkov všetko čo po ňom zostalo. Tetke bolo ľúto toľko papierov, veď bude mať každé ráno na rozkurovanie. Nabrala z tej kopy koľko vládala a doniesla domov. Ako hodila obsah do debničky pri peci, zbadala malú škatuľku. Večer sa rodine pochválila s nálezom. Bola v nej zlatá retiazka s krížikom. Farár odišiel a nestihol zaplatiť za rezanie dreva a preto to pokladali za akúsi hru prozreteľnosti. @Bubaya (24.11.2018 23:31)